Menu

Ouderverstoting: de helende kracht van samen delen

ouderverstoting kenmerken

Ouderverstoting: de helende kracht van samen delen

Als je het contact met je kind bent verloren door ouderverstoting, voelt het vaak alsof je er totaal alleen voor staat. Bij de hulpverlening en rechtspraak word je niet of nauwelijks gehoord en eventuele trajecten die de situatie zouden moeten verbeteren, leveren in veel gevallen niets op. De afstand tussen jou en je kind wordt vaak eerder groter dan kleiner. 

Ouderverstoting is een ingrijpende en dikwijls eenzame ervaring. De maatschappij lijkt nauwelijks te begrijpen hoe pijnlijk en onrechtvaardig het is als je dit meemaakt. Familie en vrienden bedoelen het goed, maar snappen vaak ook niet wat je echt doormaakt. Ze willen graag helpen, maar voelen zich machteloos omdat ze niet weten hoe

Je hoeft niets uit te leggen

Contact met andere afgewezen ouders kan dat isolement doorbreken, omdat zij precies begrijpen wat je doormaakt. Zij ervaren dezelfde worstelingen en weten hoe het is om als ouder machteloos aan de zijlijn te staan. Het delen van ervaringen met gelijkgestemden kan dan een enorme bron van steun en kracht zijn.

Ouders die hetzelfde meemaken als jij, hoef je niets uit te leggen. Niemand die zegt: “Ach, het komt vanzelf wel goed” of “Als de kinderen ouder zijn, komen ze wel” of “Je moet het loslaten.” Deze ouders wéten hoe complex ouderverstoting is, begrijpen de rollercoaster van emoties en de voortdurende twijfel en onzekerheid. 

Waardevolle inzichten door het delen van ervaringen

Veel verstoten ouders schamen zich, voelen zich schuldig en vragen zich af of ze iets verkeerd hebben gedaan en of ze wel een goede ouder zijn. Lotgenoten weten dat het niet jouw schuld is. Ze herkennen de onmacht en kunnen helpen om minder hard over jezelf te oordelen. Daardoor kun je met meer compassie naar jezelf kijken en jezelf weer serieus nemen als ouder.

Andere ouders die al langer in deze situatie zitten, hebben vaak waardevolle inzichten. Wat heeft hen geholpen? Wat kun je beter vermijden? Hoe houden zij zich staande in die ingewikkelde situatie? Ervaringen delen betekent leren van elkaar en dat kan soms meer opleveren dan therapie of een hulpverleningstraject.

Samen sterker

Vaders en moeders die met ouderverstoting te maken hebben zijn vaak uitgeput. Het is in veel opzichten slopend. Maar je hoeft het niet alleen te dragen. In een groep gelijkgestemden krijg je steun en erkenning en vaak ook weer hoop. Dat kan net het verschil maken tussen vastzitten in verdriet of langzaam weer je kracht vinden.

In plaats van te blijven ‘vechten’ tegen een situatie waar je nauwelijks invloed op hebt, leer je – juist door de verhalen van anderen – om steviger te staan. Dit betekent niet opgeven, maar anders naar de situatie kijken en andere keuzes maken die jou en je kind uiteindelijk beter gaan helpen.

Naast de steun van andere ouders is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over wat ouderverstoting precies is en wat de psychische gevolgen zijn voor je kind én voor jou. Hoe meer kennis en inzicht je hebt in de dynamieken die er spelen, hoe beter je het vaak onmogelijke gedrag van jouw kind kunt begrijpen en hoe effectiever je kunt handelen. 

Een ander perspectief

Tijdens de workshops die ik organiseer voor afgewezen ouders komen deze aspecten bij elkaar. Op een fijne locatie en in een veilige setting kom je samen in een kleine groep met gelijkgestemde ouders. We gaan een hele dag samen aan de slag om van elkaar te leren, ervaringen te delen en positieve energie op te doen.  

In deze workshop leer je om jouw situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Je krijgt praktische handvatten aangereikt die jou helpen om weer grip te krijgen op jouw rol als ouder en die positie te verstevigen.

Kijk hier voor meer informatie over de workshop: https://moniquemeulemans.nl/werk-met-mij/voor-ouders/workshop-stevig-staan-bij-contactverlies-na-scheiding/ of mail naar: monique@moniquemeulemans.nl

Monique Meulemans

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 42




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Tips voor je scheiding

Ontvang iedere week positieve tips over scheiden en lees de mooiste blogs van andere ervaringsdeskundigen!

Schijf je nu gratis in!x

NieuweStap maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en jouw voorkeuren te onthouden.

Ik geef toestemming Privacy Statement