Menu

Kinderen terug in paspoort van de ouders! Oproep van Karijn aan minister

8 reacties
kinderen in paspoort

Nog even over dat trouwen…

Mijn ex heeft trouwplannen, daar had ik het al eerder over. En zoals ik al vertelde maakt dat op zich niet zoveel uit. Maar toch is er een dingetje dat me af en toe dwars zit…

Als hij trouwt dan kan zijn (nu nog) vriendin namelijk besluiten zijn achternaam te dragen, een mooie manier om je getrouwde status vorm te geven en een recht wat ik niemand wil ontnemen, laat dat duidelijk zijn. Wat ik er echter minder leuk aan vind, is dat zij dan van de ene op de andere dag ook de achternaam van mijn kinderen krijgt!

Kinderen die van mij en mijn ex zijn, die ik op de wereld heb gezet, die ik aanvoel op afstand, die ik gedragen heb en mij tot moeder hebben gemaakt. Maar ondanks dat alles, wat zo klaar is als een klontje, staat dat nergens. Ik vind het op zijn minst gek. Want bij elke vliegreis en officiële instantie, moet ik elke keer weer bewijzen dat ze van mij zijn. Bij elke buitenlandse trip moet ik met een stapel papieren op pad (toelatingsbewijs, geboorteakte) en dat moet zij straks niet, want aan haar gaat geen ambtenaar ooit de vraag stellen of ze echt wel bij haar horen… ze hebben immers dezelfde achternaam!

Om eerlijk te zijn: ik vind het verdomde pijnlijk en begrijp niet dat dit niet anders geregeld is. Want laten we wel wezen, ik ben niet de eerste en zeker niet de laatste moeder die hier tegenaan loopt. Het aantal scheidingen neemt alleen maar toe en de gemengde gezinsvormen zijn niet meer weg te denken; maar nergens staat heel eenvoudig vermeld dat mijn kinderen van mij zijn. Gewoon in je paspoort lijkt me het handigst (waarom is dat afgeschaft?) of geef ze na de scheiding op officiële papieren (hun eigen paspoort) een dubbele achternaam. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn!

En bedenk dan maar dat het vele levens ook in praktische zin makkelijker maakt: de douanebeambte weet meteen dat het kind met een (echte) ouder reist en hoeft geen suggestieve vragen meer te stellen (“lekker op vakantie? Met wie zijn jullie” – “Met mijn moeder, dat zie je toch!”). Het scheelt elk jaar een berg papieren die bij elkaar moeten worden gezocht en moet worden ondertekend. En vooral, het voelt zoveel fijner!

Dus minister kunnen we dit even regelen? Kinderen terug in paspoort! En een soort van toestemmingspapier moet gewoon blijven, want kinderen mogen natuurlijk niet ongeoorloofd meegenomen worden, dat is duidelijk. Al kan ook dat wel wat simpeler.

Karijn is 42 jaar, woont in Amsterdam, is moeder van de twee liefste jongetjes ter wereld en afgelopen jaar gescheiden. Ze blogt maandelijks op nieuwestap.nl en vertelt vandaag over een nieuwe start. Beetje bij beetje krijgt ze haar hoofd helderder.

REACTIES

Viola - 11 nov 2016

Ze kunnen ook de namen van beide ouders in het paspoort van het kind zeten. Wanneer het kind met een van de ouders reist dan moet er altijd een verklaring van de thuisblijvende ouder worden overlegd. Dat is op deze manier goed zichtbaar. Aan mijn ex wordt nooit om stukken gevraagd.

Desiree - 14 nov 2016

Hallo Ik ben het helemaal met je eens Ik ben zelf ook gescheiden en mijn ex man is hertrouwd en zijn vrouw heeft ook de naam van mijn kinderen vreselijk Hoop dat het nog terug komt dat mijn kinderen bij mij in me paspoort komen

edwin Dielessen - 26 apr 2018

ik ken ouders die totaal negeren dat ze documenten moeten hebben met toestemming van die andere ouder als ze met de kinderen de grens over willen gaan. Als kinderen dan in het paspoort van ouders komen te staan word dat nog makkelijker. Daar komt bij dat paspoort een persoonsgebonden document is. Er zijn vast nog wel andere documenten die aantonen dat jouw kinderen van jouw zijn.

Veronique van Starrenburg - 2 mei 2018

Dubbele achternaam aan de kinderen geven vind ik een goed idee. Mijn zoon was 1,5 jaar jong toen zijn vader vertrok. Hij worstelt er al jaren mee dat hij niet ‘mijn’/onze achternaam draagt. Een dubbele achternaam zou de oplossing zijn. Hij wordt in september 14 jaar maar naamsverandering is zo duur. ?

Femke - 4 mei 2018

Helemaal mee eens! Eigenlijk een simpele oplossing. In paspoort van kinderen aangeven van wie ze kind zijn (net zoals aangegeven met wie je getrouwd ben). Kan douane zien of kinderen met vader én moeder reizen. Zodra vader of moeder ontbreek kunnen alle papperassen gevraagd worden. Is ook beter voor kindontvoeringen. Vaders kunnen makkelijker kinderen ontvoeren als ze met een vrouw en kinderen reizen. Niemand stelt de vraag of het wel de kinderen van die vrouw zijn, terwijl een vrouw altijd de vraag krijgt omdat ze vaak een andere achternaam hebben.

Arianne - 5 mei 2018

Maak anders een petitie aan.

Esther - 6 mei 2018

Ik ben het helemaal met je eens. Ook ben ik een groot voorstander van een petitie!

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 8 okt 2018

Lees in deze blog de reactie van André Rouvoet.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 × acht =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.