Menu

Is conversie van pensioen het ei van Columbus?

conversie van pensioen

Recent heeft de politiek zich gebogen over de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) om te bezien of deze aanpassing behoeft. Een van de onderwerpen die bekeken is, is de huidige wijze van verevenen en het fenomeen conversie. De conclusie was daarbij dat er te weinig gekozen wordt voor conversie en dat dit te wijten is aan een kennisgebrek bij de echtscheidingsadviseurs. Het nieuwe wetsvoorstel gaat nu uit van het standaard converteren van de pensioenaanspraken van de ex-echtgenoot. Maar wat betekent conversie nu feitelijk?

Uitwerking conversie

Bij de scheiding ontstaat voor de ex-echtgenoot (man of vrouw) doorgaans aanspraak op een gedeelte van het opgebouwde ouderdomspensioen en een bijzonder nabestaandenpensioen. Deze laatste is wel afhankelijk van de wijze van financiering van de pensioenaanspraken.

Op basis van de standaard verevening ontvangt de ex-echtgenoot dus een gedeelte van elke uitbetaling van het ouderdomspensioen zolang dit door de uitvoerder wordt uitgekeerd aan de pensioengerechtigde. Deze pensioengerechtigde bepaalt uiteindelijk, binnen de wettelijke bepalingen, de pensioendatum en de uitkeringsduur is afhankelijk van zijn of haar leven.

Na het overlijden van de pensioengerechtigde vervalt het ouderdomspensioen en ontvangt de ex-echtgenoot het bijzonder nabestaandenpensioen (indien van toepassing).

Wat is conversie?

Middels conversie wordt de waarde van deze beide pensioenaanspraken gebruikt voor de financiering van een eigen ouderdomspensioen voor de ex-echtgenoot. Hiermee wordt de band met het pensioen van de pensioengerechtigde dus doorgesneden en ontstaan er twee aparte pensioenaanspraken. De ex-echtgenoot bepaalt nu de eigen pensioendatum en ontvangt niets meer bij het overlijden van de pensioengerechtigde.

Conversie interessant?

Maar is de conversie nu ook echt interessant voor de ex-echtgenoot?

Het omzetten van het voorwaardelijke ouderdomspensioen op het leven van de pensioengerechtigde in een eigen pensioenaanspraak zorgt ervoor dat de ex-echtgenoot vanaf de eigen pensioendatum het ouderdomspensioen gaat ontvangen. Hierdoor ontstaat een betere aansluiting met de eigen financiën.

De conversie van het nabestaandenpensioen zorgt ervoor dat er bij het overlijden van de pensioengerechtigde geen pensioenuitkering meer volgt. De ex-echtgenoot moet zich hiervan goed bewust zijn omdat op dit moment tevens de alimentatie zou kunnen ophouden. De vraag is of dit de ex-echtgenoot financieel niet in een lastige situatie brengt.

Zolang de ex-echtgenoot kan voorzien in het eigen inkomen lijken er aan de conversie enkel voordelen te kleven. Indien dit echter niet het geval is, zal de ex-echtgenoot zich bewust moeten zijn dat het overlijden van de pensioengerechtigde geen nabestaandenpensioen meer oplevert.

Conclusie

De gedachte achter het fenomeen conversie is om de beide ex-echtgenoten ook echt los van elkaar te weken waar het de pensioenaanspraken betreft. Een eigen pensioenaanspraak sluit beter aan bij de eigen financiën. Het vervallen van het nabestaandenpensioen is wel een punt van aandacht waaraan niet lichtzinnig voorbij gegaan moet worden. Gelukkig biedt het wetsvoorstel de mogelijkheid om niet te kiezen voor conversie waardoor de huidige situatie gecontinueerd gaat worden.

Paul van Ravenzwaaij

JAN© Pensioenadviseurs B.V.

Lees ook andere blogs van Paul.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zeven = 15
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.