Menu

Leuk je tuin op met een stapsteen

5 reacties

Ben je net verhuisd en op zoek naar een goedkope manier om je tuin op te leuken? Haal de creatieveling in jezelf naar boven en maak eenvoudig je eigen unieke stapstenen. Even lekker ontspannen bezig zijn of juist gezellig met de kids in de weer, iedereen kan het. Lees hier hoe je de stapstenen maakt.

Wat heb je nodig voor een mooie stapsteen?

Het maken van stapstenen voor het bestraten van je tuin is ontzettend eenvoudig en helemaal niet duur. Wat je nodig hebt?
 Metselspecie
 Emmer
 Schepje
 Mal
 Patroon
 Olie

Hoe je de stapstenen maakt leggen we uit aan de hand van 3 inspiratiemogelijkheden.

Romantische stapstenen

Voor het creëren van de onderstaande romantische barok stapstenen heb je een rubberen mat nodig voor het motief en een kartonnen buis van ongeveer 5 cm hoog als mal. Meng het cement met water, vet de mal in met olie zodat de steen straks goed loslaat, plaats de mal op een vlakke ondergrond en giet vervolgens gelijkmatig het cement in de mal. Leg vervolgens de rubberen mat, ook ingevet, op het cement. Druk de mat voorzichtig in het cement en laat het geheel 48 uur uitharden. Haal tot slot het motief en de mal van de steen, schuur de scherpe randen bij en je romantische stapsteen is klaar voor gebruik.

stapsteen

 

Mozaïek stapstenen

Mozaïek, wie kent het niet. Een prachtige manier om meer kleur in je tuin aan te brengen. Breek servies in stukjes en creëer met de scherven een patroon naar wens. In plaats van de eerder besproken kartonnen mal kan je ook gebruik maken van een bakblik in de vorm naar keuze. Maak het cement klaar, vet de mal in, giet het cement in de mal en druk vervolgens voorzichtig de steentjes in het cement. Zorg dat de steentjes goed in het cement zitten zodat je straks geen scherpe randjes hebt. Ook hier is het vervolgens 48 uur wachten voordat je de mal mag verwijderen. Het resultaat: kleurrijke staptegels, klaar om je tuin op te vrolijken.

stapsteen

Natuurlijke stapstenen

Het laatste idee is om een natuurlijke touch te geven aan je nieuwe stapstenen. Zoek een mooi groot en stevig blad (bijvoorbeeld een hoefblad of kijk voor een vorm van plastic) en leg het blad met de nerf naar je toe. Zorg dat het blad op een ondergrond ligt waar het de komende uren ook kan blijven liggen om uit te harden. Bestrijk het blad met olie en breng vervolgens over het gehele blad een laag van 3 tot 5 cm cement aan. Laat de stapsteen vervolgens 48 uur drogen en verwijder daarna het blad van de steen. Liever een ronde tegel? Leg dan een ronde mal op het blad, smeer ook nu het blad in met olie en giet vervolgens het cement in de mal.

Stapsteen

Stapstenen plaatsen

Heb je genoeg stapstenen om een mooi pad in je tuin te creëren? Ga dan aan de slag als een stratenmaker en plaats de stapstenen in je tuin. Loop de route waar de stapstenen komen te liggen, markeer waar je voet komt als je een stap neemt en plaats daar een stapsteen. Vakkundig in de weer met exacte afmetingen mag maar is bij stapstenen zeker niet noodzakelijk. Succes!

REACTIES

Jan - 18 jul 2019

welke cement? en zo dun trap je ze toch zo kapot?

    cathy - 3 mei 2020

    Kijk eens naar de bovenste foto, zeker 4 cm dik. maak ze zo dik als je wilt!

cathy - 3 mei 2020

super net wat ik zocht! een leuke bezigheid in coronatijd en zo duidlijk en simpel uitgelegd. dank je!

Truus Nieuwenhuizen - 23 jun 2020

Halverwege de stapsteen een uitgeknipt stuk kippengaas plaatsen, en de steen wordt nog steviger.

Hannah - 30 jul 2022

Waar kan ik die mooie rubberen romantische mallen kopen voor die stap stenen?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.