Menu

Wat kan de scheidingscoach betekenen in een advocaat-traject?

scheidingscoach in een advocaten traject

Scheidingscoach in een advocatentraject

In de blog van 29 Juli hebben we kunnen lezen wat Edwin toevoegt aan het scheidingstraject tussen Lukas en Lotte. Zijn hulp is ingeroepen door advocaat Janneke Mulder. Je leest vandaag het vervolg op deze blog.

Wat kost het mij nou werkelijk als ik nu iets inlever?

Lukas: “In ieder geval is alles bespreekbaar. Vroeger niet en werd veel onder het tapijt geschoven. Er wordt beter naar elkaar geluisterd. We doen beiden aan “choose your battles”. Lotte beweegt in sommige dingen makkelijker mee”. 

Ik beschouw onze argumenten als beiden even zinvol

“Ik probeer verder te benoemen wat Lotte goed doet. En door de tools die ik van jou, Edwin,  heb gekregen, kan ik beter communiceren. Ik zeg niet meer “Ja maar ik….” Ik beschouw onze argumenten als beiden even zinvol. En bedenk dan: Hoe gaan we verder? We belanden hierdoor niet meer in de neerwaartse spiraal die we ook als koppel hadden. De ‘Roos van Leary’ is hierbij een van de belangrijkste tools geweest om te begrijpen waarom onze communicatie verkeerd ging, hoe het anders kan en hoe het volstaat dat één partij de eerste stap zet voor het verbeteren van de communicatie. Ik kan nu oprecht zeggen: “it takes two to tango but only one to invite for the dance!”. Deze kennis heeft mij echt in staat gebracht om uit de negatieve communicatie spiraal te komen”. 

“Wat ik ook doe is dat ik niet meteen op haar e-mails reageer om de emotie eruit te halen. Ik hou nu ook de principes van NLP (neuro linguïstisch programmeren) in mijn gedachte: een ieder heeft zijn eigen beeld van de situatie die hij als de waarheid beschouwd en perceptie is projectie. Ik stel mij dus ook steeds de vraag hoe komt het dat ik zo reageer?”. 

Edwin: “En dit proces is nog niet klaar. Laten we dit over een jaar nog eens evalueren. Dan gaat het vast nog beter! Ik heb gezien hoe bewust je hiermee bezig bent geweest Lukas!”.

Ook op mijn werk zien ze een ander persoon

Lukas: “Ik heb ook positieve dingen overgehouden aan mijn scheiding: Ik heb een sterkere band met de kinderen. Ik ben emotioneel beschikbaarder en betrek ze meer in de dagelijkse beslissingen. Op persoonlijk vlak merk ik het ook. Ik ben tijdens het scheidingsproces uit mijn comfort zone gegaan. Ik ben op werk anders gaan communiceren. Ik werd altijd als bot gezien. Nu word ik erbij gehaald om te luisteren en oplossingen te vinden in moeilijke patstellingen.

Ik vind het nog altijd jammer dat we zijn gescheiden. Ik weet nu dat ik voor Lotte gewoon emotioneel gezien niet beschikbaar was. Dit heeft mij handvatten gegeven voor een volgende relatie. Dat ga ik anders aanpakken”. 

Tips voor gescheiden ouders

Janneke: “Lukas, heb je nog tips voor gescheiden ouders?”

écht luisteren

Lukas: “Ten eerste zou ik opnieuw willen hameren dat ‘echt’ luisteren met een open geest misschien het belangrijkste is. Ga ervan uit dat de andere ouder ook een positieve intentie heeft. Ook niet vergeten dat communicatie 90% non verbaal is! Luisteren met een grijns of gesloten houding toont direct hoe men er werkelijk in zit en als er geen congruentie is tussen lichaam en woorden is er ook geen vertrouwen in de andere”. 

Vergeving

“Ten tweede zie ik nu ook dat het erg belangrijk is dat je elkaar probeert te vergeven voor alles wat er is gebeurd, om verder te kunnen gaan als ouders. Niet vergeven is uiteindelijk zelf de gifbeker drinken en hopen dat de ander sterft”.

Neem de gevoelens van de ander serieus

“Van Janneke heb ik geleerd om Lottes gevoelens serieuzer te nemen. Ik begrijp nu dat Lotte zich oprecht zo voelt. Dat hoeft niet te betekenen dat ik het eens ben met eventuele verwijten aan mijn adres. Ik denk hierdoor niet meer zo snel dat ze liegt. Ik probeer haar te begrijpen en ik ga haar niet meer overtuigen”. 

“Wat ook lastig is, is dat je tijdens zo’n proces er echt van overtuigt bent dat een rechter jou wel ziet. Dat een rechter echt recht gaat spreken en ik gelijk krijg. Dit is natuurlijk helemaal niet zo maar hierdoor was ik minder bereid om op bepaalde punten toe te geven”. 

Neem de mediation serieus

“Achteraf gezien had ik misschien wel een tandje bij moeten zetten bij de mediation. Ik denk dat we hetzelfde resultaat hadden kunnen bereiken als dat we jaren later met de advocaten bereikten. Ik denk ook dat het goed is om je in een mediationproces te laten coachen”. 

“Focus je op de stip op de horizon”

“Het begint eigenlijk pas echt als de documenten zoals het ouderschapsplan getekend zijn. Focus je op de stip op de horizon. Waar willen we zijn over 5 jaar na de scheiding? Houd in gedachten dat we niet een scheiding gaan oplossen, maar we gaan richting geven aan het leven na de scheiding. Benoem de verschillende fases”.

Janneke Mulder en Edwin Beijersbergen

Lees hier al de blogs van Edwin

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 2 = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.