Menu

Hoe zorg je ervoor dat kinderalimentatie écht voor de kinderen is?

5 reacties

Mijn nichtje gaat scheiden en moet, omdat ze meer verdient dan haar toekomstige ex, een groter deel van de kosten voor de kinderen op zich nemen. Ze verdelen de zorg 50/50 en naast de kosten van de kinderen die hij zelf moet financieren, moet mijn nichtje nog zo’n 400 euro aan kinderalimentatie betalen. Voor de kinderen heeft ze alles over maar hoe weet ze nou zeker dat hij in de toekomst ook werkelijk de helft van de kosten op zich neemt? Of moet zij straks toch nog altijd de nieuwe kleding betalen?

Hoe wordt kinderalimentatie bepaald?

Allereerst is het goed te kijken hoe de hoogte van kinderalimentatie wordt bepaald.

Nibud

Als coaches bij scheidingen hanteren we hiervoor de standaard die door het Nibud is gemaakt. Er wordt gekeken naar gezamenlijke inkomens en draagkracht.

Kindgebonden budget

Ook het kindgebonden budget en de omgangsregeling spelen een rol. Hoe hoger je inkomen, hoe minder kindgebonden budget je krijgt. Dit bedrag is ook afhankelijk van het aantal kinderen en hun leeftijd.

Verdiencapaciteit

En er wordt ook gekeken naar de verdiencapaciteit van de ontvanger. Kan de ontvanger misschien zelf ook (meer) gaan werken. Die vlieger gaat niet op bij mijn nichtje, haar man werkt al fulltime.

Geen inkomen

Toen ze hem voorstelde om de alimentatie op een gezamenlijke rekening te storten, schrok hij. Hij had dit bedrag opgeteld bij zijn ‘inkomen’. Reden temeer voor mijn nichtje om dit onderwerp nog eens verder te onderzoeken. Kan ze hem verplichten om zo’n rekening te openen?

Twee soorten kosten

De kosten voor kinderen kun je splitsen in ‘verblijfskosten’ en ‘verblijfoverstijgende kosten’.

Verblijfskosten

Met verblijfskosten worden de dagelijkse kosten die een ouder heeft als een kind bij hem of haar verblijft (kosten voor eten, een uitje en vakanties) bedoeld.

Verblijfsoverstijgende kosten

Bij verblijfsoverstijgende kosten moet je denken aan kosten voor kleding, schoolgeld, telefoonabonnement, sport, zakgeld, verjaardagscadeaus enzovoort. In de situatie van mijn nichtje; als de ene ouder kinderalimentatie aan de andere ouder betaalt, gaat het daarbij meestal om een vergoeding in de verblijfsoverstijgende kosten voor de kinderen. 

Kinderrekening

Ouders kunnen ervoor kiezen om een zogenaamde kinderrekening te openen. Dit is een rekening waar zij beiden op kunnen kijken en van kunnen betalen. Van die rekening worden vervolgens de verblijfsoverstijgende kosten voor de kinderen betaald. Op deze manier hebben beide ouders inzicht in de kosten en uitgaven.

Mijn nichtje zou het bedrag van 400 euro wat ze moet betalen aan kinderalimentatie op deze rekening kunnen zetten. Dit gebeurt vaak bij ouders die kiezen voor co-ouderschap. Overigens kan mijn nichtje ervoor kiezen dat ze beiden uitgaven mogen doen of dat alleen hij dat mag doen, maar dat zij wel mee kan kijken. 

Alleen met toestemming van beide

Helaas kan dit alleen als beide ouders toestemmen. Je kunt geen van beiden hiertoe verplichten. Het is dan ook belangrijk om met behulp van een onafhankelijke coach tot dergelijke afspraken te komen. Van tevoren goede afspraken maken, voorkomt geruzie in de toekomst. En het allerbelangrijkste; voor de kinderen is dat heel fijn!

Annegien Hanemaaijer

Lees ook de andere blogs van Annegien.

REACTIES

Fien - 13 nov 2020

Het lastige aan een kindrekening lijkt me dat er dan weer discussie ons gaat tussen ouders. Was die aankoop echt nodig? Of moest het die dure broek worden? Of één van de 2 die geld wegsluizen.... geld blijft vaak een groot issue na scheiding. En dat kun je dan wel vastleggen misschien, maar zolang niet nakomen van afspraken geen gevolgen heeft levert dat alleen maar stress op

    Vader - 21 nov 2020

    Want het is natuurlijk veel transparanter als de ontvangende ouder kan doen wat zij/hij wil met het geld... Dat de ene ouder dus kan bepalen wat de andere ouder krijgt of niet krijgt... Dat levert dan geen gezeik op

William - 19 nov 2020

Als er geen co-ouderschap is, kan je er NOOIT voor zorgen dat de kinderalimentatie (integraal) voor de kinderen wordt gebruikt. Sterker nog, kinderen hebben geen besef van alimentatie en merken daar ook weinig of niets van, en dus, als je als vader (in mijn geval) alimentatiegeld betaalt (en vrij veel zelfs), lijkt het voor de kinderen alsof ze alles van hun moeder krijgen en alles door haar wordt betaald, en daar heb ik het dikwijls moeilijk mee.

Aa - 11 jun 2021

Ik ben zelf kind en weet dat me pa me moeder geld betaald maar ik krijg niks ik heb nu al jaren de zelfde broeken en ik krijg 1keer per jaar schoenen zelf heeft me moeder allemaal nieuwe tassen van 100 euro tattoos dus ik vraag me echt af of me moeder het wel besteed aan mij want ze heeft niet een super groot salaris en ik heb gewoon alleen maar te kleinen broeken

C. - 7 jun 2022

@ William - heel herkenbaar dit. Ik betaal mij ook wezenlooos en als mij dan gevraagd wordt de verjaardag van mijn oudste dochter te organiseren zegt ze doodleuk achteraf dat ik de uitgaven zelf moet bekostigen omdat het bij mij gevierd is .... En mevrouw hoeft enkele verantwoordelijkheid af te leggen terwijl de alimentatie door de rechter boven het absolute maximum bepaald is en mijn twee dochters deels in 2e hands kleding rond lopen (met dat laatste is trouwens in de kern niets mis maar wel met krokodillentranen in de rechtbank beweren dat de kinderen zo duur zijn en wat merkkleding wel niet kost ....). Hier schiet de wetgeving schandalig te kort. @ Aa: triest dat jij het 'slachtoffer' bent van de gedragingen van je moeder. Ik zie hetzelfde gedrag bij de moeder van mijn kinderen. Wel trots haar nieuwe Audi A3 S-Line showen terwijl mijn oudste dochter op wintersport werd gestuurd in een Scapino-jas.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = zesendertig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.