Menu

Lijfrentepolis en echtscheiding. Hoe zit dat?

echtscheiding

Ook bij een scheiding moet je eerlijk delen

Wie in gemeenschap van goederen getrouwd is, moet bij een scheiding alle bezittingen evenredig verdelen. Dat geldt dus voor de betaalrekening en spaarrekeningen, maar ook voor zaken waar je misschien niet zo snel aan denkt. Ook het pensioen, een lijfrentepolis, de hypotheek, de overwaarde van het huis, het spaarloon, een overlijdensrisicoverzekering, aandelen en schulden moeten namelijk eerlijk tussen jou en je aanstaande ex-partner verdeeld worden.

Je lijfrentepolis

Veel mensen sluiten tijdens het huwelijk een levensverzekering af. Zo heb je vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig wanneer je een hypotheek afsluit en kan er een lijfrentepolis afgesloten worden als aanvulling op een oudedagsvoorziening. Zo’n levensverzekering staat op naam van één van de partners, maar dat betekent niet dat alleen hij of zij recht heeft op de waarde hiervan. Er moet ook vastgesteld worden wat de waarde precies is, zodat er een eerlijke verdeling gemaakt kan worden.

Daarmee ben je er echter nog niet. Wie een lijfrentepolis of een lijfrente-bankspaarrekening heeft, kan de betaalde premie of de inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor heeft de belastingdienst als het ware meebetaald aan het opgebouwde lijfrentekapitaal, waardoor dit geen vrij beschikbaar spaargeld meer is. Degene die deze aftrek heeft gekregen, moet namelijk op AOW-leeftijd belasting betalen over de uitkeringen.

In de echtscheidingsconvenant kan worden vastgelegd dat de lijfrentepolis wordt afgekocht en dat de afkoopwaarde wordt verdeeld. Op deze manier moet er in één keer belasting betaald worden over het afgekochte bedrag en ontvang je ook nog eens een fiscale boete van 20% in de vorm van revisierente.

Regel het via de bank of verzekeraar

Hoe moet het dan wel? De makkelijkste manier om de lijfrente te verdelen, is door de bank of verzekeraar waar de polis ondergebracht is te laten weten dat je de waarde wil splitsen. Het is belangrijk dat dit 50/50 gebeurt, want anders zit je alsnog met het probleem van de belastingheffing en een boetebedrag. Bij veel lijfrentepolissen zal het genoeg zijn om een brief aan de bank of verzekeraar te sturen met daarin de opdracht tot splitsing en gelijke verdeling. Vergeet hierbij niet om een kopie van het echtscheidingsconvenant toe te voegen.

Wil je om wat voor reden dan ook de lijfrente niet gelijk verdelen, maar toch afkopen? Dan kun je alleen de naheffing en de boete vermijden door tot het einde van het jaar fiscale partners van elkaar te blijven.

Wees altijd eerlijk

Wees je er van bewust, dat wanneer later blijkt dat je inderdaad een deel van je vermogen hebt verzwegen, je de pineut bent. Je raakt dan namelijk niet alleen de helft van de waarde kwijt, maar de gehele lijfrente komt dan zelfs te vervallen aan je ex. Dat is natuurlijk wel het laatste waar je op zat te wachten…

Professioneel advies bij financiële kwesties

Vinden jullie het lastig om overzichtelijk te krijgen wat jullie precies aan vermogen op hebben gebouwd? Overweeg dan eens om een professional zoals een scheidingsmediator in te schakelen. Een mediator is hierin gespecialiseerd en zal jullie kunnen helpen met een eerlijke verdeling. Zo zorg je ervoor, dat de scheiding zo soepel en zo snel mogelijk wordt afgerond.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Kinderen verdienen ouders die onvoorwaardelijk geven. Renata beschrijft in deze vlog gedeeltelijk hoe ouderverstoting kan ontstaan. Liefde tussen twee volwassenen moet in evenwicht zijn. Dit evenwicht wordt door een scheiding verstoord. Liefde tussen ouders en kind is niet in evenwicht. Ouders geven meer en dat hoort bij de rolverdeling tussen ouders en kind. Het is Lees verder > hoe kan ouderverstoting ontstaan
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.