Menu

Jouw kledingkast elke ochtend een feestje?

voel je mooi na de scheiding

(Handleiding tot het realiseren van een kledingkast waar jij gelukkig van wordt)

Misschien heb je deze vakantie eindelijk eens tijd om je kledingkast op te ruimen. Ter inspiratie nog een keer deze blog, die eerder in september verscheen….

Voelen jullie ook al dat de herfst in de lucht zit? Bij de eerste tekenen van de herfst krijg ik altijd zin om nieuwe kleding te kopen voor de winter. Dan ga ik webshops bekijken en als ik iets meer tijd heb even de stad in voor de nieuwste kledingcollecties.

Nu is natuurlijk niet iedereen zo met kleding bezig als ik (het is mijn hobby en mijn vak), maar veel vrouwen zullen hier wel iets in herkennen. Ik noem het maar even de herfstkriebels. Maar als ik op zulke momenten kleding koop doe ik vaak miskopen of koop ik iets wat ik al heb.

Mijn oplossing daarvoor is mijn kriebels nog even negeren en eerst beginnen met het opruimen van mijn kledingkast. Als je alle najaars-/winterkleding van vorig jaar weer door je handen laat gaan weet je weer precies wat je hebt en wat je nog nodig hebt. Daarna kan je doelgericht gaan shoppen. Hier worden jij en je kledingkast veel gelukkiger van!

Maar goed; eerst de kledingkast opruimen dus. Dat is voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan. Voor wie er niet handig in is hieronder een aantal tips die mij altijd helpen een fijne opgeruimde kledingkast te krijgen.

• Zorg dat je uitgerust bent als je begint met opruimen en de ruimte hebt om het een dag te laten liggen als je het niet af krijgt.

• Begin met je zomerkleding uit de kast te halen. Maak een stapel die meteen opgeruimd kan worden en een stapel waar nog iets mee moet (bijv. wassen, naar de stomerij, repareren, etc.). Op dit moment zou ik geen zomerkleding wegdoen. Aan het begin van volgende zomer kijk je er met een frisse blik naar.

• Haal je winterkleding van vorig jaar tevoorschijn. Maak drie stapels: 1. wat zeker weg mag, 2. wat zeker moet blijven en 3. de twijfelgevallen.

• Beoordeel de stapel met twijfelgevallen aan de hand van de volgende vragen:

1. Is het kledingstuk technisch nog in orde (niet verwassen, onherstelbaar kapot, etc.)?

Nee? Respect voor jezelf betekent ook dat je niet in verwassen of kapotte kleding loopt. Dus weg ermee.

2. Is de maat van het kledingstuk goed?

Zo niet, dan mag het alleen blijven als je een notoire jojoër bent.

3. Heb je het kledingstuk vorig jaar gedragen?

Nee? Wat is er veranderd dat je denkt dat je het dit jaar wel gaat dragen? Niets veranderd? Dan mag het weg.

4. Als je het kledingstuk aantrekt voel je je er dan mooi(-er) in?

Kleding is veel meer dan een manier om je warm te houden en je te beschermen. Kleding moet je mooier maken. Als dit kledingstuk niets voor je doet (en dat zie je meteen in de spiegel) dan kan het beter weg.

5. Is de kleur goed voor jou?

Dit geldt met name voor kleding die je bij je gezicht draagt. Gebruik je kleurkaart of waaier als je al eens een kleurenanalyse hebt gedaan. En anders kijk je bij daglicht kritisch in de spiegel of de kleur je flatteert of dat je er eerder ziek in uitziet. Hoe zieker, hoe sneller het weg moet. Vind je het moeilijk om te zien of de kleur goed voor je is, overweeg dan eens een kleurenanalyse. Dan is dat voor eens en voor altijd duidelijk.

6. Past het kledingstuk bij jouw kledingstijl (of staat het je vriendin/zus/dochter/moeder beter)?

‘Een vrouw met stijl is een vrouw die zichzelf kent’ zei Karl Lagerfeld lang geleden al. Ken jezelf en weet wat bij je past. Past dit kledingstuk niet bij je, geef het dan weg aan iemand die zich er wel lekker in voelt. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat jouw persoonlijke kledingstijl is? Kom dan eens langs voor een stijladvies. Daarna wordt het veel makkelijker om de juiste kleding te kiezen.

• Na de voorgaande stappen houd je een stapel zomerkleding over waar iets mee moet en een stapel winterkleding die wegkan. De rest kan weer op zijn plek in de kast. Sorteer op kleur en/of op functie (bv werk, thuis en uitgaan en/of broeken, rokken, jurken, etc.)

• Je winterkleding ligt/hangt netjes en overzichtelijk in je kledingkast, dus nu is in één oogopslag duidelijk waarmee jouw garderobe kan worden aangevuld. Heb je nog jurkjes nodig of heb je nog voldoende? En broeken, hoe zit het daarmee? En heb je voldoende kleding om mee te combineren, zoals leggings, vestjes, jasjes, T-shirts etc.? Vergeet niet om ook naar je accessoires te kijken: schoenen, tassen, sieraden, sjaaltjes etc. Soms kunnen alleen al een paar goedgekozen nieuwe accessoires jouw garderobe weer helemaal up-to-date maken.

Na het doorlopen van deze handleiding heb je een overzichtelijk opgeruimde kledingkast, zonder overbodige kledingstukken en inzicht in de kledingstukken die je nodig hebt voor het komende seizoen. Veel plezier met shoppen! En zeg nou zelf: het is nu toch elke ochtend een feestje om je kledingkast te openen?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven × 8 =

EN NOG MEER:




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.