Ook bij een scheiding moet je eerlijk delen
Wie in gemeenschap van goederen getrouwd is, moet bij een scheiding alle bezittingen evenredig verdelen. Dat geldt dus voor de betaalrekening en spaarrekeningen, maar ook voor zaken waar je misschien niet zo snel aan denkt. Ook het pensioen, een lijfrentepolis, de hypotheek, de overwaarde van het huis, het spaarloon, een overlijdensrisicoverzekering, aandelen en schulden moeten namelijk eerlijk tussen jou en je aanstaande ex-partner verdeeld worden.
Je lijfrentepolis
Veel mensen sluiten tijdens het huwelijk een levensverzekering af. Zo heb je vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig wanneer je een hypotheek afsluit en kan er een lijfrentepolis afgesloten worden als aanvulling op een oudedagsvoorziening. Zo’n levensverzekering staat op naam van één van de partners, maar dat betekent niet dat alleen hij of zij recht heeft op de waarde hiervan. Er moet ook vastgesteld worden wat de waarde precies is, zodat er een eerlijke verdeling gemaakt kan worden.
Daarmee ben je er echter nog niet. Wie een lijfrentepolis of een lijfrente-bankspaarrekening heeft, kan de betaalde premie of de inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor heeft de belastingdienst als het ware meebetaald aan het opgebouwde lijfrentekapitaal, waardoor dit geen vrij beschikbaar spaargeld meer is. Degene die deze aftrek heeft gekregen, moet namelijk op AOW-leeftijd belasting betalen over de uitkeringen.
In de echtscheidingsconvenant kan worden vastgelegd dat de lijfrentepolis wordt afgekocht en dat de afkoopwaarde wordt verdeeld. Op deze manier moet er in één keer belasting betaald worden over het afgekochte bedrag en ontvang je ook nog eens een fiscale boete van 20% in de vorm van revisierente.
Regel het via de bank of verzekeraar
Hoe moet het dan wel? De makkelijkste manier om de lijfrente te verdelen, is door de bank of verzekeraar waar de polis ondergebracht is te laten weten dat je de waarde wil splitsen. Het is belangrijk dat dit 50/50 gebeurt, want anders zit je alsnog met het probleem van de belastingheffing en een boetebedrag. Bij veel lijfrentepolissen zal het genoeg zijn om een brief aan de bank of verzekeraar te sturen met daarin de opdracht tot splitsing en gelijke verdeling. Vergeet hierbij niet om een kopie van het echtscheidingsconvenant toe te voegen.
Wil je om wat voor reden dan ook de lijfrente niet gelijk verdelen, maar toch afkopen? Dan kun je alleen de naheffing en de boete vermijden door tot het einde van het jaar fiscale partners van elkaar te blijven.
Wees altijd eerlijk
Wees je er van bewust, dat wanneer later blijkt dat je inderdaad een deel van je vermogen hebt verzwegen, je de pineut bent. Je raakt dan namelijk niet alleen de helft van de waarde kwijt, maar de gehele lijfrente komt dan zelfs te vervallen aan je ex. Dat is natuurlijk wel het laatste waar je op zat te wachten…
Professioneel advies bij financiële kwesties
Vinden jullie het lastig om overzichtelijk te krijgen wat jullie precies aan vermogen op hebben gebouwd? Overweeg dan eens om een professional zoals een scheidingsmediator in te schakelen. Een mediator is hierin gespecialiseerd en zal jullie kunnen helpen met een eerlijke verdeling. Zo zorg je ervoor, dat de scheiding zo soepel en zo snel mogelijk wordt afgerond.
Betty Reijnders - 8 mrt 2021
Goede middag, Graag wil ik uw advies ontvangen over het laatste onderwerp van onze echtscheiding, die inmiddels uitgesproken en die in goede harmonie is gebeurd. Wat doe je wanneer Aegon de lijfrente niet wil splitsen bij de echtscheiding? Kunt u aangeven hoeveel geld het splitsen van de lijfrente kost? Het was mijn voorstel om een aparte overeenkomst tussen ons beiden te sluiten om zo de kosten te verminderen. Hij betaalt dan de belastingen en ik ontvang dan het maandelijkse bedrag. Dit zou een mogelijkheid kunnen worden, maar hij wil dit niet cash doen. Omdat hij dit niet cash wil doen, maak ik me zorgen over de belastingen. De mediator wil dat hij dit regelt, zodat er geen toekomstige financiële problemen bij mij ontstaan. Kan ik eigenlijk juridische rechten ontlenen aan de onderlinge overeenkomst? Ik hoop dat u mij advies kan geven. Betty Reijnders
Nieuwe Stap - 9 mrt 2021
Hoi Betty, ik heb je een mail gestuurd.