Menu

Fonteinpijn, boek van blogger Mario

4 reacties
fonteinpijn

Mario is nu ruim twee jaar geleden gescheiden. Op een vervelende manier kwam een dertigjarig huwelijk tot een einde. Op Nieuwe Stap kreeg Mario de gelegenheid over zijn ervaring en de verwerking van het leed te bloggen. Later is Mario ook gaan bloggen over zijn eerste stappen op het dating-pad.

Het bloggen beviel goed

Het schrijven en bloggen is zo goed bevallen dat Mario een boek MOEST schrijven. Het gaat over zijn familiegeheim, over ontrouw, over zijn vader(s) maar vooral over zijn moeder. Mario leent de metafoor van de fontein van Els van Steijn en probeert aan de hand van familie-opstellingen zijn leven te reconstrueren.

In een fontein stroomt het water als vanzelf, van boven naar beneden, zo werkt de zwaartekracht. Soms sta je op de verkeerde plek in de fontein en zit je het water in de weg. Het water kan niet meer lekker stromen. Pas als je je eigen natuurlijke plek in de fontein ontdekt merk je dat alles weer makkelijker gaat in het leven en het (levens-) water weer kan stromen.

fonteinpijn

Zoektocht naar een nieuw leven

Hoofdpersoon Ivo Peters, een zestigjarige econoom, staat op een keerpunt in zijn leven. Net gescheiden na een huwelijk van bijna dertig jaar. En Corona doet er nog een schepje bovenop. Ivo start een zoektocht waarin hij kijkt naar zijn eigen aandeel en waarin hij voor zichzelf een verbetertraject uitstippelt voor een (nieuw) leven na zijn zestigste. Hij is aan het daten en Tinderen geslagen en breekt zijn hoofd over wat vrouwen beweegt.

Seks met sokken

We zien Ivo tijdens een typische dag in zijn post-60 dating leven. Van de vroege ochtend waarop hij zijn hengel uitgooit en beet heeft, tot de volgende dag waarop ie terug blikt op een avond met onverwachte ‘seks met sokken’.

In de tussentijd kijkt Ivo, nukkig, soms cynisch, maar vooral ook kritisch naar zichzelf en vergevingsgezind naar anderen, terug op zijn voorbije leven. Wat heeft hij, talentvolle jongen uit een arbeidersgezin, in al die jaren bereikt? De toegang tot de beste opleidingen van de wereld hebben hem geen plek in de bestuurlijke elite kunnen bezorgen. Ligt dat aan hemzelf, zijn eenvoudige komaf of aan de blijvend gesloten rijen van de hogere burgerij? 

Hij komt steeds meer tot het inzicht dat ie in het verkeerde bakje van de fontein is beland en zo onbedoeld een ‘wandelend hoofd’ is geworden. 

‘Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Het is niet alleen een persoonlijk en ontroerend verhaal, ik heb ook veel geleerd over Tinder, vrouwen en relaties in het algemeen.’ (anonieme onlangs gescheiden man van 54)

‘Erg interessant hoe de theorie over familie-opstellingen en de Fontein is gebruikt in deze autobiografische roman om de gebeurtenissen in iemands leven, in dit geval van de hoofdpersoon Ivo Peters, beter te kunnen snappen.’ (anonieme nog getrouwde vrouw van 63)

Win een exemplaar!

Wij mogen 2 exemplaren van het boek verloten. Wil jij in aanmerking komen, laat dan in een reactie onder deze blog weten waarom jij het boek graag wil winnen. Wij maken op 28 september de winnaars bekend.

Lees ook de blogs van Mario.

REACTIES

Swaas Van Heck - 16 sep 2021

Wat een heerlijke en herkenbare blog om te lezen. Ook ik stond na 25 jaar weer alleen te hannesen op online sites, maar ook in de “echte” wereld bakte ik er niks van om relaties te kweken en te flirten. Eerst maar ontdekken wie ik zelf ook al weer was en gelukkig zijn. Maar honger naar een goed verhaal heb ik nog steeds…..

Saskia - 16 sep 2021

Dit klinkt nu al als een prachtig boek en spreekt me direct aan. De Fontein van Els heeft mij heel erg geholpen en het lijkt me heel mooi om gelinkt hieraan in romanvorm een autobiografie hierover te lezen. Ik ben heel nieuwsgierig hiernaar.

Fenna - 17 sep 2021

Ik zou het boek graag lezen! Vooral leuk om vanuit een ander perspectief (lees man) te horen hoe om te gaan met alle veranderingen en onzekerheden na een lang huwelijk. Ook ik ervaar, het na een huwelijk van 20 jaar, als een zoektocht met alle onzekerheden die dat met zich mee brengt. En nieuwsgierig naar de link die hij maakt naar de fontein van Els van Steijn.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 28 sep 2021

Hey Saskia en Fenna, gefeliciteerd, het boek is voor jullie! Stuur ons even een mail met jullie adres en het wordt opgestuurd. De mail kan naar info@nieuwestap.nl.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × = vierentwintig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.