Menu

Ga je scheiden? Vijf belastingtips die nu relevanter zijn dan ooit

1 reactie
Belastingtips bij scheiden

Wie gaat scheiden, kan met veel vragen zitten. Want er verandert een hoop. Heb jij besloten te gaan scheiden? Sommige financiële vragen zijn nu relevanter dan ooit. Bijvoorbeeld: kom ik nog wel rond na mijn scheiding? Waar heb ik recht op? En is het beter om straks alleen of samen aangifte te doen? Scheiden-expert Manuela van Blanken helpt je op weg met vijf tips voor je belastingen.

1. Kijk of je recht hebt op toeslagen

Of je toeslag kunt krijgen, hangt onder andere af van je inkomen. En dat inkomen verandert als je geen fiscaal partners meer bent. Maak daarom een proefberekening op toeslagen.nl om te zien op welke toeslagen jij recht hebt. Ontvang je al toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je nieuwe situatie doorgeeft aan Toeslagen via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Want dan wordt je toeslag aangepast op je nieuwe situatie.

2. Doe de scheiden-checklist. Bijvoorbeeld om te zien welke kosten aftrekbaar zijn

Als kosten aftrekbaar zijn, betaal je minder belasting. Partneralimentatie is bijvoorbeeld vaak aftrekbaar. Ook bij een koopwoning zijn bepaalde kosten aftrekbaar. Zelfs als jij niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar de hypotheekrente aftrekken. Door de scheiden-checklist in te vullen, zie je waar jij recht op hebt en met welke kosten jij rekening kan houden.

3. Maak afspraken met je ex over samen of apart aangifte doen over het jaar van de scheiding

Je kan er voor kiezen om nog één keer samen aangifte te doen. Het voordeel hiervan is dat je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. En je voorkomt fouten, want je hebt gegevens van elkaar nodig. Als je aangifte doet als fiscaal partners, heeft dit wel gevolgen voor bijvoorbeeld de toeslagen en heffingskortingen waar je recht op hebt. Maak daarom een proefberekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door de voorlopige aanslag als proef in te vullen op Mijn Belastingdienst. Maak ook voor je toeslagen een proefberekening.

4. Heb je een voorlopige aanslag? Check of je deze moet aanpassen of dat het interessant is om er één aan te vragen

Als je uit elkaar gaat, verandert je inkomen en vaak ook je woonsituatie. Dan is het verstandig om je voorlopige aanslag aan te passen. Dat doe je eenvoudig in vier stappen via Mijn Belastingdienst. Zo voorkom je dat je maandelijks te veel ontvangt of betaalt. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan of het interessant is om er één aan te vragen. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

5. Leg financiële afspraken vast, ook over belastingen en toeslagen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk om te doen om onduidelijkheden te voorkomen. Zeker als er gezamenlijke inkomsten of aftrekposten zijn. Maak dus ook afspraken over bedragen die jullie nog moeten ontvangen over de periode dat jullie nog samen waren. Of juist over bedragen die jullie nog moeten betalen. Je kunt afspraken bijvoorbeeld vastleggen in een echtscheidingsconvenant.

Persoonlijke scheiden-checklist

Wil je weten waar je nog meer op moet letten als je gaat scheiden of uit elkaar gaat? Vul de scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. En zie meteen wat jij moet regelen.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst

REACTIES

Patricia - 5 feb 2023

Ok dan ga je bij leuven advokaat H### ### die je 1 hasr aan het lijntje houd en je komt erachter dat siciliaanse schoonmoeder hem opbelt!!!!!!!!!!! Wat moet ik doen???????????? Dossier krijg je niet terug en zeer belangrijke documents ontbreken!!!!!!!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.