Menu

Rouwcurve bij een scheiding

15 reacties
Janneke Mulder rouw na scheiding

Rouwverwerking is de manier waarop iemand na een ingrijpende verdrietige ervaring tot rust probeert te komen. Dit proces kan optreden bij bijvoorbeeld het verlies van een baan of een geliefde. En dus ook tijdens en na een scheiding. Wij leggen hier de nadruk op de rouwcurve bij een scheiding.

De rouwcurve in 5 fasen

De psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft vijf fasen omschreven die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doorlopen om na een traumatische ervaring –en dus ook een scheiding- weer tot rust te komen. Schematisch ziet de rouwcurve er als volgt uit:

Janneke Mulder rouw na scheiding

 

1. Ontkenning:

In deze fase beschermt de persoon zich door de waarheid geheel af te wijzen. Dit gedrag geeft iemand de gelegenheid om de waarheid gedoseerd tot zich te laten komen. Aan het einde van deze fase gaat de persoon op zoek naar de feiten, de waarheid, de schuldige.

2. Boosheid:

De persoon protesteert tegen de verdrietige ervaring en heeft hierbij veel woede. Vaak richt de woede zich ook (ten onrechte) tegen de brenger van het nieuws. Hierbij komen gedachten naar boven als: “Waarom ik?” of “waarom nu”. Ook spelen gedachten van wraak. Soms probeert men de schuld ook iemand in de schoenen te schuiven. Het is een gezond psychologisch verdedigingsmiddel om de schuld buiten zichzelf te zoeken. Door zich druk te maken over de schuldvraag ontwijkt men ook het gevoel van verlies en verdriet.

3. Onderhandelen en vechten:

Als de verliezer merkt dat protesteren en boosheid niet helpt kan men proberen het verlies te verwerken door zich doelen te stellen of beloften te doen. Ook kan men naar de rechter stappen bij een echtscheiding. Of men kan het recht in eigen hand nemen en een tegenaanval organiseren. Een (ex)geliefde kan men stalken.

4. Depressie:

Als het verdriet niet langer te ontkennen is en protesten, onderhandelingen, tegenaanvallen, etc. niet geholpen hebben, treedt vaak depressie op.

5. Aanvaarding:

Na verloop van tijd ziet de persoon in dat de waarheid niet te bestrijden is en accepteert het verdriet. Iemand die een geliefde heeft verloren kan weer proberen nieuwe contacten te leggen en plannen maken voor een leven zonder de geliefde. Dan ben je aanbeland op het onderste punt van de rouwcurve.

Tijdens de mediationsessies bespreek ik dit met mijn cliënten. Het komt namelijk vaak voor dat beide partijen niet in dezelfde fase zitten. Zo krijgen de partijen begrip voor hun eigen gevoelens maar ook van die van de ander.

Zoals je in de rouwcurve kunt zien, is aanvaarding het moeilijkste proces; je zit dan in het “dal.” Daarna zal het alleen maar beter worden en eindig je zelfs beter dan aan het begin van de scheiding.

Mr. Janneke Mulder

REACTIES

Dick - 23 mrt 2017

Mijn nieuwe partner is een jaar ernstig bedrogen in bijna alles tijdens het huwelijk. Partners die ontrouw hebben meegemaakt houden altijd een slag om de arm: "ik wil het niet weer meemaken" en de nieuwe partner mag zich dus bewijzen. Er is zeker berusting, maar vind dat de overheid wel eens mag ingrijpen inzake bedrog tijdens het huwelijk dat de vernederde partner meer hulp krijgt en de persoon die vreemdging een standaard smartengeld verschuldigd is van € 7500,00. Ik noem het een misdrijf.

  Erika - 16 jul 2017

  Vind ik ook Dick, ben ook bedrogen door mijn ex. Dit slaagt grote wonden. Ook bij het daten, vertrouwen van de ander echt het gevoel krijgen, duurt lang. Niet alleen de partner is bedrogen en belogen, ook de kinderen niet te vergeten. Er is een wet gekomen dat scheiding strikt zakelijk is. Emotionele kanten tellen niet mee ivm bedriegen. Je mag 10 mannen of 10 vrouwen hebben. Normen en waarden zijn niet meer van tel. Het is als je zegt de nieuwe partner moet veel moeite doen om vertrouwen te winnen. Echte liefde overwint alles. Ben blij dat er mensen bestaan die geduld en volwassen zijn om dit samen met de bedrogen partner te overwinnen. Dit kost tijd en soms veel geld.

  Ann - 22 nov 2018

  Dag Tim, ik ben ook na 25 jaar plots gedumpt. Het ging voor hem niet meer. Ik zag het niet aankomen. Het verdriet dat ik nu heb, de pijn, kan niemand zich voorstellen. Behalve als je het zelf meemaakt natuurlijk. Ik vraag me af of en hoe ik dit ooit te boven moet komen.

  Hendrikje - 20 dec 2018

  Ann Gaat het al wat beter? Net -volledig verrast- verlaten door mijn man (maatje) na 20 jaar. 3 opgroeiende kinderen. Weet me geen raad...

  Aspertje - 10 jan 2019

  Hoi Ann Ook ik ben gedumpt na 20 jaar huwelijk , zonder maar een aanwijzing. In de Emiraten heeft hij een prostituee ontmoet en mij en m'n dochter van 16 ervoor ingeruild. Ik kan het na een half jaar nog steeds niet geloven. Het enige wat hij wil is omdat ze moslim is nu ook 2 vrouwen hij die altijd zichzelf afzette tegen dit geloof . Hij is 51 zij 33 met 2 huwelijken achter de rug en daaruit 2 kinderen uit ieder huwelijk 1 . Ik ben geen haatdragend mens van nature maar bij mij is een afschuwelijke haat ontwikkeld ten opzichte van haar. Eigenlijk zou ik dat ook voor hem moeten hebben maar het gekke is dat ik dat niet kan!

  Hans - 25 jan 2019

  Hallo Ann, ik maak momenteel hetzelfde mee alleen dan andersom mijn vrouw is na 25 jaar huwlijk plots van mening dat ons huwlijk geen zak voorstelde terwijl ikzelf in de veronderstelling was dat we bezig waren dingen beter te maken voor ons huwlijk aan het vechten waren niets bleek minder waar 21 sept 2018 vertrok ze zit nu zelf in een diepe depressie mijn ex lijkt totaal gelukkig te zijn eindelijk verlost van die nare man

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 28 jan 2019

  Beste Hans, misschien helpt het je om lid te worden van het gratis forum. Dan kan je in ieder geval met anderen die soortgelijke ervaringen hebben in contact komen. Sterkte!

  marnix - 31 jan 2019

  maak het zelfde mee voor de tweede maal in men leven ben 60j een relatie van 23 j waarvan 14j gehuwd plots wilde men vrouw scheiden achteraf bleek ze vroegere vriend tegen het lijf gelopen iemand die haar vroeger 3 maal gedumpt had meneer woonde nu in spanje zat zelf in een 4 de vechtsheiding en had geen enkele euro meer via face book contact gezocht men vrouw was volledig het noorden kwijt resultaat ik was juist gestopt met men zaak ze moest van alles de helft hebben en zit nu ook in spanje terwijl dat vroeger (onze droom was) zit echt in zak en as voel me vernederd en 23j misbruikt want ze was die andere man nooit vergeten

  Jan Bakker - 27 aug 2019

  Hoi Ann .. Ik maak nu het zelfde door !! Na 40 jaar huwelijk trok ze plots de stekker eruit !!! Ik heb het NOOIIITT zien aan komen , ik dacht dat ze in de overgang was . En liet haar zoveel mogelijk haar eigen gang gaan !! Soms kwam dat tot een eruptie … en stond ik uit onmacht tegen haar te schreeuwen !!! Ik kan me nu voorstellen dat dat geen mooi gezicht voor haar heeft moeten zijn , Maar om nou zonder enig woord van overleg de deur dicht te trekken en weg te zijn is vreselijk !! Ik heb haar nog 2x gezien bij de mediator … Daarna nooit meer . huis weg .. alles wat we aden opgebouwd in al die jaren WEG . Als of je op dinsdag bij het grofvuil word gezet !! Dat gevoel . Soms gaat het wat beter en kan ik de wereld wat beter aan . Maar er zijn dagen dat het weer EXTRA hard binnen komt !! Deze pijn is ONMENSELIJK .. en staat in schril contrast bij het geschreeuw van mij !! Potverdorie wat kunnen mensen elkaar toch een PIJN DOEN !! Heel veel sterkte ANN !!

Mar - 3 jan 2018

Helaas voor een 2de keer bedrogen en zit nu in het "dal" heb door alles ook nog eens 2 keer moeten verhuizen in een jaar, en mijn werkgever heeft geen begrip. Althans zo ervaar ik het... Dit maak ik op uit de opmerking die ik onlangs kreeg van mijn manager "na een jaar moet het maar eens over zijn" ???? 20 Jaar huwelijk kan ik (helaas) niet in 1 jaar verwerken... Of zie ik dit verkeerd? Ik denk dat een werkgever best iets meer begrip mag tonen

  Tim - 2 aug 2018

  Helemaal eens 20 jaar verwerk je niet in 1 jaar. Ik ben in 25 jaar relatie al 3 keer bedrogen en nu wil ze scheiden .... ik zit helaas nog in het begin Vd fasen

Mo - 12 apr 2018

Zonder aanleiding en na 15 jaar huwelijk heeft mijn man mij bedrogen. En niet alleen mij, ook onze zoon. Ineens is hij 180 graden gedraaid en krijg ik overal de schuld van. Respectloos en veel leugens worden verspreid. Waarom?! Ik weet het niet.... En dat het getrek aan een kind, omdat door alles hij zijn vader niet wil zien. Dan wordt er gezegd dat een kind een vader en moeder nodig heeft. Ja, dat begrijp ik ook. Maar als hij nou niet wil? Het is niet niks wat een volwassen vader heeft gedaan. Dit is geen goed voorbeeld! En al helemaal niet als hij zelf in de slachtofferrol gaat zitten en het alleen maar om hem draait en met haat naar mij wijst :-(

Martzen - 23 feb 2019

Is er ook iets te zeggen over de duur van de rouwfases? Is dat erg per persoon verschillend, per situatie of duur van het huwelijk. Of kun je toch van een bepaalde tijdsduur per fase uitgaan?

Wilma - 4 mrt 2019

Hallo Martzen en alle anderen die op deze blog reageerden. Verlaten worden is verschrikkelijk, verlaten worden vanwege een ander is heel verschrikkelijk, als er dan nog bedrog bij komt kijken, dan lijkt het soms niet te verwerken. Ik ben relatietherapeut en ben zelf twee keer gescheiden, één keer verliet ik en de andere keer werd ik verlaten en was er een ander. Ik weet waar ik het over heb, zullen we maar zeggen. Boosheid is een emotie die we veel voelen als ons een dergelijk verlating overkomt. Aan de ene kant is het een verschrikkelijke verterende emotie, aan de andere kant voelt het prettig, want het geeft ons een soort van macht over de ander over diens gedrag. Maar het is wel valse macht. Als je echt wil rouwen, dan is het belangrijk dat je doorziet dat boosheid je van het echte verdriet afhoudt. Als je dat niet doet, dan kan zo'n (rouw)proces eindeloos duren. Het gaat erom dat je op een gegeven moment kunt zeggen, 'dit is gebeurd, ik heb er weliswaar niet voor gekozen, maar ik wil wel door met mijn leven, ik wil er weer iets van maken.' Daar is de rouw voor nodig. Je kunt het versnellen door daar bewust aandacht aan te besteden. Er worden wel globale tijden genoemd, zoals: voor elk jaar dat je bij elkaar was, een maand om te rouwen. Maar de ene scheiding is de andere niet, de ene persoon is de andere niet (je eigen rugzak is van invloed op de pijn die je ervaart) én scheiding is iets heel anders dan overlijden. Vaak zie je ook dat het in vlagen gaat, afhankelijk van wat er zich voordoet in jullie na-huwelijk. Ik vond het eerste jaar na mijn relatie van 16 jaar het zwaarst, toen ik eenmaal een nieuwe woning had, kon ik ook weer verder kijken, het tweede jaar had ook nog aardig wat dieptepunten. Daarna werd het beter, ik kan inmiddels prima met mijn ex door één deur, maar ergens blijft het verdriet van het gebroken gezin altijd. Mijn advies is: Neem er echt de tijd voor en rouw bewust! Wilma Ferwerda

  Gerjanne - 15 mrt 2019

  Hoi Wilma, Ben het eens met wat jij hier schrijft. Ik ben een moeder van een dochter en een zoon, 54 jaar en ik was 23 jaar getrouwd. Mijn man wilde scheiden omdat hij zei niet meer van me te houden. Dat was enorm kwetsend. 3 Maanden na onze scheiding had hij een vriendin waar hij nu nog mee is. Dat hij mij zo snel weg kon zetten, vind ik nog steeds niet te bevatten. Ergens las ik destijds dat ik dan 23 maanden verwerkingstijd zou hebben. Dit klopte voor mij wel een beetje, al heb ik wel mijn eigen tijd ervoor genomen. Ik ben nu 3 jaar gescheiden en het gaat goed met mij. Na ongeveer 2 jaar, waarin ik ook te maken kreeg met een depressie, werd ik weer blij met het leven: mijn kinderen, mijn eigen woning, mijn werk, nieuwe sociale contacten en nieuwe vriendschappen, gewoon mijn eigen leven. Maar wat was het heftig allemaal. Wat een geknok. Ik heb de fases van de scheidingscurve allemaal wel gehad zo kwam ik later achter. Ik kwam van heel ver uit een verschrikkelijk diep dal, dacht dat het leven nooit meer leuk zou worden. Maar dat werd het wel. Ik ben diep door alle emoties gegaan en ik denk dat dat goed is om dingen een juiste plek te geven. Hoe moeilijk dit ook is en hoe diep verdrietig je ook soms kunt zijn. Het kost tijd, tijd om weer op verhaal te komen. Na alles, kan ik zeggen dat ik weer gelukkig ben. Waar ik ook wel bij wil aantekenen dat er heus momenten zijn dat ik ook nog wel eens terug denk en daar ook nog wel verdrietig om kan zijn. Want ik had mijn huwelijk wel tot een goed einde willen brengen. Maar daar zijn er wel 2 voor nodig en dat mocht niet zo zijn. Begin januari is er dan een nieuwe man in mijn leven gekomen. Dat had ik nooit gedacht. Ik vind dat mooi, maar ook heel erg spannend. Het is nog pril. Ook hij is gescheiden. Dus natuurlijk praat je dan samen over wat is geweest. Beiden gekwetst, en dat het best lastig is je weer (spontaan) te durven open stellen voor iets nieuws, een nieuwe liefde, in ons geval beiden 54 jaar. Want daar is best moed voor nodig vind ik, na alles wat is gebeurd. Maar ik denk ook dat je heel goed zelf aanvoelt wanneer daar weer ruimte voor is, zolang je daar maar zuiver en eerlijk in bent naar jezelf. Wij hebben besloten de komende periode samen op weg te gaan, omdat “de klik” er is en we gaan het zien. En voor nu geniet ik van die gedachte en leef ik in het nu. Ik hoop dat mijn verhaaltje hier een bemoediging kan zijn voor ieder hier die is verlaten, of verlaten wordt. Veel sterkte allemaal! Liefs, Gerjanne

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× twee = 16
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Goed communiceren na je scheiding als ouders in plaats van partners doe je met woorden. Maar hoe vind je nou de juiste woorden? Bekijk de vlogLees verder > communiceren na scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.