Menu

Hoe vaak slaagt een relatie die voortkomt uit overspel?

1 reactie
overspel

Dat was de vraag die ik kreeg van Anette Burgers toen we onlangs een podcast opnamen. Anette is relatietherapeute en zeer betrokken bij het thema ontrouw.

De officiële cijfers ken ik niet, maar ik weet wel dat het verdomd moeilijk is om een relatie te laten slagen die voortkomt uit overspel. Waarom? Omdat er zoveel krachten en dynamieken op de achtergrond spelen. Een emotionele achtbaan en een vicieuze cirkel van trekken en duwen tussen je ex-partner en je nieuwe vriend of vriendin waar je stapelverliefd op bent.

Aan de ene kant rouw je om je gezin en ex-partner, je maatje met wie je jaren lief en leed hebt gedeeld. Aan de andere kant wil je met iemand anders een toekomst opbouwen. Complexe emoties van plicht, verantwoordelijkheid, schaamte en schuldgevoel overschaduwen de gelukkige, hoopvolle en gepassioneerde gevoelens die je in de eerste plaats deden vertrekken. Oordelen en druk van familie en vrienden spelen ook een grote rol in de situatie.

Bedenk dat dit ook aan de andere kant gebeurt. De nieuwe partner kan ook een huwelijk verlaten en op en neer gaan in een eigen achtbaan. Ook hij of zij zit klem tussen oud en nieuw.

Veel extra druk op een nieuwe relatie

Afgelopen zomer had ik een sessie met Niels. Hij had zijn vrouw en 2 kinderen verlaten voor een buitenechtelijke relatie. Zijn ex-vrouw kon hem niet loslaten en Niels haar evenmin. Gekwetst en boos, deed ze er alles aan om het moeilijk te maken tussen hem en zijn nieuwe liefde. Niels zat vast in de bekende vicieuze cirkel waar hij niet uit kwam.

Zijn nieuwe vriendin en haar ex-man waren al wettelijk gescheiden. Maar de emoties waren nog steeds hoog en haar ex-man frustreerde de gemaakte afspraken op alle mogelijke manieren. er was geen manier om hem uit haar leven te bannen.

De relatie tussen Niels en zijn vriendin liep vast; ze konden niet vooruit.

Niet willen loslaten

Tijdens onze sessie vroeg ik Niels hoe hij zich voelde in de situatie waarin hij zich bevond. Hij vertelde me dat hij niet goed sliep en zich niet kon concentreren op zijn werk. Hij was zich ervan bewust dat hij iedereen aan het lijntje hield en wist dat hij zijn ex-partner, zijn vriendin en zichzelf pijn deed. Op de vraag waarom hij ervoor koos om in deze achtbaan te blijven, was zijn antwoord: “Pure angst voor verlies. Ik wil mijn ex-partner niet verliezen, maar mijn nieuwe vriendin ook niet”.

Het is een ingewikkelde situatie, maar wel een die vaak voorkomt. Niet willen loslaten wat je hebt zowel niet willen loslaten wat je nu wilt. En daarom hebben relaties die beginnen met affaires zo’n kleine kans op succes.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat het niet altijd zo hoeft te zijn. In mijn samenwerking met Niels de afgelopen maanden leerde hij dat zijn gevoelens niet uniek waren en dat hij niet de enige was. Ik ben blij te kunnen zeggen dat hij niet alleen zijn nieuwe relatie overleefde, maar dat hij en zijn ex-partner het nu prima met elkaar kunnen vinden.

Bart van Schagen Relatie- en Scheidingscoach

info@bartvanschagen.nl

Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

Lees ook de andere blogs van Bart.

REACTIES

Efd - 24 feb 2023

Ik , vrouw ? Herken mezelf in Niels. Ik ben recent gescheiden maar mn ex en ik hebben 2 jonge kids en een koopwoning welke te koop staat. Ik ben 24/7 de verzorgende ouder en mn ex werkt offshore 2 wkn op en 2 wkn thuis. Omdat ik mn ex niet op extra kosten voor een extra woning wil jagen en het ook zijn koopwoning is en hij alle woonlasten betaald ipv alimentatie mag hoj tijdens zn berlof thuis bij de kids zijn. Er is een nwe liefde voor mij , de reden vd scheiding. Maar er is de afgelopen 2,5 jr veel gebeurd , ook extreme dingen veroorzaakt door mijn ex , wat mij heeft doem besluiten te scheiden en mijn keuze voor vriend te maken. Wat ik wil tot het huis verkocht is een vorm van birdnesting maar dan dat ik 24/7 elke dag bij de kids ben omdat zij niet zonder mij willen zijn. Vriend wil het liefst dat mn ex uit mijn leven verdwijnt gezien de extreme dingen vd afgelopen jaren maar ook keurt hij de birdnesting af uit angst dat mijn ex mij wat aandoet / ruzie maakt wat een onveilige situatie voor de kids zou zijn. Mijn vriend kan er niet mee omgaan dat ik met mn ex onder 1 dak verblijf en heeft de relatie verbroken ondanks onze hevige liefde voor elkaar. Ik heb het er vreselijk moeilijk mee omdat ik de birdnesting in het belang vd kids doe en een goed contact zonder geruzie met mn ex wil houden maar ik wil mn briend niet kwijt want ik wil met hem verder ( lat relatie)......... E.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + = 9
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.