Menu

Kom uit je slachtofferrol en leid je leven!

slachtofferrol

De verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven is niet altijd even makkelijk, het is soms best een hele klus. Dat merk ik dikwijls aan en bij de mensen die bij mij in de praktijk komen.

Er gebeuren soms dingen waar jij in eerste instantie niet zelf voor gekozen hebt (ziekte, ontslag, scheiding). En dan ligt de slachtofferrol op de loer.

Een tweede fenomeen is het goed willen doen volgens de normen en waarden van anderen (ouders, vrienden, ‘de maatschappij’). Als dit het geval is, leid/lijd jij eigenlijk het leven van een ander. En dan voel je je soms gevangen en weet even niet hoe het dan anders kan.

Energie

Hoe het ook is en hoe het ook zo of zover heeft kunnen komen, dit is niet de meest energieleverende manier van leven. Alles in het leven draait om energie en dus heb je een juiste energiemanager nodig. En wie kan dat nu beter zijn dan jijzelf? Jij weet immers het best wat jou energie oplevert en wat je juist energie kost, toch?

Slachtofferrol

Wat helpt bij het uit de slachtofferrol komen en ook bij het jezelf bevrijden van alle opgelegde normen en waarden, is jezelf de vraag te stellen: “Hoe helpt mij dit en wat kan ik nu doen om het energielek te stoppen?” Vervolgens is het een goede oefening om de gebeurtenis die jou zoveel energie kost eens op een hele andere manier te gaan bekijken en zo ook een hele andere betekenis te geven aan diezelfde gebeurtenis. En dan kun je ook kiezen of je er mee doorgaat of besluit nu toch voor jezelf te kiezen.

Gebeurtenis

Ik ben na de scheiding in het huis blijven wonen waar onze kinderen zijn opgegroeid. Op dit moment zie ik ze eigenlijk nauwelijks meer en daar heeft de verhuizing van mijn ex niet echt positief aan bijgedragen. Ik voel me hier duidelijk slachtoffer van de situatie.

Hoe helpt mij dit en wat kan ik nu doen om het energielek te stoppen?

Dit helpt mij duidelijk niet en het kost me bakken met energie. Het enige wat mij zou helpen is om dit los te laten. (Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.)

En als ik deze gebeurtenis nu eens op een andere manier bekijk?

Als ik heel eerlijk ben, zou ik misschien zelf ook wel willen verhuizen. Dit huis herbergt voor mij naast alle mooie dingen ook alle herinneringen van de afgelopen periode tot aan de scheiding en ik wordt hier dagelijks mee geconfronteerd. Eigenlijk zou ik überhaupt wel naar een hele ander plek willen. De omgeving waar ik zelf ben opgegroeid en waar ook vrienden en familie wonen.

En een andere betekenis geef?

Jeetje, ik ben eigenlijk ook gewoon vrij om te gaan. En voor mijn kinderen, die ik toch al niet zo vaak zie, zal een stukje verder reizen ook echt geen belemmering zijn.

Mensen die de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven, zijn mensen die in staat zijn om gebeurtenissen op een andere manier te bekijken en betekenis te geven, hier een ander gevoel aan overhouden en vervolgens een besluit nemen en waar nodig actie aan koppelen. Deze mensen managen hun energie en leiden hun leven. Ik wens je veel leiderschap!

De Familiepsycholoog

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.