Menu

Wat kan tekenen doen met kinderen?

coach voor een samengesteld gezin

Vandaag plaatsen we de eerste blog van onze nieuwe partner: Jeaneth van Dijk, coach voor samengestelde gezinnen. Een nieuw samengesteld gezin vergt aanpassingen van beide partners, maar ook van de kinderen en van de ex partners. Jeaneth begeleidt dit proces. Hieronder beschrijft zij een voorbeeld uit haar praktijk.

Situatie: 2 kinderen van 11 en 8 wonen bij moeder en nieuwe vriend. Om het weekend en iedere woensdag gaan ze naar vader.

Hulpverlener: De jongens wordt gevraagd achtereenvolgens twee huizen te tekenen. Onder het tekenen wordt toelichting gevraagd.

· Het huis met wat er goed gaat

· Het huis met de zorgen

· Het huis van de toekomst

Het huis met wat er goed gaat

De jongens tekenen zich zelf in huis met moeder en haar nieuwe vriend. Ook de poes wordt getekend: Op het moment dat ze papa missen kunnen ze met de poes knuffelen.

De jongens tekenen ook hun voetbalschoenen. Ze zitten op voetbal en papa komt naar iedere wedstrijd kijken. Ze tekenen oma, zij past iedere donderdag op. Als oma oppast, is het fijn.

Het huis met de zorgen:

De oudste zoon tekent in huis van vader een boze vader.

Vader is nog steeds erg boos op moeder omdat zij al snel na het verbreken van het huwelijk een nieuw partner vond die bij haar en de kinderen introk.

De jongste zoon tekent dat vader zijn boosheid en verdriet met zijn oudste zoon deelt. (via praatballon).

De zoon tekent zichzelf onder het bed. Hij weet niet hoe met de boosheid van zijn vader om te gaan.

In het huis van zijn moeder tekent hij zichzelf met een sleutel voor zijn mond.

Hij durft niet met zijn moeder te bespreken waar zijn vader hem mee belast, uit loyaliteit naar zijn vader.

De nieuwe vriend van moeder tekent hij op de maan. Dit is lekker ver weg; hij is immers de veroorzaker van de scheiding en dat zijn vader zo verdrietig en boos is.

De jongste zoon tekent dat zijn broer veel ruzie maakt met de nieuwe vriend van moeder. (hij tekent onweer en vuurwerk) Als er ruzie gaat hij buiten voetballen.

Huis van de toekomst:

De kinderen tekenen 2 huizen, een huis waar zij met moeder en haar nieuwe vriend wonen.

En een huis waar vader woont. De oudste zoon tekent een vader die lacht en die ‘savonds de kinderen naar bed brengt en dan voorleest. Het is gezellig en vader is niet meer verdrietig en boos. Als hij dat wel is gaat hij oma opbellen en met haar praten.

Door middel van de tekeningen is duidelijkheid ontstaan over gevoelens en de onderlinge relaties.

De tekeningen zijn met de kinderen, de vader, moeder en vriend besproken.

Moeder wist niet dat haar ex zijn boosheid en verdriet met de oudste zoon deelde. De vader wist niet dat zijn boosheid zo’n grote impact had. Er is een werkbare situatie ontstaan op basis waarvan verdere behandeling mogelijk is.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 6 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Inzicht alleen is vaak niet genoeg bij relatietherapie, scheidingscoaching of mediation. Hoewel je ontdekt wat er misgaat in de relatie, weet je vaak niet meteen hoe je dingen echt kunt veranderen. Inzicht in relatie Bij de KernAanpak doen we het anders. We kijken niet alleen naar gedrag en bieden inzicht in je relatie, maar onderzoeken Lees verder > inzicht in je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.