Scheiden leidt tot veel vermoeidheid
In mijn rol als individuele trainer/coach word ik nagenoeg altijd benaderd door mensen die (zeer) intelligent zijn, een enorm doorzettingsvermogen hebben, wat hen op een bepaald vlak succesvol heeft gemaakt en al geruime tijd onder druk leven. De leeftijd van deze mensen ligt grofweg tussen de 35 en 55 jaar. In de beginjaren was ‘fitheid’ de grootste hoofdrolspeler. Sinds een aantal jaar is dat de tegenhanger geworden; vermoeidheid. Waarom? De ervaring leert dat vermoeidheid namelijk veel meer invloed heeft op je dagelijkse functioneren dan fitheid. Het zal u niet verbazen, ook gezien de leeftijd, dat er een flink aantal gescheiden of scheidende mensen tussen zaten. En nog steeds. In 100% van de gevallen in deze groep gaf men aan werkelijk doodmoe te zijn. Als we gaan kijken naar teams en teamprestaties dan kunt u zich wellicht voorstellen dat het hele team ook meer onder druk komt te staan.
Containerbegrip van de term vermoeidheid
Laten we alstublieft voorkomen om vermoeidheid op een grote hoop te gooien. Er is namelijk een wezenlijk onderscheid te maken in soorten vermoeidheid en in de soorten interventie. Het autonome zenuwstelsel (fight-, freeze- flightrespons), het centrale zenuwstelsel (hersenen) en het stresshormoonsysteem worden behoorlijk tot enorm onder druk gezet in een scheidingsperiode. En dat doet iets met mensen. Verdriet, (nog) onuitgesproken zaken, angst, boosheid, verwerking, slapeloze nachten, zorg om kinderen die bij een (naderende) scheiding komen kijken, de duur van een scheidingsperiode en meer van dit soort bijkomstigheden zijn al vermoeiend genoeg. Ondertussen gaat de dagelijkse gang van zaken gewoon door. Een moeilijke combinatie dus om overeind te blijven en helder te blijven denken. U kunt zich voorstellen dat de communicatie tussen alle betrokkenen hieronder gaat lijden. Velen blijven hangen in hun verdedigingsmechanisme; zetten de aanval in, nemen een vast standpunt in (en zijn dus letterlijk niet meer in beweging), of laten alles maar gebeuren. Vanzelfsprekend zijn er voornamelijk combinaties van deze acties waar te nemen.
Gezamenlijk ouderschap
Één van de redenen waarom ik samen met Tineke Kool van Eemland Mediation gestart ben met de KOO-Trainingen®. Rust creëren door inzichten te geven in houding en gedrag. Theoretische kennis en jarenlange ervaring in de mediation gecombineerd met een fysiek praktijkgedeelte om gedrag en mechanismen voelbaar te maken. Het fysieke deel wordt vormgegeven door elementen uit de Japanse krijgskunst, Aikido. Het is bedoeld voor ouders die in een problematische scheiding zitten of dreigen te raken. Ergens ook logisch, gezien het bovenstaande verhaal. Het nare is, dat de kinderen van deze ouders er extra onder moeten lijden. Het kan anders…
Advies aan iedereen die gaat scheiden
In coachgesprekken is mijn advies aan mensen in een naderende, of reeds ingezette scheidingsperiode als volgt. Kent u het nog? RRR? Regelmaat, Rust en Reinheid? Elementaire wijsheid…
Wilt u zaken sneller, daadkrachtiger en concreter aanpakken? Laat u testen op vermoeidheid.
Ga sowieso in gesprek met iemand die goed luistert naar uw verhaal zonder mening of oordeel. Dat kan iedereen zijn. Of zoek professionele hulp bij een coach of psycholoog.
Jurjen Groen
Natasha - 26 mei 2021
Waar vind je een coach/psycholoog voor bovenstaande. Tot nu toe vinden ze mijn situatie te complex en komt er geen verbetering... *zucht* en met elke raak ik meer vermoeid.