Menu

Olivia over de 1e kerst na de scheiding: geen kerst(bal) aan

1 reactie
PeHaa Hetman via Flickr

PeHaa Hetman via FlickrToen ik nog deel uitmaakte van een voltallig gezin stond ik amper stil bij singles of alleenstaande ouders en kerst. Waarom ook? Vrijwel niemand die ik van dichtbij kende was alleen dus was het niet iets dat nou echt op mijn netvlies stond. Dat veranderde in rap tempo toen ik zes maanden na de scheiding van X mijn eerste kerst als alleenstaande moeder zag naderen. Nou, dat vond ik toch wel een dingetje.

Ik deed alles op de automatisch piloot, net als andere jaren. Ik kocht een kerstboom, alleen ditmaal stond ik hem voor het eerst in 20 jaar in mijn uppie uit te zoeken. Ik ging driftig aan de slag met lampjes, slingers en ballen, alleen kwam het dit keer rechtstreeks uit de verpakking. Alle oude kerstspullen inclusief piek en kerststal had ik namelijk achtergelaten. Ik kocht cadeautjes voor de kinderen, maar niet meer voor X. Dat doe je nou eenmaal niet meer als je uit elkaar bent. En omdat er ook niemand meer was die voor mij zou verrassen met een mooi kerstcadeautje kocht ik er maar een voor mezelf. Voor het eerst in mijn leven realiseerde ik me ten volle wat ongezellig dat hele kerstgebeuren is zonder partner en als alleenstaande ouder. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je je kinderen gewoon een hele dag moet missen wanneer ze bij je ex kerst vieren. Zonder jou.

Eerlijk? Ik vond er die 1e kerst na de scheiding echt geen (kerst)bal aan. Ik denk niet dat mijn kids daar veel van hebben meegekregen, maar ook voor hen was het wennen geblazen. De opgedeelde tijd, het verdelen van de kerstvakantie, ineens twee keer cadeautjes onder de boom. Het was allemaal anders dan anders. Het dieptepunt vond ik nog niet eens zozeer de kerstdagen maar oudjaar. Nee, ik was niet alleen. Ik had er keurig voor gezorgd in gezelschap van goede vrienden te zijn maar dat 00.00 moment! “Gelukkig Nieuwjaar” roepen, de rest van de stelletjes ziet zoenen en knuffelen terwijl jij daar only the lonely staat met je glaasje champagne. Bah.

Dit had een vrolijke blog moeten worden, maar liegen is niet mijn stijl. Ik lijk de belastingdienst wel: ‘leuker kan ik het niet maken’. Ik heb wel een schrale troost. De volgende kerst en oud & nieuw ging het beter en het jaar erop nog beter. En er komt een moment dat je eigenlijk best heel erg gelukkig bent met je nieuwe kerstrituelen, je weg hebt gevonden in het gedeelde ouderschap tijdens de feestdagen en je oprecht blij bent voor je vrienden wanneer ze elkaar innig gelukkig nieuwjaar kussen. Echt.

Olivia blogt over haar leven tijdens haar echtscheiding. Ze is 44 jaar, heeft 3 puberkinderen en is ruim 3 jaar geleden in een scheiding beland waar ze nog steeds mee worstelt.

REACTIES

Sannie - 24 dec 2016

Herkenbaar!!! Mijn ex had binnen 5 maanden een ander via een of andere datingsite. Zat ik als vijfde wiel aan de wagen bij vrienden terwijl ex met zn kinderloze trut het gezellige gezin uithing. Dacht ik. Later hoorde ik van mijn dochter dat hij haar amper aandacht gaf en zij vooral deed wat ik altijd deed: de boel gezellig maken en de troep opruimen. Toen wist ik dat mijn keuze, ondanks het verdriet, de juiste was.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vijf = 9

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.