Menu

Hoe ben ik mijn scheiding doorgekomen, deel 2, blog van Phil

2 reacties
scheiding doorkomen met mindfulness

Naast het sporten en bewegen, dat ik opgepakt heb toen de ellende begon (zie vorige blog), heb ik ook andere dingen gedaan die me door deze periode heen geholpen hebben.

Zweverig ben ik zeker niet

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geen zweverig persoon ben. Ik geloof zeker dat er meer tussen hemel en aarde is dan we weten, maar zweverig ben ik zeker niet. Eerder nuchter en met beide benen op de grond, vind ik zelf.

Toen voor mij de rotperiode een tijdje bezig was, heb ik me verdiept in meditatie en mindfulness. Nog steeds, het is nu al bijna een jaar geleden, mediteer ik zeer regelmatig; meestal dagelijks.

Misverstanden rond mindfulness

Er zijn nogal wat misvattingen over (mindfulness) meditatie en het lijkt me goed om daar een paar van aan te stippen. Laat ik vooropstellen dat ik zeker geen expert ben en autodidact op dit vlak, maar wellicht spreekt het jou ook aan en kan het je helpen.

Wat misverstanden die volgens mij uit de weg geruimd moeten worden:

  • Met meditatie leer je om je gedachten uit te schakelen/je hoofd leeg te maken;
  • Je moet op de grond zitten of een speciaal kussen, met je benen gekruist;
  • Mediteren zorgt ervoor dat je meteen rustig bent;
  • Door meditatie krijg of ervaar je minder (geestelijke of lichamelijke) pijn.

Wat leer je met meditatie?

Mindfulness mediteren is geen manier om je gedachten uit te schakelen of om je “hoofd leeg te maken”. Dat is zelfs niet eens de bedoeling… Soms kun je jezelf namelijk gek maken (tenminste, zo heb ik dat ervaren) door je eigen gedachten. Er gaan allemaal dingen door je hoofd over het, recente of minder recente, verleden, dingen die je misschien anders had kunnen/willen/moeten doen, zorgen over de toekomst, waar komen we te wonen, hoe komt het ooit nog goed, enzovoorts).

Deze gedachten zorgen er soms voor dat je jezelf gek maakt! Door dit soort meditatie toe te passen leer je deze gedachten een plaats te geven en je er niet meer door mee te laten slepen.

Je moet op de grond zitten of een speciaal kussen, met je benen gekruist

Je kunt dit soort meditatie doen door inderdaad op de grond te gaan zitten met je benen gekruist, maar je kunt ook liggend, staand of zelfs lopend mediteren.

Word je rustig van mediteren?

Het is niet zo dat je direct rustig bent als je met meditatie gaat beginnen. Je zult dit echt moeten oefenen. In eerste instantie is het erg moeilijk om je gedachten als het ware “af te vangen” maar des te vaker je dit probeert, des te makkelijker wordt het. Maar dan nog gaat het de ene keer beter dan de andere keer, dus vaak blijven oefenen is belangrijk.

Geef dus niet op als je denkt “Ik kan dit niet” of “het werkt niet”. Het heeft oefening en tijd nodig voordat je dit een beetje beheerst.

De pijn die je voelt, zowel lichamelijk als geestelijk, zal niet afnemen door meditatie. Maar ik heb wel ervaren dat ik beter om kan gaan met de, in mijn geval, geestelijke pijn die ik voelde.

Begeleide meditaties

Mocht je ook willen beginnen met (mindfulness) meditatie kan ik je aanraden om dit te doen door middel van begeleide meditaties of guided mediations in het Engels. Hierbij loodst een instructeur je als het ware door de meditatie heen.

Er zijn diverse apps beschikbaar waarmee dat kan, zowel in het Nederlands als Engels, en er zijn heel veel podcasts en Youtube video’s beschikbaar. Zelf ben ik groot fan van Cory Muscara, ik gebruik zijn guided meditations en volg zijn podcast en ben bezig in zijn boek “Stop Missing Your Life”. Verder zijn er heel veel resources online beschikbaar dus zorg dat je iets/iemand vindt die je aanspreekt.

Hoi. Mijn naam is Phil. Ik ben 45 jaar, vader van een zoon van 18 en een dochter van 15. In april 2021 stortte mijn wereld in toen mijn vrouw mij vertelde dat haar gevoelens voor mij weg zijn en dat ze onze relatie wil beëindigen. Graag deel ik in deze blog mijn ervaringen in deze verschrikkelijk moeilijke periode met jullie. Mijn 1e blogpost is geschreven 10 weken nadat mijn vrouw vertelde dat ze niet met me verder wil. Ik wil graag mijn kant van het verhaal met jullie delen, waarbij ik hoop dat andere mensen die in soortgelijke situatie zitten hier steun uit kunnen halen of dat misschien zelfs kan worden voorkomen dat dit bij anderen gebeurt.

Lees ook de andere blogs van Phil.

REACTIES

Selma - 10 feb 2022

Hey Phil, Mooi om jouw blogs te lezen. Je schrijft krachtig, hoopvol en in liefde voor wat er nu is. Ik herken daarin veel. Mijn ervaring is als je alles goed doorgaat en het laat gebeuren er zoveel kan veranderen ten goede . Mooi dat je dit doet de blogs 👌

    Profielfoto van Phil

    Phil - 12 feb 2022

    Hoi Selma, Dank je wel voor je mooie compliment en fijn dat het herkenning oproept. Ik probeer te doen wat goed voelt ondanks de pijn en de rotdingen die er gebeurd zijn en gebeuren. Hopelijk komen er veranderingen die ten goede zullen zijn, we kunnen wel wat positieve veranderingen gebruiken 😉 Groetjes, Phil

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − vier =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.