Menu

Evelien blogt over ouderverstoting; Ouwe koeien horen in de sloot

1 reactie
ouderverstoting
  • Ze verfde haar krullen paars zonder dat ik het kon zien, niet eens op een foto.
  • Ze vocht met papa om “hoe laat ze ’s nachts thuis moest zijn”.
  • Ze haalde haar baarmoederhalskankerinenting met stiefmama.

Er zijn vele pijnlijke voorbeelden van een leven zonder mijn puberdochter. Maar wat doe je als er na ouderverstoting  ineens een opening tot contact aan de horizon verschijnt? Dan is blij niet blij genoeg, opgelucht niet opgelucht genoeg en bang niet bang genoeg.

Op een zomerse zaterdagavond zat ik nietsvermoedend in mijn joggingbroek te buizen toen ik een whatsapp kreeg: Mam, ga jij naar de gay-pride? Geen idee dat er op honderd meter van mijn huis een prachtig uitgedoste mannelijke Gloria Gaynor ‘I will survive’ stond te playbacken.

Twee weken vóór deze zaterdag hadden we, op haar initiatief, anderhalf uur gebeld; zij praatte en ik luisterde. Ze wilde op kamers. Ze vertelde over haar keuze, lichtte mij in alsof we elkaar niet twee jaar hadden gemist.

Onschuldig appte ik nu: Waar en wanneer is die gay-pride schat? Er kwam terug: Nu en in de stad.

Binnen drie seconden had ik mijn spijkerbroek aan, mijn pinpas van het plankje gegrist en de sleutel in mijn hand. Nog even plassen. Binnen drie minuten stond ik op de grote markt van mijn stad. En haar stad. De menigte hoste en mijn ogen wisten gelijk waar ze moesten kijken: op elf uur, links achter de fontein, daar stond mijn schat. Ook zij zag mij direct en wurmde zich door de mensenmassa. Omhelzen was geen vraag, maaruh…. wanneer moest ik loslaten? Mocht ik haar verder nog aanraken en hoeveel tijd zou ze me geven?

Terwijl ik haar zachte gesnik in mijn bos krullen hoorde wist ik het antwoord op alle vragen: ouwe koeien blijven in de sloot en haar tempo bepaalt. En zo geschiede. De maanden die volgden waren gespannen, eerlijk en geduldig. Af en toe kwam er een ouwe koe voorbij, die keken we samen diep in de ogen en we bepaalden of deze het waard was om uit te sloot te takelen, ter verwerking. Anders vroegen we hem vriendelijk voor eeuwig daar te blijven.

We delen ons leven nu zoals wij dat wensen en zoals de omstandigheden ons dat gunnen. De krullenbollen hebben het gered.

Evelien (49) is part-time moeder en stiefmoeder. Achttien jaar geleden is zij gescheiden. Ze blogt over ouderverstoting en andere gevolgen van haar – ooit soepele – scheiding: een samengesteld gezin met pubers, persoonlijke groei, miljoenen moeilijke keuzes. Hoe blijf je moeder van een kind dat je buitensluit?  Ze schreef er ook een roman over: Ik vind papa veel liever dan jou.

REACTIES

Maris19 - 17 mrt 2022

Een ontroerend blog. Zijn er niet meer van deze schrijfster?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.