Menu

Olivia blogt: kinderen en scheiden, wat zijn de gevolgen?

Kerrierebibel via Flickr

Kerrierebibel via Flickr

Kinderen en scheiden. Een veelbesproken, onderzocht en bediscussieerd onderwerp. Studies en resultaten over de effecten van een echtscheiding vliegen je om de oren, maar als het puntje bij paaltje komt heb je er geen bal aan. De trein die echtscheiding heet is op een gegeven moment van het station vertrokken en dendert gewoon door. Single papa’s en mama’s zetten hun beste beentje voor om hun kroost zonder al te veel kleerscheuren door deze fase van hun leven (en die van henzelf) heen te loodsen maar wat de resultaten zullen zijn van deze ongeëvenaarde inspanningen, daar kunnen we in het hier en nu alleen maar naar gissen.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn observaties over de effecten van de scheiding op mijn kinderen hangen af van de bril die ik verkies op te zetten. Op de dagen, weken dat alles van een leien dakje loopt meen ik dat het allemaal reuze meevalt en dat de schade zich, gechargeerd, beperkt tot een paar praktische ongemakken. Met een iets minder roze bril op mijn neus en tussen de regels door luisterend naar hetgeen ze vertellen, besef ik terdege dat de uiteindelijke schade van een scheiding weinig van doen heeft met praktische zaken. Het vanzelfsprekende is niet langer meer vanzelfsprekend. En mijn brilletje, die is altijd gekleurd. Het vrijwel onmogelijk om als ouder geheel objectief naar je kinderen te kijken.

Soms lijkt het wel of we er immuun voor zijn worden. Aangezien er jaarlijks zoveel stellen scheiden, enorm veel kinderen opgroeien in een 1oudergezin en later in een samengesteld gezin zou je bijna vergeten dat het geen ‘business as usual’ is. Geen kwestie van shit happens en that’s life. Een scheiding laat zijn sporen na. Niet alleen bij jezelf maar ook bij je kinderen.

Welke sporen? Dat zullen we pas weten over een jaar of 10, 15. Als ze op volwassen leeftijd ons komen vertellen hoe ze het allemaal daadwerkelijk hebben ervaren. En dat we niet alles in eigen hand hebben is een open deurtje. Het karakter van het kind, de verstandhouding die je met elkaar als co-ouders weet op te bouwen in de jaren na de breuk, dat alles zal medebepalend zijn voor de mate van de schade die onze kinderen hebben opgelopen. En in de tussentijd? Keeping our fingers crossed.

Olivia blogt over haar leven tijdens haar echtscheiding. Ze is 44 jaar, heeft 3 puberkinderen en is ruim 3 jaar geleden in een scheiding beland waar ze nog steeds mee worstelt.  

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.