Menu

Ik geloof dat ik mijn scheiding heb verwerkt, afscheidsblog van Pieter

2 reacties
scheiding verwerkt

Ik geloof dat ik mijn scheiding heb verwerkt, in zoverre althans, ze speelt nu een bijrol en geen hoofdrol meer in mijn leven. Op dit moment bevind ik me op een ligbed naast het zwembad op een mooi Grieks eiland, dochterlief naast me met een boek en zoon op de hotelkamer met de Ipad. Binnenin voelt het rustig, licht, eigenlijk gebeurt er niet zo veel.

Groot verdriet was al langer weg, maar ik voel me ook niet meer achtervolgd door onafgemaakt verleden. Ik denk dat ik misschien  weer normaal ben.

Scheidingsritueel

Al direct na de scheiding leek het mij een fijn idee om een scheidingsritueel te houden met mijn ex. Samen onder begeleiding stilstaan bij alles wat geweest was en in harmonie gescheiden verder. De trouwringen worden stukgeslagen of omgesmolten en dit alles met of zonder getuigen erbij, in Japan is het heel normaal. Mijn ex leek het ook wel wat. Echter, ze stelde het steeds uit en uiteindelijk wilde ze het helemaal niet meer.

Toen ben ik maar alleen gegaan naar Anne, de vrouw die dit begeleidt. Ik merkte dat ik graag wilde spuien en dat mocht ook, maar telkens weer bracht ze mijn aandacht terug naar de opdracht die ze me had gegeven. Ik moest mijzelf zo veel als mogelijk verplaatsen in hoe de dingen uit ons huwelijk voor mijn ex hadden gevoeld.

Brief aan ex

Vervolgens, als dit bij mij zou passen, en dit was bij mij het geval, dit alles opschrijven in een brief naar haar en deze wel of niet afgeven.

Anne hielp me en zo zijn in een aantal sessies enkele versies van deze brief uitgewerkt. Ze lette er vooral op dat wat ik opschreef de  belevenis van mijn ex weergaf en niet mijn eigen frustraties, uiteraard voor zover dit mogelijk is. Geen aanklacht, maar een zoenoffer. Daarbij ook: alle verwachting op effect loslaten, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt.

Gevoel van loslaten

Ex had slechts een korte reactie op mijn brief. Heel eventjes voelde ik teleurstelling tot het nieuwe gevoel van loslaten, dat ik had gekregen na het afkrijgen van de brief, weer overheerste. Het voelde als ‘coming clean’, het was heel bevrijdend.

Dit, en tijd, en gewenning aan mijn nieuwe financiële situatie (best goed). Het kan geen toeval zijn dat de verzakelijkte band tussen ex en mij weer wat vriendschappelijker aanvoelt.

Ik moet verder

Intussen ben ik aangenomen voor de schrijversvakschool. Ik heb vriendinnen, het gaat goed met de kinderen, huis en tuin evolueren naar mijn eigen smaak. Ik ben blij!

Voor mij is er geen reden meer om dit blog voort te zetten, ik dank Elske en Annelies en alle lezers voor hun aandacht. Ik ben een avonturier, daar ben ik achter gekomen en ik moet verder. Vaarwel, of beter: tot ziens!

Pieter

Pieter blogt over echt scheiden, midlife en jezelf terugvinden. Na 18 jaar samenwonen gaan Pieter en zijn vrouw uit elkaar. Het was een intense liefde maar ze zien geen andere mogelijkheid meer. Door de scheiding wordt hij gedwongen zijn leven kritisch tegen het licht te houden: wie is hij, wie was hij en wat moet er anders? Of zal blijken dat dit alles slechts een kwestie van liefdesverdriet is? Hij werkt in de zorg en deelt twee kinderen met zijn toekomstige ex.

Lees ook de andere blogs van Pieter.

REACTIES

Marie - 26 aug 2021

Bedankt Pieter voor je blogs. Mooi hoe je het los kan laten. Ik ga ooit ook daar te komen. Groot verdriet is weg, maar onafgemaakt verleden en frustratie over hoe en wat zijn er nog (en worden soms zelfs dagelijks getriggerd). Het gaat je goed! Dobber in gedachten maar op dat luchtbed!

    Pieter - 12 sep 2021

    Hi Marie graag gedaan! Toch blijft het altijd een pijnlijke plek en na het schrijven van dit blog nog merkte ik hoezeer het mij nog beïnvloedt, dat ik voorzichtig ben geworden in de liefde. Soms weet ik niet of met mezelf bezig zijn vluchten is voor het verlangen naar een ander of eigenliefde. En als ik merk dat ik zoiets denk, dan moet ik lachen, en ga verder met leven X

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.