Menu

Lijfrentepolis en echtscheiding. Hoe zit dat?

2 reacties
echtscheiding

Ook bij een scheiding moet je eerlijk delen

Wie in gemeenschap van goederen getrouwd is, moet bij een scheiding alle bezittingen evenredig verdelen. Dat geldt dus voor de betaalrekening en spaarrekeningen, maar ook voor zaken waar je misschien niet zo snel aan denkt. Ook het pensioen, een lijfrentepolis, de hypotheek, de overwaarde van het huis, het spaarloon, een overlijdensrisicoverzekering, aandelen en schulden moeten namelijk eerlijk tussen jou en je aanstaande ex-partner verdeeld worden.

Je lijfrentepolis

Veel mensen sluiten tijdens het huwelijk een levensverzekering af. Zo heb je vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig wanneer je een hypotheek afsluit en kan er een lijfrentepolis afgesloten worden als aanvulling op een oudedagsvoorziening. Zo’n levensverzekering staat op naam van één van de partners, maar dat betekent niet dat alleen hij of zij recht heeft op de waarde hiervan. Er moet ook vastgesteld worden wat de waarde precies is, zodat er een eerlijke verdeling gemaakt kan worden.

Daarmee ben je er echter nog niet. Wie een lijfrentepolis of een lijfrente-bankspaarrekening heeft, kan de betaalde premie of de inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor heeft de belastingdienst als het ware meebetaald aan het opgebouwde lijfrentekapitaal, waardoor dit geen vrij beschikbaar spaargeld meer is. Degene die deze aftrek heeft gekregen, moet namelijk op AOW-leeftijd belasting betalen over de uitkeringen.

In de echtscheidingsconvenant kan worden vastgelegd dat de lijfrentepolis wordt afgekocht en dat de afkoopwaarde wordt verdeeld. Op deze manier moet er in één keer belasting betaald worden over het afgekochte bedrag en ontvang je ook nog eens een fiscale boete van 20% in de vorm van revisierente.

Regel het via de bank of verzekeraar

Hoe moet het dan wel? De makkelijkste manier om de lijfrente te verdelen, is door de bank of verzekeraar waar de polis ondergebracht is te laten weten dat je de waarde wil splitsen. Het is belangrijk dat dit 50/50 gebeurt, want anders zit je alsnog met het probleem van de belastingheffing en een boetebedrag. Bij veel lijfrentepolissen zal het genoeg zijn om een brief aan de bank of verzekeraar te sturen met daarin de opdracht tot splitsing en gelijke verdeling. Vergeet hierbij niet om een kopie van het echtscheidingsconvenant toe te voegen.

Wil je om wat voor reden dan ook de lijfrente niet gelijk verdelen, maar toch afkopen? Dan kun je alleen de naheffing en de boete vermijden door tot het einde van het jaar fiscale partners van elkaar te blijven.

Wees altijd eerlijk

Wees je er van bewust, dat wanneer later blijkt dat je inderdaad een deel van je vermogen hebt verzwegen, je de pineut bent. Je raakt dan namelijk niet alleen de helft van de waarde kwijt, maar de gehele lijfrente komt dan zelfs te vervallen aan je ex. Dat is natuurlijk wel het laatste waar je op zat te wachten…

Professioneel advies bij financiële kwesties

Vinden jullie het lastig om overzichtelijk te krijgen wat jullie precies aan vermogen op hebben gebouwd? Overweeg dan eens om een professional zoals een scheidingsmediator in te schakelen. Een mediator is hierin gespecialiseerd en zal jullie kunnen helpen met een eerlijke verdeling. Zo zorg je ervoor, dat de scheiding zo soepel en zo snel mogelijk wordt afgerond.

REACTIES

Betty Reijnders - 8 mrt 2021

Goede middag, Graag wil ik uw advies ontvangen over het laatste onderwerp van onze echtscheiding, die inmiddels uitgesproken en die in goede harmonie is gebeurd. Wat doe je wanneer Aegon de lijfrente niet wil splitsen bij de echtscheiding? Kunt u aangeven hoeveel geld het splitsen van de lijfrente kost? Het was mijn voorstel om een aparte overeenkomst tussen ons beiden te sluiten om zo de kosten te verminderen. Hij betaalt dan de belastingen en ik ontvang dan het maandelijkse bedrag. Dit zou een mogelijkheid kunnen worden, maar hij wil dit niet cash doen. Omdat hij dit niet cash wil doen, maak ik me zorgen over de belastingen. De mediator wil dat hij dit regelt, zodat er geen toekomstige financiële problemen bij mij ontstaan. Kan ik eigenlijk juridische rechten ontlenen aan de onderlinge overeenkomst? Ik hoop dat u mij advies kan geven. Betty Reijnders

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 9 mrt 2021

    Hoi Betty, ik heb je een mail gestuurd.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 − = een
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.