Menu

Kan ik wel een goede vader zijn? Blog van Johannes

goede vader ass

Ze mailde mij dat zij onder de indruk was van hoe ik het als vader deed 🙂 Deze mail kreeg ik van de orthopedagoge van mijn jongste dochter die onderzoek bij haar deed naar mogelijk ASS. Stomverbaasd wil ik het nog net niet noemen, maar ik heb wet met open mond naar die mail zitten staren omdat het niet tot mij door wilde dringen. Omdat het enige waar ik tot op dat moment mee bezig was: Doe ik het wel goed genoeg als vader?

Onbereikbare vader

Ik ben opgevoed in een streng christelijk gezin met een ouderwetse vader (1940) die grotendeels voor mij onbereikbaar was omdat hij altijd leek te vluchten in zijn werk en de opvoeding en huishouden overliet aan mijn moeder. Daarnaast had ik nog twee veel oudere broers. Tegenwoordig zouden wij alle vijf hoog scoren op ASS, maar daar was in de jaren ’80 geen oog voor en dat is jammer omdat dat dat een flinke wissel heeft getrokken op ons gezin, mijn opvoeding, mijn hele identiteit.

Achterstand

Daar heb ik een grote achterstand door opgelopen die ik pas 25 jaar later ingehaald heb maar waar ik al die jaren een hoge prijs voor heb moeten betalen. En laat ik duidelijk zijn, daar geef ik mijn ouders niet de schuld van. Ik ben er van overtuigd dat zij ook hun uiterste best hebben gedaan, maar dat zij ook gewoon beperkt werden door hun eigen opvoeding en de beperkingen van ASS. Er werd goed voor mij gezorgd, maar ik werd niet opgevoed, klaargestoomd voor de Ă©chte wereld en zij konden mij niet goed begeleiden op sociaal-emotioneel vlak.

Ik wil ze al mijn levenslessen meegeven

Ik weet dus voornamelijk heel goed hoe ik absoluut niet wil zijn als vader voor mijn dochters. Daardoor ben ik misschien wel in plaats van de afwezige opvoeder en niet opvoedende vader, die mijn vader altijd was, een te aanwezige en zich te veel met de opvoeding bemoeiende vader geworden. Omdat ik er absoluut zeker van wil zijn dat ik mijn dochters wel kan klaarstomen voor het leven zodat zij uiteindelijk op eigen benen kunnen staan, wil ik hen wel op sociaal-emotioneel vlak ondersteunen onderweg naar hun volwassenheid. Om er zeker van te zijn dat zij al die levenslessen, die ik door schade en schande heb geleerd, wel van huis uit meekrijgen.

Zorgen over de toekomst

Of ik het wel goed genoeg doe? Hoe ik het beter kan doen in de toekomst? Ik besef mij, in tegenstelling tot mijn ouders, heel goed dat ik door mijn ASS op emotioneel vlak tekort zou kunnen gaan schieten in de opvoeding. Nu ze nog klein zijn, zijn hun emoties voor mij nog goed te begrijpen, maar hoe zal dat later zijn als ze groter zijn? Of hoe moet dat met mijn oudste dochter die qua emoties sprekend op mijn ex-partner lijkt? Ik doe mijn best en probeer zo veel mogelijk bij te leren, maar ik weet ook dat er altijd dingen zullen blijven die ik niet zal kunnen leren of begrijpen.

En daar, daar maak ik mij nu al zorgen over, dat ik mijn dochters niet alles kan bieden wat zij nodig zullen hebben. Maar zo’n mailtje doet mij beseffen hoe goed ik het op dit moment doe als vader!

Johannes: Allereerst natuurlijk trotse papa van twee prachtige dochters van 4 en 7 jaar. Mijn partner heeft ruim twee jaar geleden besloten een punt te zetten achter de relatie. De reden van de relatiebreuk lag bij mijn psychische kwetsbaarheden, zoals dat netjes heet. Ik was daardoor op dat moment huisvader en de impact op mij was het grootst. Gelukkig heb ik een zeer goede relatie met mijn ex-partner waardoor we alles voor de kinderen goed kunnen regelen. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen en schrijf ik over de impact van psychische problemen op een relatie, in de hoop dat mensen er iets aan hebben.

Lees ook de andere blogs van Johannes

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − = vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.