Menu

Hoe schrijf je een kerstwens aan jouw vervreemde kind?

Kerstcadeau voor het vervreemde kind

Hoe schrijf je een kerstwens aan jouw vervreemde kind?

De feestdagen staan voor warmte, liefde en hoop. Maar als jouw kind van jou is vervreemd en er misschien al jaren geen contact is, dan kunnen dit juist hele moeilijke en pijnlijke dagen zijn. Veel afgewezen ouders willen hun kind wel graag een kaart of berichtje sturen, maar weten vaak niet hoe. Hoe schrijf je een kerstwens die liefdevol en positief is en zonder het allemaal nog ingewikkelder te maken? 

In dit artikel vind je een aantal tips om een kerstboodschap of nieuwjaarswens aan jouw vervreemde kind te schrijven. Het maakt natuurlijk niet uit of je kind volwassen is of niet.

Waarom het belangrijk is om iets van je te laten horen

Kinderen die na een scheiding geen contact meer willen met een van de ouders als gevolg van oudervervreemding of ouderverstoting, kiezen daar niet zelf voor. Door de psychische druk die de ene ouder op ze uitoefent komen ze in een enorme spagaat en kunnen – uiteindelijk – niet anders dan de andere ouder afwijzen. 

Voor een vervreemd kind is het belangrijk van jou de boodschap te krijgen dat je dat dilemma begrijpt en dat je accepteert dat dit voorlopig zo is. Hiermee straal je uit dat de situatie in de toekomst mogelijk kan veranderen. Het hebben en houden van die hoop is essentieel, voor jouzelf én voor jouw vervreemde kind.

Laat weten dat je er bent

Door het sturen van een (korte) liefdevolle boodschap straal je uit dat je er bent, dat je kind wordt gezien en dat het niet wordt vergeten. Dat hebben vervreemde kinderen nodig van de ouder met wie ze geen contact hebben. Het is belangrijk dat je de kerstwens verstuurt, zonder verwachtingen te hebben en zonder eisen te stellen. 

Dat klinkt misschien dubbel en is voor sommigen wellicht moeilijk te bevatten. Per slot van rekening wordt je op een afschuwelijke manier afgewezen, vaak met een lawine aan onware beschuldigingen en lelijke verwijten. Je kind gedraagt zich meestal almachtig, respectloos, onbeschoft en arrogant, hoe zou hij of zij op zo’n boodschap reageren?

De waarheid is dat dit gedrag niet de schuld van het kind is, maar een overlevingsstrategie tegen de overweldigende psychische druk, zoals hierboven beschreven. Door je boodschap kort te houden, symbolische taal te gebruiken en beelden op te roepen uit betere tijden, help je jouw vervreemde kind zich veilig en gezien te voelen en laat je het weten dat je er nog steeds bent.

Tips bij het schrijven van een kerst of nieuwjaarswens

  • Kies een mooie kaart of persoonlijke foto (waar jij én je kind(eren) opstaan) uit de tijd van voor de scheiding en alles nog goed was. Hiermee haal je herinneringen op die door de splitting / ouderverstoting zijn verdrongen.
  • Houd het kort en liefdevol.
  • Geef een boodschap van hoop.
  • Laat jouw eigen emoties, schuldgevoelens of moeilijke onderwerpen achterwege. 
  • Laat jouw kind weten dat het goed gaat met jou.
  • Benoem de situatie zoals die nu is en herinner je kind aan jouw onvoorwaardelijke liefde en betrokkenheid.
  • Laat je kind tegelijkertijd weten dat de huidige situatie in toekomst zomaar kan veranderen.
  • Houd de deur open.

Voorbeeld

Een kerstwens waarin al deze elementen zijn verwerkt, zou er dan bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

Lieve [naam kind],

Deze kaart/foto is speciaal voor jou, omdat die mij herinnert aan de tijd dat we …. Weet je nog hoe leuk we het vonden om …..

Ondanks dat we elkaar op dit moment niet zien of spreken, wil ik dat je weet dat ik er altijd voor je ben, veel aan je denk en hoop dat het goed met je gaat.

Hier ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor de feestdagen. Net als andere jaren gaan we die vieren met …. We gaan met zijn allen …. Dat is altijd erg gezellig.

Natuurlijk heb ik je gemist en denk ik deze dagen extra veel aan je. Ik hoop dat je blij bent met de kerstcadeautjes die ik gestuurd heb. 

Op een dag als alles anders is, gaan we samen weer eens gezellig ….. Zoals we dat vroeger deden.

Weet dat ik er altijd voor je ben!

Veel liefs,

Mama/papa

Zijn bepaalde zinnen niet van toepassing of stuur je geen cadeautje, dan laat je die zinnen uiteraard weg. Verstuur je wens per post, e-mail, Whatsapp of sms, afhankelijk van de (contact)mogelijkheden die je hebt. Vermijd publiekelijke posts op sociale media. 

Stuur je wens zonder iets terug te verwachten. Houd er rekening mee dat er mogelijk een boze, afwijzende of beschuldigende reactie komt. Weet dan – hoe pijnlijk ook – dat dit niet persoonlijk is bedoeld, maar typerend is voor de dynamiek van ouderverstoting. 

Heb jij ook te maken met ouderverstoting? Wil je graag (praktische) tips of advies voor jouw specifieke situatie? Of heb je misschien een andere vraag?

Kijk op www.moniquemeulemans.nl wat ik voor je kan betekenen of mail naar: monique@moniquemeulemans.nl

Monique Meulemans

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × vijf =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Je bent al jaren uit elkaar, hebt zelf een nieuwe partner, en toch… wanneer je ex gaat trouwen, raakt het je onverwacht diep. Jaloezie, boosheid, onzekerheid over je rol als ouder – het zijn gevoelens waar veel mensen zich voor schamen, maar die volkomen normaal zijn. In deze video hoor je het verhaal van een Lees verder > Logo Roos. Mijn ex gaat hertrouwen
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.