Menu

Scheiden: pensioen verdelen of niet?

pensioen verdelen of niet bij echtscheiding

Onlangs was in het nieuws te lezen dat vrouwen nauwelijks pensioen meenemen in de onderhandelingen. Een scheiding is ook al moeilijk genoeg; naast de emotionele ballast zijn er ook nog allerlei zaken die je moet regelen. Toch is het belangrijk. Wist je dat jouw ex-partner recht heeft op de helft van je pensioen als je niets doet?

Vier manieren om je pensioen te verdelen:

  • Standaardverdeling: je partner heeft recht op de helft van jouw pensioen dat je tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd.
  • Conversie: je pensioen wordt definitief gesplitst in twee losstaande pensioenen.
  • Andere verdeling: je kunt ook iets anders afspreken, zoals een percentage van het pensioen of de periode waarover het pensioen moet worden verdeeld.
  • Geen verdeling: je deelt het pensioen niet. Als je voor deze optie kiest ben je verzekerd voor de toekomst en kan jouw ex-partner niets meer eisen.

 Als je niet voor de standaardverdeling wilt gaan

Je gaat automatisch voor de standaardverdeling als je niets doet. Wil je dit niet, dan moet je dit laten vastzetten in het convenant of ontbinding van partnerschap. Meld dit tevens binnen twee jaar bij je pensioenuitvoerder. Als je pensioen opbouwt bij ABP word je automatisch geattendeerd op het aanvragen van de pensioenverdeling als je burgerlijke status wordt gewijzigd.

Meer weten over pensioen verdelen?

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


1 × acht =

Vlog

We kwamen deze heldere uitleg over ouderverstoting tegen van Desiree Meulemans

ouderverstoting
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.