Nog even over dat trouwen…
Mijn ex heeft trouwplannen, daar had ik het al eerder over. En zoals ik al vertelde maakt dat op zich niet zoveel uit. Maar toch is er een dingetje dat me af en toe dwars zit…
Als hij trouwt dan kan zijn (nu nog) vriendin namelijk besluiten zijn achternaam te dragen, een mooie manier om je getrouwde status vorm te geven en een recht wat ik niemand wil ontnemen, laat dat duidelijk zijn. Wat ik er echter minder leuk aan vind, is dat zij dan van de ene op de andere dag ook de achternaam van mijn kinderen krijgt!
Kinderen die van mij en mijn ex zijn, die ik op de wereld heb gezet, die ik aanvoel op afstand, die ik gedragen heb en mij tot moeder hebben gemaakt. Maar ondanks dat alles, wat zo klaar is als een klontje, staat dat nergens. Ik vind het op zijn minst gek. Want bij elke vliegreis en officiële instantie, moet ik elke keer weer bewijzen dat ze van mij zijn. Bij elke buitenlandse trip moet ik met een stapel papieren op pad (toelatingsbewijs, geboorteakte) en dat moet zij straks niet, want aan haar gaat geen ambtenaar ooit de vraag stellen of ze echt wel bij haar horen… ze hebben immers dezelfde achternaam!
Om eerlijk te zijn: ik vind het verdomde pijnlijk en begrijp niet dat dit niet anders geregeld is. Want laten we wel wezen, ik ben niet de eerste en zeker niet de laatste moeder die hier tegenaan loopt. Het aantal scheidingen neemt alleen maar toe en de gemengde gezinsvormen zijn niet meer weg te denken; maar nergens staat heel eenvoudig vermeld dat mijn kinderen van mij zijn. Gewoon in je paspoort lijkt me het handigst (waarom is dat afgeschaft?) of geef ze na de scheiding op officiële papieren (hun eigen paspoort) een dubbele achternaam. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn!
En bedenk dan maar dat het vele levens ook in praktische zin makkelijker maakt: de douanebeambte weet meteen dat het kind met een (echte) ouder reist en hoeft geen suggestieve vragen meer te stellen (“lekker op vakantie? Met wie zijn jullie” – “Met mijn moeder, dat zie je toch!”). Het scheelt elk jaar een berg papieren die bij elkaar moeten worden gezocht en moet worden ondertekend. En vooral, het voelt zoveel fijner!
Dus minister kunnen we dit even regelen? Kinderen terug in paspoort! En een soort van toestemmingspapier moet gewoon blijven, want kinderen mogen natuurlijk niet ongeoorloofd meegenomen worden, dat is duidelijk. Al kan ook dat wel wat simpeler.
Karijn is 42 jaar, woont in Amsterdam, is moeder van de twee liefste jongetjes ter wereld en afgelopen jaar gescheiden. Ze blogt maandelijks op nieuwestap.nl en vertelt vandaag over een nieuwe start. Beetje bij beetje krijgt ze haar hoofd helderder.
Viola - 11 nov 2016
Ze kunnen ook de namen van beide ouders in het paspoort van het kind zeten. Wanneer het kind met een van de ouders reist dan moet er altijd een verklaring van de thuisblijvende ouder worden overlegd. Dat is op deze manier goed zichtbaar. Aan mijn ex wordt nooit om stukken gevraagd.
Desiree - 14 nov 2016
Hallo Ik ben het helemaal met je eens Ik ben zelf ook gescheiden en mijn ex man is hertrouwd en zijn vrouw heeft ook de naam van mijn kinderen vreselijk Hoop dat het nog terug komt dat mijn kinderen bij mij in me paspoort komen
edwin Dielessen - 26 apr 2018
ik ken ouders die totaal negeren dat ze documenten moeten hebben met toestemming van die andere ouder als ze met de kinderen de grens over willen gaan. Als kinderen dan in het paspoort van ouders komen te staan word dat nog makkelijker. Daar komt bij dat paspoort een persoonsgebonden document is. Er zijn vast nog wel andere documenten die aantonen dat jouw kinderen van jouw zijn.
Veronique van Starrenburg - 2 mei 2018
Dubbele achternaam aan de kinderen geven vind ik een goed idee. Mijn zoon was 1,5 jaar jong toen zijn vader vertrok. Hij worstelt er al jaren mee dat hij niet ‘mijn’/onze achternaam draagt. Een dubbele achternaam zou de oplossing zijn. Hij wordt in september 14 jaar maar naamsverandering is zo duur. ?
Femke - 4 mei 2018
Helemaal mee eens! Eigenlijk een simpele oplossing. In paspoort van kinderen aangeven van wie ze kind zijn (net zoals aangegeven met wie je getrouwd ben). Kan douane zien of kinderen met vader én moeder reizen. Zodra vader of moeder ontbreek kunnen alle papperassen gevraagd worden. Is ook beter voor kindontvoeringen. Vaders kunnen makkelijker kinderen ontvoeren als ze met een vrouw en kinderen reizen. Niemand stelt de vraag of het wel de kinderen van die vrouw zijn, terwijl een vrouw altijd de vraag krijgt omdat ze vaak een andere achternaam hebben.
Arianne - 5 mei 2018
Maak anders een petitie aan.
Esther - 6 mei 2018
Ik ben het helemaal met je eens. Ook ben ik een groot voorstander van een petitie!
Nieuwe Stap - 8 okt 2018
Lees in deze blog de reactie van André Rouvoet.