Menu

Ik ben jaloers, hoe kan ik mijn ex loslaten?

1 reactie
jaloers

In onze vragenrubriek heeft een lezeres gevraagd naar handvaten om los te komen van haar ex. Ze is jaloers en vindt het moeilijk om los te laten.

Vraag, hoe kom ik los van mijn ex

Begin maart heeft mijn ex aangegeven te willen scheiden (21 jaar samen waarvan 17 getrouwd). Sinds 3 maanden is dit nu een feit. Mijn partner heeft iemand anders en gaat zorgeloos verder en mij lukt het niet.

Ik merk dat ik bitter, boos en onaardig ben en doe (zo niets voor mij). Ik ben jaloers op dat hij kan gaan en staan waar hij wil, dat hij mij zo vervangt door een jonge griet, hij maakt allerlei uitstapjes/vakanties met nieuwe Liefde, doet leuke dingen/uiteten met de kids. Ik niet; heb 6 dagen per maand geen zorg, niet de financiën voor vakanties ed., regel alles en maak het leven af wat wij samen hebben gestart en opgebouwd.

Ik blijf maar kijken naar zijn leven, ben jaloers en vind het moeilijk om los te laten. Dit heeft een weerslag op mij. Ik eet/drink alles weg en daardoor ga ik me nog slechter voelen. Naar de kinderen toe ben ik ook minder leuk, echt en oprecht.

Zijn er handvaten voor hoe je kunt loskomen van je ex?

Het antwoord van Wilma

Er zijn absoluut handvaten voor hoe je van je ex kunt loskomen. In het kort kan ik je er een paar van geven. Vaak helpt het ook om daar wat begeleiding bij te zoeken.

Neem tijd voor je emoties

Neem tijd voor je emoties. Reserveer tijd (bv een uur per dag) in je agenda en ga ervoor zitten, zorg dat je niet gestoord kan worden. (Soms is het direct nodig om tijd te nemen, als er iets pijnlijks is voorgevallen, maar over het algemeen is er genoeg om mee te werken, zolang je je pijn nog niet verwerkt hebt.) In die tijd voel je, hoe je je voelt, en vraag je je af wat je denkt. Als je bijvoorbeeld bevangen bent door boosheid, kan je die boosheid eruit schrijven of eruit praten/schreeuwen, met hem denkbeeldig tegenover je. Blijf een tijd bij die boosheid, zo puur mogelijk en dan zal je merken dat het verandert. Dan word je verdrietig of voel je de kwetsing, of zelfveroordeling. Ook daar kan je weer op dezelfde manier aandacht aan besteden. Je kan je heel slecht voelen, omdat hij er met een jongere vrouw vandoor is, alsof jij ineens niets meer waard bent. Kijk hoe het voelt, voel hoe het voelt als je dat tegen jezelf zegt, maar geloof het niet, ga er niet in mee. Ook dat zal dan op den duur weer veranderen, misschien komt er dan rust over je, of nog puurder verdriet. Verdriet over het loslaten van het leven dat jullie samen hadden opgebouwd.

Wees je bewust van je verhaal

Als je je verhaal aan anderen vertelt, wees je dan bewust van wat je vertelt en kijk of je eens kunt experimenteren met een ander verhaal. Zeg in plaats van “Hij heeft mij verlaten voor een jongere griet” bijvoorbeeld, “Wij zijn uit elkaar, onze liefde bleek niet sterk genoeg”. Kijk maar eens wat er dan met je gebeurt.

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel

Neem de volle verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel in de relatiebreuk. En vergeef jezelf daar voor. Schuldgevoelens hebben geen zin, maar zijn er vaak toch. Herken ze en vraag je af of je ze los kan laten door jezelf te vergeven. Je zou tegen hem, of zijn beeld, kunnen zeggen: Het spijt me dat ik…….

Ben je jaloers, kijk naar je eigen leven

Als je opmerkt dat je steeds naar zijn leven kijkt, haal jezelf dan terug en kijk naar je eigen leven. Dit is nu jouw leven, jij bent de enige die daar iets van kan maken. Wat wil je van je leven maken, binnen de gegeven omstandigheden. Wat voor moeder wil je zijn, wat voor vrouw en mens wil je zijn? Dit is jouw nieuwe leven. Helemaal anders dan je gedacht had, maar je moet het ermee doen, dat heeft een ander voor je besloten. Dat voelt wreed, maar je hebt de keus om er ook nu weer iets van te maken.

Neem de tijd

Neem de tijd. Afhankelijk van wat je allemaal al aan verlating hebt meegemaakt, duurt het bij de één langer dan bij de ander. Vergelijk niet, neem jouw tijd om dit verlies te verwerken en jezelf de mogelijkheid te geven jezelf opnieuw uit te vinden.

Boekentips

Boekentips: De wijsheid van een gebroken hart, Susan Piver. Ik heb jouw liefde nodig, is dat waar, Byron Katie. Illusies, Ingeborg Bosch. Verslaafd aan liefde, Jan Geurtz.

Heel veel wijsheid en kracht gewenst in dit moeilijke proces.

Wilma Ferwerda

REACTIES

Diny - 10 okt 2018

Wat zal dit moeilijk voor je zijn,het accepteren en het loslaten van..... en naast de al gegeven adviezen van Wilma zal ik je aanraden om echt tijdelijke ondersteuning van bijvoorbeeld een scheidingscoach te zoeken. Want je hoeft dit niet alleen te doen. Samen met een deskundige kun je jezelf weer in je eigen kracht gaan zetten zodat je weet met een positieve blik naar de toekomst kan gaan kijken. Dan ben je weer in staat een leuke moeder voor jullie kinderen te zijn. Als je wilt, kan ik je doorverwijzen naar goede professionals bij jou in de buurt. Succes en je kan het!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.