Menu

Hoe gaat mijn financiële situatie er uit zien na scheiding?

gescheiden en de fiscus

Heb ik nog geld om van te leven? Bij een scheiding komt er in korte tijd veel op u af, ook op financieel gebied.

U moet (onder meer financiële) beslissingen nemen waar u voorlopig mee te maken krijgt en zal houden. Als u in de (tot voor kort gezamenlijke) woning blijft, blijven veel kosten door lopen waar mogelijk tot voor kort een extra inkomen voor beschikbaar was. Zorgvuldig en gepland omgaan met het nieuwe inkomen is daarom belangrijk. Een budgetcoach kan u hierbij helpen.

De verkoop van het huis en de aankoop van een nieuw huis of de huur van een nieuwe woning brengen ook kosten met zich mee.

De financiële onzekerheid kan een probleem zijn rondom de scheiding.

De scheiding financieel goed regelen is daarom belangrijk. Het is niet de bedoeling om door een ondoordachte schuld nog jaren achtervolgd te worden.

Hoe kan ik mijn scheiding financieel regelen zodat die schuld niet ontstaat?

Belastingtechnisch kan ook e.e.a. veranderen. Voor de Belastingdienst ben je gescheiden / geen fiscale partners meer wanneer je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat en het verzoek tot echtscheiding is gedaan. Als je gescheiden bent, heb je geen fiscaal partnerschap meer en dus geen gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Jij en je partner moeten dan ieder afzonderlijk belastingaangifte doen.

Wat is niet aftrekbaar: de kosten van de echtscheidingsprocedure en de kosten voor het maken of herzien van de alimentatieplicht.

Wat is wel aftrekbaar: de betaalde bedragen aan partneralimentatie, mits vast gelegd in een echtscheidingsconvenant en de gemaakte kosten van de alimentatie-ontvanger voor het verkrijgen, verhogen of behouden van alimentatie.

Verder is een scheiding van invloed op bepaalde heffingskortingen zoals bijv. inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Meer info hierover kunt u vinden in een eerdere blog

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.