Menu

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

rechtsbijstandverzekering scheiden

Wanneer het huwelijk tussen jou en je partner op de klippen loopt, besluiten jullie waarschijnlijk om uit elkaar te gaan. Er moet in dat geval veel geregeld worden. Zijn er kinderen in het spel? Dan is dit al helemaal het geval. Als jullie in goede harmonie uit elkaar gaan, lukt het jullie zelf misschien om afspraken te maken. Is er sprake van een zogeheten vechtscheiding? Dan is er mogelijk juridische hulp nodig om de scheiding in goede banen te leiden. Maar welke juridische hulp kun je eigenlijk krijgen bij een echtscheiding? In deze tekst zetten wij een aantal opties op een rijtje.

Mediator

Een echtpaar dat gaat scheiden kan een mediator inschakelen. Zo’n professional gaat met beide partijen in gesprek in de hoop problemen en meningsverschillen uit de wereld te helpen. Er wordt een middenweg gezocht, zodat beide partijen ook na de scheiding contact met elkaar kunnen houden. Dit is onder meer prettig als jullie samen kinderen hebben en hiervoor een regeling moeten treffen. Een mediator bepaalt niet hoe jij en jouw (ex-)partner met elkaar om moeten gaan. Jullie maken zelf namelijk afspraken. De mediator zorgt er alleen voor dat de sessies goed verlopen.

Advocaat

Tijdens een scheiding is een advocaat onmisbaar. Er moet immers een scheidingsconvenant ingediend worden bij de rechter en een advocaat is de enige die dit kan doen. Als jullie met elkaar in de clinch liggen, kan zo’n jurist jullie overigens ook bijstaan tijdens de scheiding. In dat geval is het aan te raden om al vroeg in het proces een advocaat in te schakelen. Zo’n specialist weet immers precies waar allemaal aan gedacht moet worden bij een echtscheiding. Hierdoor zien jullie geen belangrijke zaken over het hoofd. Wil je een advocaat inschakelen voor een scheiding? Kies dan wel voor een jurist die gespecialiseerd is in familierecht.

Rechter

Veel mensen slagen erin om – al dan niet door tussenkomst van een mediator of advocaat – afspraken te maken rondom een echtscheiding. Helaas lukt dit niet altijd. In dat geval moet er een rechter aan te pas komen. Hij of zij neemt dan een beslissing over de onderwerpen waar jullie samen niet uitkomen. Om een echtscheiding voor de rechter te laten komen, heb je altijd een advocaat nodig.

Rechtsbijstandverzekering bij echtscheiding

Sommige mensen denken dat een rechtsbijstandverzekering uitkomst biedt in het geval van een echtscheiding. Maar wat is rechtsbijstand eigenlijk? Hiermee ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten. Omdat een echtscheiding als conflict bestempeld kan worden, denk je mogelijk dat je zelf niet opdraait voor de kosten van juridische hulp. Toch is dit wel het geval. Er is namelijk geen speciale rechtsbijstandverzekering voor een scheiding.

Gelukkig zijn er genoeg situaties waarin je wel verzekerd ben met een rechtsbijstandverzekering. Je kunt deze verzekering bijvoorbeeld inschakelen bij een conflict in het verkeer, problemen met een werkgever of ruzie met de familie over een erfenis. Ook bij oplichting – zowel online als in real life – biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 + = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.