Menu

De machteloosheid van kinderen van gescheiden ouders

kindercoach geeft tips aan gescheiden ouders

Onmacht In mijn praktijk maak ik met regelmaat mee dat kinderen zich na een scheiding ontzettend machteloos voelen. Machteloos door het feit dat ze kinderen zijn van gescheiden ouders, machteloos omdat ze geen compleet gezin meer zijn, maar vooral machteloos omdat ze geen grip hebben op het gevoel dat de ene ouder voor de andere heeft.

Verdrietig Een scheiding is een intens verdrietige situatie. Hoe je het ook wendt of keert, twee mensen geven elkaar niet het ja-woord met de intentie dit in de toekomst weer ongedaan te maken! Uiteraard komt een scheiding nooit zomaar uit de lucht vallen. Er kunnen behoorlijk ingrijpende dingen aan vooraf gegaan zijn. Verwijten komen dan al snel om de hoek kijken.

Verwijten En verwijten, daar kunnen kinderen helaas niet veel mee. Een kind kan en wil niet begrijpen dat ouders elkaar ook ontzettend pijn kunnen doen. Wat er allemaal voorgevallen is, daar heeft een kind geen boodschap aan. Een kind voelt en ziet alleen wat er op dat moment speelt.

Beschermen Als volwassenen hebben wij dan ook de taak onze kinderen daarin te beschermen. Vecht je ellende uit buiten het zicht van de kinderen. Verwacht niet dat je kind partij kiest voor één van zijn ouders. Een kind heeft het recht evenveel liefde voor beide ouders te voelen. Ondanks alle dingen die zich wellicht in het verleden hebben voorgedaan!

Vergeven Kun je het opbrengen je eigen frustratie en verdriet opzij te zetten op het moment dat je ex-partner besproken wordt of wanneer jullie contact hebben, dan zal je daar je kind heel veel goeds mee doen. Vergeven én vergeten is misschien in sommige situaties iets teveel gevraagd. Maar een poging tot vergeven kan al een behoorlijke blokkade bij kinderen wegnemen.

Fouten maken mag Laat je kinderen inzien dat fouten maken bij het leven hoort. Hoe verdrietig het ook kan zijn, alles heeft een reden. Geef jij het voorbeeld dat een misstap onvergeeflijk is, dan zal je kind deze boodschap voor de rest van zijn leven meenemen. Probeer het moment te koesteren dat je samen met je ex-partner besloot een gezinnetje te stichten. Tenslotte heb je deze beslissing genomen, omdat je elkaar toch echt heel leuk vond!

Spring Kindercoaching

Audrey Dekkers

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + 4 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.