Menu

Ieder zijn eigen schuld na de scheiding

schuld na scheiding

Eerlijk zullen we alles delen als je gaat scheiden. Immers meestal hebben partners samengewerkt en een bestaan opgebouwd. Maar wat moet er gebeuren met de leningen die je met elkaar bent aangegaan. Is dat ook een kwestie van eerlijk delen?

Dat hangt af van de afspraken die je samen hebt gemaakt. Ook schulden en leningen kunnen worden gesplitst. De vraag is wie wat meekrijgt na de scheiding.

De hypotheek op jullie huis

Als je samen een huis hebt gekocht, staat de hypothecaire lening op beide namen. Er is dan sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Feitelijk wordt daarmee bedoeld dat de geldverstrekker jullie beiden kan aanspreken voor het gehele geleende bedrag. Dat doen ze zodra jullie niet meer aan de verplichtingen (betalen van rente en aflossing) voldoen.

Het is dus niet zo dat de bank 50% aan de één en 50% aan de ander gaat vragen. Dit geldt ook voor de lening die is afgesloten om een auto te kopen of om de studie van de kinderen te betalen. Er is sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen.

In Nederland geldt dat voor zo’n driekwart van alle huwelijken. Ook bij een geregistreerd partnerschap kan ‘gemeenschap van goederen’ zijn afgesproken.

Bij 75% van de scheidingen geldt dat zowel bezit als schulden door twee worden gedeeld. Ook schulden die voor het huwelijk zijn gemaakt, worden door de gelofte ‘in gemeenschap van goederen’ van beiden en ook daarvoor geldt dus dat deze gedeeld worden door twee.

Pas op na indiening verzoekschrift!

Vanaf het moment dat het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend, vervalt deze ‘gemeenschap van goederen’. Als het erg lang duurt om met elkaar afspraken te maken, is het verstandig de rechter om een voorlopige uitspraak (voorziening) te vragen. Anders ben je medeaansprakelijk voor de leningen die je ex aangaat gedurende de weken dat jullie de scheiding bespreken.

Akkoord bank

Bij vrienden, die 18 jaar geleden in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, is de lening die ze getroffen hebben, gebruikt om zijn bedrijf op te bouwen. Hij vindt het dan ook niet meer dan billijk dat hij na de scheiding de schuld die er is ontstaan op zich neemt. Dat klinkt mooi, maar de bank die het geld heeft uitgeleend, bepaalt zelf of ze daarmee akkoord willen gaan. Als de bank niet meewerkt, blijven mijn vrienden beiden hoofdelijk aansprakelijk. Onderlinge afspraken tellen dan niet. Als de betreffende bank wel meewerkt, adviseer ik hen de onderlinge afspraken wel vast te leggen in het convenant. 

Getrouwd op huwelijkse voorwaarden 

Voor een kwart van de Nederlanders die trouwt, geldt dat ze in een zogenaamde akte huwelijkse voorwaarden met elkaar afspreken welke verdeling er moet plaatsvinden als ze in de toekomst uit elkaar gaan.

Vaak ‘beschermen’ ondernemers hun bedrijf op deze wijze of vermogende mensen willen zo vastleggen dat bijvoorbeeld geld verkregen uit een erfenis niet verdeeld hoeft te worden. Ook voor de schulden geldt dat de afspraken in deze akte leidend zijn voor de verdeling van de geleende bedragen.

Maar meestal geldt de regel dat alles wordt verdeeld en zo krijg je dus ieder, geheel eerlijk, je ‘eigen schuld’!

Annegien Hanemaaijer

Onze Scheidingscoach

Lees ook de andere blogs van Annegien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.