Menu

Scheiden en een BV? Geef prioriteit aan de waardering van de aandelen!

2 reacties
scheiden en een bv

Het komt veel voor: als getrouwd stel start een van de twee een BV. De ander werkt er wellicht ijverig in mee. Soms jarenlang. Zo lang alles goed gaat, prima. Maar besluiten ze uit elkaar te gaan, dan claimt de ex-partner ineens de BV als ‘zijn’ of ‘haar’ bedrijf en wil de onderneming buiten de verdeling van de boedel houden.

Met argumenten als: “Het is mijn bedrijf, ik zette het op. Het was mijn plan. Natuurlijk heb je me af en toe geholpen, maar ik ben de drijvende kracht erachter.”

Die redenering is onterecht als je in gemeenschap van goederen trouwde. Maar ook als je op huwelijkse voorwaarden trouwde is de kans groot dat de BV onderdeel uitmaakt van jullie gezamenlijk vermogen. Je hebt dan bij scheiding wel degelijk recht op een deel van de waarde.

Hoe weet ik of de BV een onderdeel is van onze boedel?

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is de BV altijd een onderdeel van de boedel.

Trouwden jullie op huwelijkse voorwaarden, dan staat in de overeenkomst vaak een periodiek verrekenbeding. Dit houdt in dat jullie jaarlijks de balans opmaken over welk deel aan inkomsten jullie uit arbeid overhielden en hoe jullie dat onderling verdelen. In de praktijk doen maar heel weinig stellen dat. Hebben jullie dat ook nooit gedaan? Dan heeft dat consequenties bij een scheiding. De wet zegt dan dat beide ex-echtgenoten in beginsel recht hebben op de helft van de waarde van al het aanwezige vermogen. De aandelen uit de BV tellen dus mee.

Hoe kom ik bij scheiding achter de waarde van de onderneming?

Door een onafhankelijk financieel expert in te schakelen. Ook al vindt je ex dat niet nodig, omdat hij of zij dat zelf wel kan of opwerpt dat zo’n man of vrouw veel geld kost. Laat het ook niet over aan de eigen accountant. De kans op partijdigheid is dan aanzienlijk groter. Bovendien gaat het waarderen van een onderneming verder dan de jaarrekening bekijken of een bepaalde factor op de winst loslaten. Dat gaat ook over toekomstige winst, en kan afhankelijk van de situatie met verschillende methodes berekend worden. Bovendien wil je komen tot een betalingsconstructie die voor beiden acceptabel en haalbaar is.

Geef bij scheiden met een BV de waardering van de aandelen prioriteit in het echtscheidingsproces

Het waarderen van de BV is een ingewikkelder verhaal dan achter de waarde van het huis, de auto’s of de inboedel komen. Maak er echter prioriteit nummer een van! Waarom?

Om manipulatie te voorkomen. Dat klinkt wellicht hard, maar het zal niet de eerste keer zijn dat een ex-partner het waarderen uitstelt om tijd te kopen. Om tussentijds boekhoudkundig te sleutelen aan de waarde van de BV, om zo de uitkomst naar zijn of haar hand te zetten. Een goede echtscheidingsadvocaat zal daarom altijd gelijk een onafhankelijk financieel expert inschakelen.

Teken nooit een convenant voor de BV gewaardeerd is

Tot slot een voorbeeld uit de praktijk, waarbij een dame het echtscheidingsconvenant al tekende voor de waarde van de BV bekend was. Haar ex-partner bagatelliseerde het voortdurend: dat komt wel een keer. Nu de handtekening gezet was, had zij geen enkele invloed meer op de uitkomst. Sterker nog, er waren geen momenten meer waarop ze er contact over kon hebben. Dan blijf je achter met een kater.

Eat that frog! zei Mark Twain ooit in zijn bekende management boek. Dat gaat over de moeilijkste taken eerst doen, de rest gaat dan makkelijker. Ik zou dit zonder meer toepassen op het echtscheidingsproces: Scheiden en een BV? Begin met de soms complexe waardering van de aandelen. Een actuele en eerlijke berekening. Als dat helder is, kun je je rustig over de eenvoudigere zaken buigen.

 

Edward Gaakeer RA

06 53 39 04 99
www.finccorporatefinance.nl

REACTIES

Merel - 1 jun 2020

Ik heb het idee dat er geld uit de BV is weggesluisd tijdens ons huwelijk (balans lijkt dit aan te geven). Tot hoe lang na de scheiding kan ik hier nog op terugkomen?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 4 jun 2020

    Beste Merel, hierbij de reactie van Edward Gaakeer van Finc Accountants: Als er sprake is van verkwisting dan geldt er een termijn van 6 maanden. Wellicht dat afhankelijk van de wijze waarop jullie gehuwd waren een hogere alimentatie gevraagd kan worden. Daarvoor zullen we wel meer moeten weten en adviseer ik overleg met een jurist

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× vijf = 5
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.