Menu

Ga je scheiden of uit elkaar? De checklist van de Belastingdienst geeft overzicht

checklist belastingdienst scheiden

Heb jij je huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract net verbroken? Wie uit elkaar gaat, moet een hoop regelen. Zeker als je samen kinderen of een koophuis hebt. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, is het belangrijk om ook stil te staan bij je belastingzaken. De checklist van de Belastingdienst helpt je daarmee op weg.

Check eenvoudig wat jij moet regelen

Elke situatie is anders. Maar voor iedereen geldt: als je financiële situatie verandert, kan dit van invloed zijn op de bedragen die je terugkrijgt of moet betalen. Door de persoonlijke scheiden-checklist in te vullen, krijg je overzicht van wat jij moet regelen. Zoals het aanpassen van je voorlopige aanslag, zodat je weet waar je financieel aan toe bent. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Dan kan je er eenvoudig één aanvragen. 

En wist je bijvoorbeeld dat je over het jaar van de scheiding als fiscaal partners apart of samen aangifte kunt doen? Als je ervoor kiest om het hele jaar van de scheiding nog als fiscaal partners aangifte inkomstenbelasting te doen, is het voordeel dat je de inkomsten en aftrekposten nog voor een laatste keer gunstig kunt verdelen. Aangifte doen als fiscaal partners kan samen, maar ook apart van elkaar. Het meest handig is om dit samen te doen. Daarmee verminder je de kans op fouten. Wil je weten wat voor jou het beste is? Maak een berekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door als proef de voorlopige aanslag in te vullen op Mijn Belastingdienst zonder deze te verzenden. Ontdek wat voor jou het meest gunstig is en maak hier meteen afspraken over met je ex-partner.

Meer weten? Kijk op belastingdienst.nl/scheiden.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 + negen =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.