Menu

Scheiden: hoe vertellen we het aan de kinderen?

Scheiden, hoe vertellen we het aan de kinderen

Scheiden: hoe vertellen we het aan de kinderen? 

Ieder jaar krijgen duizenden kinderen te maken met de echtscheiding van hun ouders. Een scheiding is een heftige en ingrijpende gebeurtenis die geen enkele ouder graag wil meemaken. Het heeft immers een enorme impact op het hele gezin. Niet alleen kijkend naar het emotionele aspect, ook praktisch. Er moet een heleboel geregeld gaan worden en vooral voor de (minderjarige) kinderen. Een van de moeilijkste, maar wel belangrijkste aspecten van het scheidingsproces is het vertellen aan de kinderen dat jullie gaan scheiding. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je dat kunt aanpakken en geven we meer informatie waarom scheiden soms de beste oplossing is voor iedereen.

hoe vertel je het de kinderen

Bij elkaar blijven ‘voor de kinderen’?

Hoe vaak hoor je wel niet dat stellen geen liefde meer voor elkaar voelen, maar “omwille van de kinderen” bij elkaar blijven? En dan alsnog als de kinderen volwassen en de deur uit zijn, uit elkaar gaan? Dat kan werken, als je nog wel enigszins iets van vriendschap is tussen beide partners. Maar als dat niet zo is, en er alleen nog maar sprake is van een koele en kille relatie, wat en er steeds meer onderhuidse irritaties zijn, voelen kinderen dit ook. En is dat wel het beste voor ze? Als argument gebruiken deze stellen vaak: de kinderen zullen te lijden hebben onder de scheiding. Ouders zijn bang voor een verbitterde relatie tussen elkaar, dat de kinderen dat meekijken. Kinderen hebben het alleen zwaar onder een scheiding als je als ex-partners ruzie blijft hebben en elkaar het leven zuur probeert te maken. Van nature zijn kinderen loyaal aan beide ouders en willen ze niet gedwongen worden te kiezen. Een ander vaak gehoord argument, die nogal ouderwets kan overkomen: je moet als ouders het goede voorbeeld geven. Maar is het daadwerkelijk het goede voorbeeld wanneer je als ouders tot aan de dood jullie scheidt bij elkaar blijft, ook al is de liefde weg en wil je niet meer samen zijn? 

De allergrootste valkuil waar je als ouders in kunt stappen, is blijven in een relatie die niet (meer) werkt. Je zult beiden verzuren en je kinderen gaan dit meekrijgen. Hier zullen ze dus juist meer onder gaan lijden en ben je als ouders dus niet het goede voorbeeld aan het geven.

Als je toch besluit te scheiden, hoe vertel je dat aan de kinderen?

Je kunt als ouders juist het goede voorbeeld aan je kinderen door te laten zien dat je besluit dat het niet meer werkt samen en dat je beter uit elkaar kunt gaan. Op een vreedzame manier, alles goed regelen voor elkaar en de kinderen. Daarna probeer je weer gelukkig te worden, maar dan niet meer met elkaar. 

Tips

Onze tips hoe je je kinderen over de scheiding kunt vertellen:

 • In welke mate je kinderen in details vertelt over de scheiding, hangt af van de leeftijd. Een puber kan je meer vertellen en makkelijker zaken uitleggen dan een peuter.
 • Bespreek van tevoren wat je de kinderen gaat vertellen, dan zit je samen op een lijn;
 • Vertel het samen;
 • Kies een geschikt moment; niet vlak voor een afspraak of vlak voor bedtijd;
 • Kijk naar de reactie, zodra je het verteld hebt. De een kan koel reageren met een ‘oh’, de ander wordt boos en wil wegrennen. 
 • Maak duidelijk dat jullie willen uitleggen waarom jullie gaan scheiden. Je hoeft ze niet de exacte redenen tot in detail te vertellen, maar maak vooral goed duidelijk dat het niet aan hen ligt;
 • Geef ze de ruimte vragen te stellen;
 • Daarna kan je vragen wat ze op dat moment het liefst willen doen; misschien willen ze alleen maar bij jullie zitten, iets doen of erover praten;
 • Geef daarna de kinderen de tijd en de mogelijkheid hun emoties te uiten. Laat ze maar boos of verdrietig zijn;
 • Geef ze de tijd om aan het idee te wennen. Het verwerken zal wel even duren, ook wel tot na afronding van de;
 • Leg uit hoe het proces zal verlopen en betrek ze bij dingen tot een bepaalde hoogte, zoals bijvoorbeeld een nieuw huis
 • En heel belangrijk: vertel hoeveel je van ze houdt en dat ze altijd naar jullie toe kunnen komen met vragen over de scheiding!

Boekentips:

We hebben nog een aantal boeken over omgaan met scheiden die je samen kunt lezen met je kinderen of hun zelf laten lezen:

 • Julia heeft twee huizen, Nicoline Wisse Smit.
 • Twee van alles, Babette Cole.  
 • 12+: Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?, Jacqueline van Swet. 

Zit je met een juridische vraag over bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met scheiden en kinderen?  Judex helpt je graag. Heb je een andere juridische vraag of probleem? Bij Judex kan je terecht met al je juridische problemen en vragen. 
REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.