Menu

Huis kopen tijdens scheiding, dat gaat zomaar niet! Mario blogt

3 reacties
huis kopen tijdens scheiding

In de vorige blog vertelde ik over onze zoektocht naar een nieuwe woning. Het zou een half jaar gaan duren voor mijn vrouw de nieuwe woning kon betrekken. Een moeilijk half jaar is het geworden. Maar toen we besloten dat nieuwe huis te gaan kopen… stonden we weer voor een aantal nieuwe uitdagingen.

Spreadsheet-Henkie

Huis okay? Prijs akkoord? Dan tekenen en gaan? Nou nee. De makelaar had ons in contact gebracht met een zogenaamde adviseur. Zo gaan die dingen blijkbaar in huizenland. Wat moet je bij een adviseur? Die zal wel verstand hebben van hoe je zulke dingen regelt, waar je op moet letten. We moesten binnen enkele dagen de contracten tekenen, dus veel tijd hadden we niet.

Wat een tegenvaller was dat! De adviseur had zijn spreadsheets al in de aanslag. Hoeveel we verdienden, hoeveel we konden lenen, roept u maar! Euhh, voordat jij met die cijfers aan de gang gaat, willen we eerst even wat andere dingen weten. We zijn namelijk nog niet formeel voor de wet gescheiden en ik (Mario) voel er helemaal niks voor om te tekenen voor een huis dat niet het mijne gaat worden. Mijn vrouw tekent voor haar huis en ik teken voor het oude huis dat het mijne gaat worden.

Morsige-Joop

Stilte… ja maar beste mensen dat gaat helemaal niet! U bent getrouwd en dit huis wordt aan jullie beiden verkocht, uw vrouw kan niet apart tekenen, u tekent sowieso mee of u nu wilt of niet.

Dan gaat het niet door (zegt Mario), we willen niet beide gemeenschappelijk eigenaar worden van twee woningen. Dan moet ik (spreadsheet-Henkie) er even een collega bij halen, die weet meer van de juridische kanten van de zaak. Na nog een lauw bakkie ongelooflijk slechte koffie, komt er een vent met een morsige blouse en dito stropdas tevoorschijn. Hij zat al die tijd al verborgen achter een van de afscheidinkjes van de hopeloos anonieme kantoortuin met systeemplafond.

Spreadsheet-Henkie had zijn ‘daar gaat mijn commissie’ – gezicht opgezet.

Wegwezen hier!

Ook over dit gesprek kan ik meerdere blogs schrijven. Wat ik alweer maar niet zal doen. Morsige-juridische Joop stond hoofdschuddend te kijken bij zoveel naïviteit van onze kant. Nee dit ging absoluut niet werken. Eerst moest hij onze trouwaktes zien maar hier gingen we hoe dan ook problemen mee krijgen. Hij zou het wel eens allemaal uit gaan zoeken, op uurbasis, en nogmaals zonder die contracten kan ik helemaal niks!

We hebben morsige Jopie nog even laten doorlullen, maar mijn vrouw en ik waren ouderwets eensgezind: hier moesten we weg wezen. En snel!

Dan maar zelf naar de notaris

Thuis aangekomen kreeg ik het idee om een notaris te bellen. Uiteindelijk zouden we daar toch belanden. Dus waarom niet meteen daar onze vragen neerleggen?

De vraag was in onze ogen heel simpel: in afwachting van een formele scheiding willen we ieder apart een huis op ieder onze eigen naam zetten. Als we zo dadelijk formeel gaan scheiden dan willen we hier geen gedoe over, alles moet volstrekt helder zijn.

Welke notaris moeten we hebben? Iemand die een beetje kan en wil meedenken! Beetje rondbellen levert ons een naam op. We kennen hem allebei niet, het is een paar dorpen verder weg. Maar we gaan ervoor.

Hoe het met de notaris verder gaat, lees je in de volgende blog.

Mario (58) was ruim 30 jaar samen met Angela (55). Nu zo’n anderhalf jaar geleden is zijn huwelijk gestrand. Na een korte maar diepe crisis heeft Mario de weg omhoog toch weer gevonden. De rode draad van deze blogs is dat Mario besloten heeft samen met zijn (inmiddels ex-) partner constructief de gemeenschappelijke zaken te ontvlechten. Op Nieuwe Stap vertelt Mario over een aantal van deze praktische stappen die hij heeft doorlopen. 

Lees ook de andere blogs van Mario.

REACTIES

Profielfoto van Pol

Pol - 8 mrt 2021

Hi Mario, Ik heb met mijn ex een woning erbij gekocht en de woningen verdeeld. Echter wij zijn direct naar de bank gegaan met ons plan en verhaal. Vervolgens is er met de notaris en de bank overleg geweest voor een legale constructie. Tevens hebben we er nog een advocaat bij moeten halen voor het juridisch correct verwoorden van onze constructie in de stukken. De woningen zijn bij ons verdeeld in de huwelijksvoorwaarden. Zij is ontslagen uit de hoofdelijk verantwoordelijkheid van mijn hypotheek en ik uit die van haar een jaar of wat later. De mediator was niet happy met deze constructie. Hij had zijn spreadsheet met alimentatie bedragen al klaar bij wijze van spreken. Wat wij deden was niet regulier. Mijn ex en ik hadden hele duidelijke wensen en een hoge bereidheid deze te vervullen. Mijn huis was ik te koop aan het zetten ook om de woning van mijn ex mogelijk te maken. Door haar lage inkomen kon ze niet kopen. De bank gaf aan ons beide te kunnen helpen ipv enkel mijn ex. Gevolg is dat ik nu in mijn droomhuis woon, en mijn ex in een huis naar haar wens. En het mooiste is dat onze kinderen twee fijne plekken hebben. Overleg direct met de bank en leg hen jullie case voor kan ik jullie aanraden. Wij zijn openhartig en eerlijk geweest naar de bank, fiscus, notaris en advocaat. Als je een goed haalbaar plan hebt, dan willen partijen met je mee werken. Daarnaast voorkom je ellende bij een eventuele controle en ja die heb ik gehad van de fiscus. Dat was spannend, maar gelukkig in orde.

Mario - 9 mrt 2021

Mooi opgelost Pol. Ja dus zo kan het ook. Bij ons is het ook goed gekomen, je moet weten wat je wilt en je niet met een kluitje in het riet laten sturen. zie de volgende blog.

    Profielfoto van Pol

    Pol - 9 mrt 2021

    Hi Mario ik ben benieuwd naar je volgende blogs. Mijn toenmalige hypotheek verstrekker wilde niet meewerken. De bank wel en gaf zelfs nog een betere hypotheek dan mijn vorige hypotheek verstrekker. Werkt een partij niet mee dan gewoon elders kijken. Ik las even de rest van je blogs en denk dat het waardevol is dat je ervaringen deelt. Mooi dat er meer zijn die ondanks alle stress, onzekerheid, verdriet en meer emoties dat jullie wat hebben kunnen organiseren. De zoektocht naar een huis is ook herkenbaar. Diverse biedingen gedaan en niet gelukt inclusief echt ver boven de vraagprijs. Uiteindelijk heb ik briefjes in bussen gegooid en hebben we de vraagprijs geboden. En maar goed ook want enkele maanden later gingen woningen echt door het dak heen. Leuke van briefjes was dat ik zelf beetje kon selecteren. Mijn ex had eenvoudige wensen en ik heb er zelf wel wat werk ingestopt om wat beters te vinden. Een goede woning is tenslotte niet alleen voor mijn ex maar ook voor mijn kinderen. Ik had de straten geselecteerd op loopafstand voorzieningen, parkeergelegenheid, leeftijd, uitzicht, speelgelegenheid, sociale contacten kinderen+ex en bekende overlast. Bij de straten die overbleven heb ik briefjes gegooid in de bus en ook sommige woningen overgeslagen als ze er niet uitzagen. Vanuit de eerste keus locatie kwam er een partij die wilde verkopen. Mijn ex en kinderen voelen zich er thuis en dat vind ik fijn. We hebben allemaal rust gevonden in deze nieuwe situatie. De bank en de notaris ben ik dan ook zeer dankbaar.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + = 11
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.