Menu

Huisdieren in het echtscheidingsconvenant

huisdier in het echtscheidingsconvenant

huisdier in het echtscheidingsconvenantDieren zijn een ondergeschoven kindje in elke scheiding. De trouwe hond of kat word tijdens een huwelijk liefdevol aangeschaft, maar blijkt een last te zijn als je er zelf voor moet gaan zorgen. In een co-ouderschap wordt het nog lastiger. Zeker met de kleinere huisdieren die bij één van de partners blijft.

Niet in het echtscheidingsconvenant

In mijn scheiding was mijn ex heel stellig. Zij kon als beste voor de honden zorgen, omdat ik te veel zou werken. De combinatie zorgen voor en veel werken was mij niet duidelijk. Ik ging er van uit dat het alleen zijn ook een factor was. Ik gaf snel toe omdat een dier geen goed onderwerp is om over te soebatten bij het echtscheidingsconvenant. Een dier kan je immers niet delen. En ieder één hond nemen kwam mij onzalig over. Maar de honden kwamen wel in de inboedel terecht en niet in ons co-ouderschapsplan. Ik zou wel bijdragen in de dierenartskosten, als mijn ex dat niet zo redden.

Co ouderschap gaat over de kinderen

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ons co-ouderschap prima functioneert rondom de kinderen. De honden waren van mijn ex en die regelde zelf bv een oppas als ze op stap ging. Toen de oudste van de twee honden overleed hebben we dat wel als gezin opgepakt. De kinderen mochten afscheid nemen en hun vele tranen laten lopen. Bij mij was het gevoel dat het niet meer mijn hond was op dat moment weg. Ook ik nam afscheid van mijn trouwe makker. Maar de situatie van de tweede veranderde niet. Wat wel veranderde is dat de honden standaard bij ons kwamen als mijn ex ziek was. En als mijn ex bij ons logeert, dan komen de honden ook mee.

De hond komt weer terug

Twee konijnen (in de tuin), een nieuwe hond aan onze kant later en een opvang hond en twee logeer katten aan de kant van mijn ex later kwam er wel een kentering. Het werd toch wel een beetje veel allemaal. Zeker omdat mijn ex nu vier dagen gaat werken en het een hoop heen-en-weer gereis werd hebben we iets anders besloten. De oude en laatste dier uit mijn scheiding komt weer bij ons wonen. Hij mag in zijn oude huis, tuin en omgeving zijn oude dag slijten tot op het moment dat het niet meer kan. Een flat werd te belastend voor hem.

Ik ben blij dat we dit kunnen doen. Leuk voor de hond, maar nog veel beter voor de kinderen. Een goed voorbeeld geven over hoe we het willen hebben in de wereld. En de hond heeft immers ook niet gevraagd om te verhuizen. Hij is net als de kinderen een slachtoffer van de scheiding.

Daniel is vorig jaar gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Sinds kort heeft Daniel een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen. Het boek over het eerste jaar is 10 april verschenen en verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 − twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.