Menu

Persoonlijke groei door scheiding, win het boek ‘Het mooiste uit de put halen’

27 reacties
het mooiste uit de put halen

In mijn coachpraktijk tref ik koppels die nog de hoop hebben dat er opnieuw een mooie verbinding tussen hen tot stand komt. Maar wat als dat niet het geval is en men toch besluit er een punt achter te zetten?

Scheiden is een in-de-put-moment dat vaak veel impact heeft op iedereen die erbij betrokken is’, aldus psycholoog en relatiecoach Jesse Jacobs. ‘Toch kan dit ook een fase in je leven zijn waar je ongelooflijk veel van kan leren. Mits je ook bereid bent om in het scheidingstumult naar jezelf te kijken en wilt reflecteren op je eigen aandeel om daarmee het mooiste uit de put te halen’.

Scheiden is lijden

Scheiden is lijden. Helaas gaat dat op in veel gevallen, zowel in praktisch als in meer emotionele zin. Het emotionele leed dat ermee gepaard gaat, valt vaak niet mee. En wat iedereen probeert te voorkomen, gebeurt jammer genoeg soms toch: de scheiding wordt een gevecht waarbij (openlijk) met modder wordt gegooid.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je woedend bent, omdat hij of zij er met een ander vandoor is, jij je nooit gezien of gehoord hebt gevoeld, jij je schuldig voelt omdat het niet heeft gewerkt, etc. Het roept gevoelens op die absoluut aandacht vragen en die ook tijd kosten om te doorleven.

Scheiden is echter een in-de-put-moment waar we soms liever niet te lang bij stil staan. Terwijl je er juist ongelooflijk veel van kan leren.

Persoonlijke groei door scheiding

Anders gezegd, hoe kan je een scheiding en alle negatieve energie die erbij hoort omzetten in persoonlijke groei? Vijf groeiprincipes kunnen jou hierbij helpen.

Leren (h)erkennen van eigen patronen

Een eerste stap om persoonlijk te groeien, begint met het Leren (h)(er)kennen van eigen patronen. Een scheiding leert je veel over jouw patronen in relatie tot de ander. Het helpt je daarmee om ook op een diepere laag naar jezelf te kijken en je patronen te leren onderscheiden. Met andere woorden: wat is mijn bijdrage geweest in de relatie en uit welk patroon komt dat voort?

Omarmen van het leven

Het tweede principe, Omarmen van het leven, leert je de schaduwzijde van het leven te doorleven. In de put zitten en de rouw nemen hoort helaas bij een scheiding en het is ook goed dat je hiervoor de tijd neemt. Ik zou bijna willen zeggen: je moet hier de tijd voor nemen. Houd vertrouwen dat er in je scheidingsellende vanzelf een moment komt dat je de allerlaatste traan gehuild hebt en er ook weer ruimte komt voor perspectief.

Transparant zijn over je binnenwereld

Het derde principe, Transparant zijn over je binnenwereld, helpt je om je kwetsbaarheid te tonen, te leren dat je mag vragen en het niet alleen hoeft te doen. Je kunt het verdriet niet weggeven want je zult het zelf moeten dragen. Maar je kan wel een luisterend oor zoeken en hulp vragen, zodat je er in je scheiding niet alleen voor staat.

Uitgaan van wat er wél is

Het vierde principe, Uitgaan van wat er wél is, en daar perspectief aan ontlenen, daagt je uit om op een diepere laag de verbinding met jouw levenstaak te maken. Hoe beter je weet wat jij wilt doen in en met jouw leven, hoe meer energie je daar ook weer uit kan putten. Je kunt deze positieve energie en perspectief vaak goed gebruiken om voorbij je scheiding te kijken.

Schenken van de juiste voeding

Het vijfde principe, Schenken van de juiste voeding, helpt je tenslotte om inzicht te krijgen in de voor jou belangrijke fysieke, mentale, emotionele en spirituele energiebronnen. Om te voorkomen dat je in deze veeleisende scheidingsfase alsmaar roofbouw pleegt op jouw energiereserves blijft een bewuste voeding op deze vier bronnen belangrijk.

Let op: de vijf principes geven geen ‘in 10 stappen weer gelukkig plan’, maar bieden je wel richting en houvast wanneer het door een scheiding niet meezit in je leven.

Noot: de 5 principes van Jesse Jacobs zijn niet specifiek geschreven voor een situatie van scheiding, maar voor tegenslag in het algemeen.

Over de schrijfster

Jesse Jacobs heeft haar eigen coachpraktijk en is actief als relatiecoach voor particuliere cliënten. Recentelijk verscheen haar boek Het mooiste uit de put halen. Het boek biedt groeiprincipes bij tegenslagen in het leven en helpt je in moeilijke tijden niet de put te zien waar je inzit, maar op de bodem van de put vooral een bron van persoonlijke groei te ontdekken.

Win een exemplaar

Wil jij in aanmerking komen voor een exemplaar van ‘Het mooiste uit de put halen’? Laat dan in een reactie weten waarom juist jij dit boek goed kan gebruiken. We maken op dinsdag 5 april de winnaars bekend.

Deze actie is niet meer geldig.

REACTIES

Katrien Bomans - 31 mrt 2022

Graag win ik een exemplaar van dit boek, omdat dit mijn missie is in mijn taak als begeleider van gezinnen in scheiding, zij het als advocaat, zij het als mediator, zij het als kindbehartiger. Een crisis is een kans en daar geloof ik heel erg in. Als je mensen zo naar de situatie kan laten kijken, dan geef je hen een perspectief om een ladder te zetten tegen de wanden van de put en dan beseffen dat zij zelf de kracht in zich hebben om daar uit te klimmen.

Roos - 31 mrt 2022

Wij zouden graag het mooiste uit de put halen. Als samengesteld gezin, met ex-partners en veel kinderen, denk ik dat wij veel kunnen hebben aan dit boek. Alle vier volwassenen kunnen er hun voordeel mee doen, we zullen het boek rond laten gaan :).

Yvonne - 31 mrt 2022

Ik zou heel erg graag dit boek willen winnen, diverse handvaten om alles weer op de rit te krijgen is het mooie doel voor 2022

Edith - 31 mrt 2022

Ik zit in een vechtscheiding na 35jaar huwelijk en ben met geweld uit mijn huis gegaan woon nu al een jaar bij mijn dochter in. Er is geen communicatie meer tussen mijn man en mijzelf hebben mediation geprobeerd maar as ex wilt de hoogte van de allimitatie niet betalen lopen nu bij een advocaat Ik loop bij een psycholoog maar werkt niet echt 1x in de 2 weken praten. Heb heel veel verdriet en zit heel diep in de put had geen idee hoeveel impact dit op mijn leven zou hebben het is 1 grote nachtmerrie. Ik kan alle hulp gebruiken hoop ooit licht aan het einde van de tunnel te zien. Groetjes Edith Keijzer

Jo - 31 mrt 2022

Na 45 jaar huwelijk gebeurde het onvermijdelijke .... mijn vrouw die na een loopbaan op rust ging en dit leven niet aankon, verstrikt geraakte in een nieuwe manier van leven samen met de man bij wie ze reeds 45 jaar samen was. Ongelooflijke ommekeer in haar gedrag, flirten met veel jongere kerels en totale onverschilligheid en gebrek aan affectie voor haar echtgenoot was het gevolg. Graag iemand die dit fenomeen kan verklaren, psychologen geven allerlei adviezen die kant noch wal raken. Kan dit boek duidelijkheid scheppen ? Scheidingsperikelen zijn geen exclusiviteit voor jongere paren, ook grijze scheidingen ruineren je leven. Wat is de essentie hiervan ? Verbergt het boek het antwoord hierop ? Ik zou het graag weten.

Esther Potters - 31 mrt 2022

Om bij tegenslag niet in de put te blijven zitten en maar te piekeren en te piekeren, erin te blijven hangen als het ware! Dit groeiproces wil ik dmv dit boek graag ondergaan!

Anneliese de Waal - 31 mrt 2022

Ik zou het boek heel graag willen lezen voor de verwerking 😊😊 Groetjes Anneliese de Waal

PJ - 31 mrt 2022

Ik begin nu, vierenhalf jaar later, gelukkig eindelijk de handvatten te vinden om de pijn van de vechtscheiding te overwinnen. Ik dacht dat scheiden erg was, het vooruitzicht de kinderen te moeten zien opgroeien in een gebroken gezin vond ik afschuwelijk, ondraaglijk zelfs, maar als de kinderen (en je integriteit) de inzet zijn geworden, dan stopt alles en dan donder je als het ware van de Mount Everest af naar beneden, tot diep in de Marianentrog. Ik heb ervaren dat het veel tijd kan kosten om het verdriet los te kunnen laten, dat het weg mag vloeien. Het verdriet, dat zich uit in een onaangename boosheid waarmee je de mensen in je directe omgeving wegjaagt. Na verloop van tijd wordt het verdriet zelfs een weliswaar niet fijne, maar toch bekende "companion". Die companion mag nu echt vertrekken. Wat ik zo interesasnt vind is, dat je weliswaar kunt weten (dat je destructief gedrag vertoont), maar dat je daar dan toch niet naar handelt. Tot het moment is aangebroken dat het weten doorvoelen wordt, pas dan kan de verandering van gedrag zijn aanvang nemen.

Annelies - 31 mrt 2022

Omdat ik alle ondersteuning kan gebruiken... na 2 jaar gescheiden blijft het een zware vechtscheiding die emotioneel en financieel zwaar te dragen is.

Ann - 31 mrt 2022

Omgaan met tegenslagen is niet mijn sterkste punt. Ik blijf teveel bij de pakken zitten, en draag te veel schuldgevoelens met me mee. Loslaten is de boodschap wellicht, en op een andere manier de problemen leren bekijken misschien ook wel. Maar dit is dan juist zo complex en moeilijk. Ja, ik wil graag het mooiste uit de put halen, om opnieuw met meer veerkracht en sterker te staan in het leven. Ik denk dat dit boek me veel wijsheid en inzicht kan geven, en ook andere mensen kan helpen om het mooiste uit de put te halen bij tegenslagen op hun pad.

Jansje - 31 mrt 2022

Voor mijn dochter. Zodat ze echt rust en een nieuwe start te maken

Maud - 31 mrt 2022

Na een scheiding waarin ex me jaren bleek te bedriegen en dat altijd heeft ontkend, zat ik in die put. Zonder uitleg en met drie kinderen voelde die put ellendig en vertrouwd tegelijk. En nu bijna vier jaren later sta ik steeds hoger op de ladder, maar die put ben ik nog niet uit. Dit boek helpt wellicht om te komen naar volgende traptreden en de put achter me te laten. En als ik eruit ben geklommen gooi ik een muntje voor een wens die zich richt op de toekomst!

Kris - 31 mrt 2022

Precies de juiste en herkenbare woorden, dit boek zou me een goede richting kunnen geven, waarnaar ik op zoek ben.

Yvonne - 31 mrt 2022

Ik zou heel graag dit boek winnen om te kijken of het me nog verder kan brengen in het proces van een nieuw leven starten na de scheiding. Het gaat heel goed maar zou nog wel verder willen.

Leonie - 31 mrt 2022

Na jaren eindelijk die knoop doorgehakt.gaf rust en moed. Twee kinderen waar wij samen over zouden moeten blijven communiceren. Dit is hopeloos blink....Ik wil zijn negativiteit niet (nog steeds) mij later beinvloeden maar blijft lastig. (1.5 jr verder) ik wil leren loslaten . Me niet meer later raken door hem.

Henk - 31 mrt 2022

Al zevenenhalf jaar uit elkaar na 30 jaar samen heb ik maar weinig moois in de put kunnen ontdekken. In het begin heb ik van alles ondernomen om mijn leven alleen op de rit te krijgen maar op den duur bleek niets de eenzaamheid te verdrijven. Weet niet of ik de bodem van de put heb bereikt maar alleen dat ik diep ongelukkig ben en elke dag terugdenk aan hoe fijn we het samen hadden tot ze bij een ander ging wonen. Ben niet boos en nooit geweest alleen maar verdrietig.

Jessica - 31 mrt 2022

Wat zou het boek welkom zijn aangezien ik na anderhalf jaar van heel veel verdriet, onzekerheid, onmacht en frustratie me door middel van fijne hulp de weg terug naar mezelf heb gevochten. Ik ben er nog lang niet maar uit liefde voor mezelf heb ik geleerd ook te mogen ontvangen en dit boek zou een mooie aanvulling zijn ❤️

Mirjam - 31 mrt 2022

Ik had het boek al een keer ergens gezien. Lijkt me een heel fijn boek en passend bij mijn persoonlijke ontwikkeling na mijn scheiding.

Tessa B - 31 mrt 2022

Ik zou het boek ook heel graag winnen, om beter te kunnen begrijpen wat mijn man met z’n ex heeft doorgemaakt en waar ze allebei schade van hebben opgelopen waar hun kinderen nog steeds de dupe van zijn. Ik hoop dat dit boek me ook helpt om de basis van mijn stiefkinderen te versterken.

Dini - 1 apr 2022

Ik wi graag meedoen. Op sommige momenten zak ik nog echt in de put. Maar met vallen en opstaan klim ik met hulp steeds iets hoger. Ik hoop dat dit boek mij motiveerd om door te gaan en weer te genieten van m'n meiden, nieuwe vriend en zijn kinderen.

Sascha van der Burg - 1 apr 2022

Graag wil ik mee doen met de win actie vanuit het Kenniscentrum Kind en Scheiding in regio Haaglanden. Wij informeren en adviseren ouders, kinderen en professionals in een scheidingssituatie. Dit boek sluit heel goed aan bij wat wij ook met alle ouders proberen te doen. Ouders in hun kracht zetten en kijken hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Dit boek zou ons enorm helpen, maar ook als boeken tip voor de ouders.

Sieneke - 1 apr 2022

Ik kan heel kort zijn, ben paar jaar geleden gescheiden en ben weer depressief angstig heb verdriet om mn kinderen. Probeer met mn nieuwe man een nieuw leven op tebouwen maar val steeds terug.... ik kan niet vooruitkijken en blijf maar hangen. Graag aub dit boek dat kan me misschien helpen

Yvonne Verhoeven - 2 apr 2022

Graag win ik dit boek. Een mooie aanvulling op mijn werk in mijn praktijk. Ik begeleid als psychosociaal therapeut kinderen en ouders die met een scheiding te maken hebben of hebben gehad. Ben zelf 15 jaar geleden gescheiden en heb dus ook zelf ervaren hoe moeilijk het scheidingsproces maar ook de periode er na kan zijn.

Eef - 2 apr 2022

Na een heel zwaar huwelijk met partner met adhd en vermoeden van autisme en 4 zoons waarbij 3 diagnose adhd en ass ben ik vanwege uitputting, na het alleen dragen van de zware zorg voor de jongens, zeer recent gescheiden. Waarbij ik alles verloren ben waar ik voor gestreden en geleefd heb. Perspectief voor mijn kinderen bevechten tegen jeugdzorg en niet meewerkende partner in. Mijn grens al die jaren zelf niet kunnen bepalen, er moest iemand blijven dragen en sterk zijn...en nu in een vreselijk diepe put waarbij ik hulp nodig heb om weer licht te kunnen zien. Zelf ben ik een mishandeld en niet gewenst kind, zwaar gepest op school, vanwege de stoornis van partner niet ontvangen/ kunnen ontvangen wat ik nodig had...stabiliteit, zeggen wat je doet doen wat je zegt. Mijn ex partner vondt alleen zichzelf belangrijk en zag niet dat ik hem in alles ontzag en eiste mijn complete aandacht op zonder dat ik er iets voor terug mocht ontvangen....geen wederkerigheid... Ik win graag dit boek...heb het even niet breed want 100% inzet voor het gezin liet weinig eigen ontwikkeling en opbouw in de arbeidsmarkt over. Ik ben ervan overtuigd dat ik er ooit ga komen...want enorme veerkracht bezit ik wel na 48jr Eerst die put uit....

Lydia van de Mortel - 3 apr 2022

Interessante titel, ben benieuwd. Na het boek de keuze ( echt ook een aanrader voor iedereen gescheiden of niet) gelezen te hebben kon ik ineens flinke stappen vooruit maken in mijn proces, ivm loslaten van wrok, of niet kunnen veranderen wat er gebeurd is in het verleden etc etc. Ik ben benieuwd wat ik uit dit boek zou kunnen halen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 5 apr 2022

Lieve lezers, heel erg bedankt voor jullie persoonlijke en pijnlijke reacties. We zouden jullie graag allemaal een exemplaar van het boek geven, maar hebben wij maar 2 exemplaren tot onze beschikking. In de blog staat de link waar het boek te koop is. De 2 exemplaren gaan naar Henk en Eef. Sturen jullie ons een mail met jullie postadres, dan worden de boeken opgestuurd. Voor iedereen, hou vol, je gaat je écht weer beter voelen!

Jesse Jacobs - 6 apr 2022

Beste allemaal, Allereerst wil ik de winnaars onder jullie feliciteren met het winnen van mijn boek. Ik hoop van harte dat het boek jullie houvast biedt en perspectief geeft in de tegenslag die jullie ervaren. Maar ik wil ook de anderen een hart onder de riem steken die een reactie hebben gegeven. Een scala aan eerlijke en openhartige verhalen van verschillende mensen, met als rode draad de tegenslag door een scheiding; voor velen een intens moeilijke periode. Helaas ga je niet over het leven en wat je hierin toekomt. Anders gezegd: je kiest niet je eigen lot, het overkomt je. Het enige dat je voor jezelf kunt bepalen is hoe je hiermee om gaat. En ik erken dat dit niet gemakkelijk is. Het is vaak een hobbelige weg met veel verdriet. En voor iedereen: vraag hulp als het te zwaar wordt. Hopelijk kom je er sterker uit dan daarvoor en is al die pijn en verdriet ook voor jou ook een bron van groei. Ik wens jullie alle moed en kracht hierbij. Warme groet, Jesse Jacobs (auteur van Het mooiste uit de put)

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.