Menu

Gouden tips van kindercoach bij scheiding!

1 reactie
kindercoach bij scheiding

“Papa zegt dat jij liever werkt dan dat je met mij bent…” Lees hier hét gouden antwoord op alle negatieve opmerkingen die jouw ex-partner via je kind naar jou toespeelt.

Kwetsende opmerkingen

“Papa zegt dat jij liever werkt dan dat je met mij bent…”

“Mama zegt dat de scheiding jouw schuld is.”

“Papa zegt dat hij ervoor gaat zorgen dat ik deze zomer niet met jou op vakantie ga.”

“Mama zegt dat jij alleen maar uit bent op het geld en dat verder niks jou kan schelen.”

Zomaar een greep uit de kwetsende opmerkingen ‘vanaf de andere kant’ die menig gescheiden ouder via zijn of haar kind om de oren geslingerd krijgt. Auch!

Kind als boodschapper

Het komt vaak voor dat kinderen na de scheiding boodschapper worden tussen hun ouders. Dat is ontzettend lastig voor ze, want voor je het weet belanden ze zelf middenin de strijd van hun ouders. Soms komen de negatieve opmerkingen over de andere ouder van één kant, soms worden ze van beide kanten over en weer afgevuurd.

Het is natuurlijk verleidelijk, en ook heel begrijpelijk, om op dit soort uitdagende, pijnlijke opmerkingen te reageren met jezelf te verdedigen of uit te leggen door jouw kant van het verhaal te vertellen.

Het ingewikkelde hieraan is dat je kind nu twee verschillende kanten van een verhaal hoort wat alleen maar voor extra verwarring en stress zorgt.

Bovendien, door jezelf te verdedigen begeef je je al snel op glad ijs, want een negatieve opmerking over de andere ouder is dan snel gemaakt.

Je kan de ander niet veranderen

Helaas kun jij niet veranderen wat de andere ouder bij hem of haar thuis doet of zegt tegen de kinderen. Was het maar waar! Wel kun je de impact van dit soort negatieve praat over jou zo goed mogelijk opvangen voor je kind, zodat hij of zij er in elk geval zo min mogelijk last van heeft.

Gouden zin

Een gouden zin die eigenlijk in al dit soort situaties werkt is:

“Tsja… papa/mama en ik zien de dingen soms anders… Het lijkt me lastig voor je om dit soort dingen te horen.” Wees wel empathisch (je toon, je blik, een knuffel of kus) maar ga verder niet in op de details. Houd het hierbij en buig het gesprek daarna naar een ander onderwerp.

Zo houd je kinderen uit het conflict

Een neutraal antwoord als dit vergt van jou heel veel kalmte en geduld, en je moet je eigen ego ook even parkeren. Weet dat je jouw kinderen op deze manier juist helpt, want zo houd jij ze in elk geval uit het conflict tussen jou en hun andere ouder, wat die ander ook doet of zegt. Op deze manier heb jij daar dus controle over.

Misschien vraag je je nu af of je dan voor altijd tegen je kinderen moeten zwijgen of liegen over de ware toedracht van de scheiding en de gebeurtenissen erna? Nee hoor. Jouw kinderen zullen ‘de waarheid’ echt wel leren kennen, maar pas als zij daar oud genoeg voor zijn. En soms is dat pas als ze 20 zijn.

Karlijn Pieterse, psycholoog en kindercoach na scheiding bij iep coaching in Voorschoten

REACTIES

Nellie Timmermans - 21 feb 2019

Inderdaad een gouden tip. Gebruik ik ook vaak.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = vijftien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.