Menu

Mijn kind is 18 en heeft eigen inkomsten, kan ik stoppen met kinderalimentatie betalen?

inkomen kind stoppen kinderalimentatie

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen:

Mijn kind is 18 geworden. Ik wil de kinderalimentatie nu aan mijn kind overmaken, maar moeder wil het op haar rekening ontvangen omdat het kind nog thuis woont. Mijn kind is topsporter en verdient daar flink mee. Eigenlijk vind ik het belachelijk dat ik, met mijn beperkte inkomen en mijn nieuwe gezin, nog kinderalimentatie moet betalen. Wat kan ik doen?

Het antwoord van Alimentatiewijzer.nl

Heeft u ook met het kind zelf overlegd of het de alimentatie naar moeder overgemaakt wil hebben? Het is namelijk zo dat een kind van 18 jaar zelf mag bepalen of het op eigen rekening of op moeders rekening gestort mag worden. Als dit nog niet is overlegd, adviseer ik dit te doen. Stel kind vindt het goed dat het bedrag naar eigen rekening gaat, dan heeft moeder daar niets over te zeggen. 

Als moeder vindt dat het kind het geld dan aan haar moet overmaken, dan hoeft dat niet, het geld is van het kind. Moeder zou ‘kostgeld’ kunnen vragen, maar dat is aan moeder zelf.

Je mag zelfs, als kind dat goed vindt, stoppen met alimentatie betalen (gezien het voldoende inkomen genereert). Dit moet wel duidelijk gecommuniceerd worden met kind en het moet er toestemming voor geven. We houden hiervoor minimum(bijstand) loon aan als norm. Als kind € 1.000 euro per maand verdient, is dat voldoende om zichzelf te kunnen voorzien.

Lukt dit niet, dan is de enige weg een advocaat. Het is dan de afweging waard om te kijken of je er qua kosten/batenplaatje beter uitkomt. Een herziening is niet mals als dit middels de weg van een advocaat gaat. Maar ik wil jullie er wel op wijzen dat als kind een goed inkomen heeft, het zeker de moeite waard is. 

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 × drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.