Omgangsregelingen met huisdieren tijdens een scheiding
Voor huisdieren bestaan geen wettelijke omgangsregelingen. Dit betekent dat je tijdens een scheiding je kat moet ‘verdelen’, net zoals je het bankstel of de koelkast verdeeld. Dit klinkt vreemd, want bij je kat komt toch meer emotie kijken dan bij een stuk meubilair. Toch is het in de praktijk heel gangbaar om hier, soms samen met een mediator, afspraken over te maken. Tijdens het maken van deze afspraken wordt vaak het belang van de kat uit het oog verloren. Dit is jammer, want jullie beslissingen zijn van grote invloed op het dier. In dit artikel vertellen wij je hoe je het beste rekening kunt houden met de wensen van je kat als je een omgangsregeling treft.
Je kat zal proberen te ontsnappen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Een omgangsregeling is voor de meeste katten niet ideaal, omdat zij zich hechten aan hun vertrouwde omgeving. Het wisselen van huis kan voor een hoop stress zorgen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je kat zal proberen te ontsnappen. Iedereen heeft wel eens gehoord van de kat die teruggelopen is naar zijn oude huis. Dit kan jou ook overkomen. Met een kattentuigje zorg je er voor dat je kat tijdens jullie wandeling in ieder geval niet terug loopt naar je ex.
Aandacht voor het dier
De scheiding zorgt niet alleen bij jou voor veel spanning, ook je kat voelt dit aan. Daarom is het belangrijk om tijdens de scheiding aan je kat te blijven denken en de rust te bewaren. Als jullie samen kinderen hebben, raden wij je aan om de omgangsregeling van de kinderen samen te laten vallen met die van je kat. Zo is er altijd voldoende aandacht voor het dier en hoeven de kinderen hun vriendje niet te missen.
Een aangename verhuizing
Daarom zie je de laatste tijd steeds vaker dat de kinderen en de kat in het oude huis blijven wonen en de exen hier om de beurt bij intrekken. Zo blijft de thuissituatie voor iedereen stabiel. Willen jullie de kat toch heen en weer verhuizen? Met de juiste kattenreismand kun je je kat toch een aangename verhuizing bezorgen. De kinderen kun je dan weer beter niet in een mand doen.
Sta je op het punt een omgangsregeling te treffen over jullie kat? Probeer dan niet alleen aan je eigen belangen te denken, maar ook aan die van je geliefde huisdier. Je kat voelt de spanning, misschien nog wel meer dan jij.
REAGEER OP DEZE BLOG