Menu

Hoe toon jij je liefde?

scheiding

Weet jij waar je je partner echt een plezier mee doet? We zijn geneigd dat te geven wat we zelf leuk vinden of vullen het voor de ander in. Je kunt als man je vrouw wel lingerie geven met kerst, maar dat zegt waarschijnlijk meer over jouw eigen behoefte. Misschien is een beter cadeau van de vrouw aan de man dat zij lingerie aantrekt en haar man verrast. Je vrouw is misschien veel meer verrast als je een avondje uit met haar plant, met etentje en theaterbezoek. En ben jij weer blij met het vervolg…

Gary Chapman beschrijft in zijn boek “5 talen van de liefde” dat er vijf verschillende manieren zijn om elkaar een plezier te doen: positieve woorden, samen tijd doorbrengen, cadeautjes, hulpvaardigheid en lichamelijk aanraking.

 1. Positieve woorden

Waardering is een basisbehoefte. Geef je partner complimenten. Zet hij iedere week de vuilnis buiten, zeg dan expliciet dat je het fijn vindt dat hij dat doet. Complimenten geven over wat iemand wel doet, werkt beter dat ‘zeuren’ om klusjes die gedaan moeten worden. Ook bemoedigende woorden helpen: geef aan dat je vindt dat je partner iets goed aanpakt, zoals doorzettingsvermogen bij een studie, mooie foto’s maken, geduldig een klusje doen enz. Praat vriendelijk: c’est le ton qui fait la musique.

tijd samen doorbrengen

2. Samen tijd doorbrengen

Bij elkaar zijn is niet genoeg, je moet ook activiteiten samen ondernemen. Samen wandelen, tennissen, op vakantie, op dansles enz. Een avondje uit, een weekend weg. Hier hoort ook samen praten bij. En niet in de vorm van adviezen geven, maar echt naar elkaar luisteren.

3. Cadeautjes

Geschenken zijn zichtbare symbolen van de liefde, zoals bv een ring. Cadeaus geven aan dat je om de ander geeft. Voor sommige mensen is dat belangrijker dan voor andere. Neem je partner niet als vanzelfsprekend, maar probeer je te verdiepen in wat de ander mooi vindt. Het heeft niets te maken met geld, maar alles met liefde.

scheiding

4. Hulpvaardigheid

Klusjes doen, elkaar helpen in het huishouden, voor elkaar koken, er zijn legio dingen die je voor elkaar kunt doen. Niet iedereen is even netjes en niet iedereen vindt het belangrijk. Geef aan wat voor jou belangrijk is. Bied je hulp aan als je partner dat belangrijk vindt.

sex en scheiding

5. Lichamelijk aanraking

Lichamelijk contact is een krachtige manier om emotionele liefde te uiten. Als je verliefd bent, gaat het vanzelf. In een crisissituatie omhelzen we elkaar haast instinctief. Partners groeien uit elkaar als er geen lichamelijk contact meer is. Wacht niet tot de ander initiatief neemt, maar knuffel zelf ook als je weet dat je partner het belangrijk vindt. Veel mannen denken dat seks hun moedertaal der liefde is omdat ze zo graag willen vrijen. Maar dit heeft een lichamelijke oorzaak. Door de aanmaak van zaadcellen en vloeistof in de zaadballen is er een lichamelijk drang tot ontlading.

Hoe ontdek je jouw belangrijkste manier van geliefd te worden? Wat is jouw ‘liefdestaal?’ en wat die van je partner?

Paulien Blom

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.