We weten dat ruim een derde van de huwelijken die in Nederland worden gesloten, eindigen in een scheiding. Maar hoe zit dat met stellen die samenwonen, samen kinderen hebben, een samenlevingscontract hebben of misschien zelfs geregistreerd partner zijn? Die gegevens zijn minder bekend.
Wel weten we dat ook voor hen geldt dat bij een scheiding, het uit elkaar gaan, heel wat komt kijken. Zeker als er bij samenwonen sprake is van gezamenlijke bezittingen, een eigen huis of kinderen. Een scheidingscoach kan helpen om de afspraken op papier te krijgen.
Inhoud blog
Wat zijn nou de verschillen?
Voor het beëindigen van een huwelijk moeten partners altijd naar de rechter, ontbinding van een geregistreerd partnerschap kan via een advocaat of notaris. Een samenlevingscontract beëindigen gebeurt automatisch wanneer partners niet meer samenwonen. Om er zeker van te zijn, kun je een aangetekende brief naar je ex-partner sturen waarin je eenzijdig het contract beëindigt.
Verschil tussen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract
Maar wat is nou het verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?
Als het gaat om rechten en plichten ten opzichte van elkaar dan gelden deze automatisch voor ‘geregistreerde partners’.
In een samenlevingscontract is hierover niets opgenomen en moet je het zelf toevoegen. Datzelfde geldt voor ‘gemeenschap van goederen’. Het geldt automatisch bij een partnerregistratie, maar als je deze afspraak wil in een samenlevingscontract moet je dit specifiek op laten nemen.
Het belangrijkste verschil ontstaat als je kinderen hebt:
Bij een samenlevingscontract ligt het ouderlijk gezag automatisch bij de moeder, terwijl dit bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap bij vader en moeder ligt.
Bij samenleven, al dan niet met een contract, moet een vader het kind erkennen zodat juridisch vaststaat dat het kind een wettelijk kind is van de moeder en van de vader. Daarnaast moet gezamenlijk gezag worden geregeld.
Als ‘samen’ niet meer gaat
Als jullie uit elkaar willen, kan een scheidingscoach heel goed helpen. Ook als je niet getrouwd bent! We kunnen jullie helpen met zaken als jullie huis, bezittingen, schulden en kinderen.
Eigen woning
Bij een eigen woning geldt bij een geregistreerd partnerschap hetzelfde als bij een huwelijk. Als je samen het huis hebt gekocht, ben je beiden eigenaar.
Bij samenwonen, met of zonder samenlevingscontract, heb je het koopcontract van het huis nodig om te zien wie de eigenaar is. In de hypotheekacte is bovendien terug te vinden wie verantwoordelijk is voor de hypothecaire lening.
Andere bezittingen
Voor andere bezittingen dan het huis geldt dat als je voor 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan dat er automatisch sprake is van ‘gemeenschap van goederen’. Na deze datum geldt hiervoor een beperking.
Bij een samenlevingscontract kan deze gelijke verdeling specifiek zijn opgenomen. Net als bij samenwonen geldt anders dat je eigenaar blijft van je eigen spullen. Alleen hetgeen je samen hebt gekocht, moet dan verdeeld worden. Net als bij bezit gaan we ook bij schulden na welke afspraken en verplichtingen de grondslag vormen voor de uiteindelijke verdeling.
Ouderschapsplan
Bij gezamenlijk gezag moet een ouderschapsplan worden opgesteld en moeten er afspraken worden gemaakt over alimentatie. Sommige onderwerpen zijn verplicht, anderen kun je zelf bepalen.
Een ding is zeker, voor de kinderen wil je het goed regelen. Wij adviseren dan ook dit plan altijd vast te leggen bij een advocaat die het kan laten bekrachtigen door een rechter. Ook een notariële akte behoort tot de mogelijkheden.
Of je nou getrouwd bent of niet, uit elkaar gaan, kun je maar één keer goed regelen. Dat geeft ruimte om weer een nieuwe start te maken!
Annegien Hanemaaijer
Lees ook de andere blogs van Annegien.
REAGEER OP DEZE BLOG