Menu

Lig je in scheiding? Zo regel je het met je verzekeraar

scheiden en verzekeringen

Scheiden en verzekeringen

Een scheiding is vaak een slepend traject. Het is een emotioneel proces en daarnaast moet je van alles regelen met je partner. Zo moeten jullie bijvoorbeeld afspraken maken over de kinderen, de woning en het verdelen van spullen en vermogen. Als je in scheiding ligt, moet je bovendien niet vergeten om je verzekeringen aan te passen. Weet je niet precies hoe je dit aanpakt? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog leggen wij je namelijk uit hoe je een scheiding regelt met je verzekeraars.

Zoek uit waar je verzekerd bent


De gemiddelde Nederlander heeft behoorlijk wat verzekeringen lopen. Sommige verzekeringen zijn individueel, maar je hebt waarschijnlijk ook een aantal verzekeringen samen met je partner. Zo is de kans groot dat jullie samen een woonverzekering hebben. Iedereen die in een koophuis woont is namelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. En zo zijn er waarschijnlijk nog een aantal andere verzekeringen die jullie samen hebben afgesloten. Voordat je weet welke verzekeringen je allemaal moet wijzigen, moet je eerst weten waar je verzekerd bent. Noteer dit voor jezelf en ga na of het om een individuele of gezamenlijke verzekering gaat.

Neem contact op met de verzekeraars

Heb je in kaart gebracht waar je allemaal verzekerd bent? Dan wordt het de hoogste tijd om contact op te nemen met de verzekeraars waarbij je deze verzekeringen hebt afgesloten. Je moet iedere verzekeraar afzonderlijk op de hoogte brengen van jullie scheiding. Vaak is inlichten alleen niet voldoende, want je moet meestal ook een formulier invullen. Deze formulieren worden vaak toegestuurd nadat je bij de verzekeraar hebt aangegeven dat jij en je partner gaan scheiden. Geef dit bij voorkeur telefonisch door, zodat de medewerker je direct van de benodigde instructies kan voorzien voor het invullen van de formulieren.

Bekijk de opties voor een individuele verzekering

Bij een scheiding is het vaak niet nodig om alle gezamenlijke verzekeringen op te zeggen. In veel gevallen kun je de verzekering namelijk omzetten naar ‘individueel’. Dit is bijvoorbeeld nodig bij een inboedelverzekering. Jullie blijven namelijk niet in hetzelfde huis wonen na een scheiding, waardoor deze verzekering op naam van één persoon gezet moet worden. Zet een verzekering nooit zomaar om, maar overleg eerst met je partner. Verdeel de verzekeringen eventueel, zodat jullie allebei een paar verzekeringen aanhouden en een aantal nieuwe af moeten sluiten. Op deze manier hoeft niet één iemand allemaal nieuwe verzekeringen af te sluiten, terwijl de ander alleen de polissen omzet.

Zet verzekeringen om of sluit nieuwe af

Als je met je partner afgesproken hebt hoe jullie het met de verzekeringen regelen, is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wanneer je niet direct verzekeringen omzet of nieuwe afsluit, ben je mogelijk enige tijd onverzekerd voor bepaalde dingen. Overkomt jou in deze periode iets? Dan kan dit grote (financiële) gevolgen hebben.

Het omzetten van verzekeringen is vaak geen bijzonder lastige klus, maar het afsluiten van nieuwe verzekeringen kost je wat meer tijd en moeite. Weet je niet precies welke verzekeringen je wel en niet af moet sluiten na een scheiding? Dan kun je eventueel advies inwinnen bij een professional, zoals een mediator, advocaat of medewerker van een verzekeraar. Zo’n iemand kan je vaak precies vertellen welke verzekeringen je allemaal nodig hebt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 3 = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.