Menu

Lig jij na je scheiding nog op de juiste koers?

na je scheiding

Lig jij nog op de juiste koers? Vraag je je wel eens af of je je doelen nog wel najaagt? Als je leven – bijvoorbeeld na een echtscheiding – uit koers is, als je doelloos ronddobbert of als je het gevoel hebt dat je leven volledig ontspoort is, kun je hulp krijgen van een levenscoach. Een levenscoach helpt je de juiste koers terug te vinden. Als je de stap neemt om een levenscoach om hulp te vragen, ben je vaak al ver uit koers geraakt. Je zou je daarom al eerder moeten afvragen of je nog wel op de juiste koers ligt, door verschillende facetten in je leven onder de loep te nemen.

Als je je koers kwijtraakt

Waarom is een doel hebben in je leven zo belangrijk? Een doel in je leven geeft je energie en motivatie. Motivatie is een belangrijke drijfveer bij alles wat we doen. Als je bezig bent met een studie, kun je dat beter volhouden als je weet wat je uiteindelijke doel ermee is. Een baan kan je niet boeien, maar toch kun je volhouden omdat je weet dat je er salaris mee verdient. Of omdat je weet dat het een ingang kan zijn voor een baan die je wel wilt. Soms moet je laag beginnen om hogerop te komen. Als echter blijkt dat dat hogerop komen niet gaat lukken, neemt de motivatie voor die baan al gauw af.

Motivatie is niet alleen belangrijk om je te helpen vol te houden, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Een drukke baan met veel stress of een slepende (v)echtscheiding zijn niet gezond, omdat langdurige stress slecht is voor je lichaam. Aan de andere kant zijn dingen die je leuk vindt, waar je energie van krijgt, bijvoorbeeld omdat het iets oplevert wat je graag wil, wel goed voor je. Een drukke, stressvolle baan is alleen maar vol te houden als er genoeg positieve ervaringen tegenover staan. Op de juiste koers blijven, iets doen met een doel voor ogen, voorkomt daardoor burn-out en depressie.

Lig jij nog op de juiste koers?

Vraag jezelf dus geregeld af of jij nog wel op de juiste koers ligt. Waarom doe je de studie die je doet? Waarom ga jij iedere dag naar je werk? Welke doelen heb je eigenlijk voor ogen? Doe jij iets om die doelen te bereiken? Of stel je die dromen uit, met het idee dat geld verdienen nu belangrijker is? Wat let je om rond te kijken naar manieren om je dromen uit te laten komen? Waarom onderneem je geen actie? Misschien kom je er achter dat je nog wel de juiste koers vaart om je dromen van tien jaar geleden te verwezenlijken, maar zijn je dromen na je scheiding veranderd. Misschien wil je onbewust nu wel iets heel anders, maar durf je het roer niet om te gooien. Wat zullen anderen zeggen als je alles waar je voor hebt gewerkt aan de kant zet om iets anders te gaan doen? Zoek uit welke koers je wil varen, en zorg dat je die koers houdt. Van koers veranderen mag best, als dat is waar jij je goed bij voelt. Maar houdt wel steeds een doel voor ogen, ga niet doelloos ronddobberen.

De juiste koers varen

Lig jij niet meer op de juiste koers? Dobber je doelloos rond? Of streef je een doel na waar je eigenlijk niet meer gelukkig van wordt? Onderneem dan actie. Stel nieuwe doelen en zoek uit wat nodig is om die doelen te behalen. Dat is natuurlijk spannend en kan onzekerheden met zich meebrengen. Het is dan ook belangrijk om goed voor ogen te hebben welke risico’s je bereid bent te nemen. Hoeveel kun je financieel tijdelijk inleveren om die nieuwe droom te verwezenlijken? Wil je bijvoorbeeld omscholen en een eigen coaching praktijk beginnen? Zoek dan eens uit wat het kost om een cursus te doen als coach. Die cursussen kunnen vaak in de avonduren of in het weekend. Minder werken hoeft dus niet direct. En als je de cursus eenmaal hebt afgerond, kun je beginnen met wat cliënten ’s avonds te behandelen. Als die cliëntenkring uitbouwt, kun je altijd nog je baan opzeggen of verminderen.

Wil je graag een andere baan, maar ben je bang er financieel op achteruit te gaan? Reken eens uit hoeveel verschil het maakt. Kun je dat verschil dragen? Ben je bereid er een vakantie voor te laten schieten? Weeg voor- en nadelen tegen elkaar af en houd daarbij in de gaten dat je geestelijke gezondheid belangrijk is.

Misschien betekent de juiste koers varen voor jou wel dat je moet verhuizen, dat je ergens anders verder moet. Ook dat is een spannende keuze. Ook in dat geval kun je een lijstje maken van voor- en nadelen. Niet alleen materiële, maar ook geestelijke voor- en nadelen. Al die factoren samen helpen jou om uiteindelijk je doelen te bereiken, de juiste koers te varen en geestelijk en lichamelijk optimaal te functioneren.

Sonnevelt

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.