Menu

Scheiding en statistieken, Thera blogt

statistieken

statistieken

Zoals zovelen zat ik afgelopen januari te kijken hoe Het Journaal nieuws werd. Een gewapende jongeman wilde zendtijd. Toen het voorbij was, kwamen de vragen. Wie was hij? Waarom deed hij wat hij deed? In de verslaggeving werd eerst gedacht dat het een terrorist was. Al snel bleek dat het ging om een heel slimme jongen. Wat kennelijk niet samen kan gaan met een terrorist. Alle verklaringen werden op de één of andere manier overboord gegooid. Maar toch kwam er later op de avond een soort van verklaring. Althans, daarna leek het gokken naar de beweegreden, in stilte te verzanden. Hij had namelijk gescheiden ouders. Er werden daarna nog even wat beelden laten zien van één van de ouderlijke huizen. Ik voelde een soort zucht van opluchting door Nederland gaan. Aha, dat was het. Zijn ouders zijn gescheiden. Het leven kan nu verder.

Statistieken

Natuurlijk is het erg mooi dat het geen terrorist was. En in de weken die volgden werd er nog wel wat over hem gesproken. Maar bij mij bleef vooral die verklaring hangen. Die ouders zijn ongetwijfeld niet gescheiden met het idee om hem later met een neppistool het journaal te laten gijzelen. Dat is ons plan helemaal niet. Ik lees al jaren statistieken. En sinds ik gescheiden ben, lees ik die over kinderen van gescheiden ouders heel graag. Nou ja, graag niet. Maar mijn oog valt er nu vlugger op. Ed Spruijt is een scheidingsonderzoeker. En zijn naam duikt dan ook op met ieder nieuwe publicatie van cijfers. Schrikbarende cijfers ook. Problemen van kinderen met gescheiden ouders zijn twee keer zo groot, zij hebben later een groter scheidingsrisico, hebben een lager eindniveau van hun opleiding, hebben minder inkomen en een slechtere band met hun ouders (bron: http://www.ke-opleidingen.nl/congressen/scheiden-kind-en-ouderschap/samenvattingen/ed-spruijt-).

Kinderen van gescheiden ouders

Natuurlijk allemaal zaken die ik mijn kinderen niet toewens. In het begin van de scheiding wist ik zeker dat dat mijn kinderen niet zou overkomen. Inmiddels ben ik bijna 9 jaar verder en een illusie armer. Ook mijn kinderen tellen mee in die scheidingsstatistieken. Er zijn de afgelopen jaren wat problemen met, om en bij de kinderen voorbij gekomen. Verhalen die niet aan mij zijn om te vertellen. Ik vind namelijk dat het hier moet gaan om mijn nieuwe stappen en niet die van de kinderen. Maar genoeg problemen om regelmatig te moeten overleggen, heel veel overleggen met allerlei mensen en instanties. Om wakker van te liggen, huilbuien over te hebben en hoofdpijn van te krijgen. Problemen waar nooit een echte oorzaak voor gevonden wordt. Het is gewoon zo’n algemeen overheersend gevoel. Een spanning, verdriet en woede die ze nergens kunnen uiten. En wat ze daarom alleen uiten op andere plekken dan waar het veroorzaakt wordt. Misschien wel bij het journaal. Want we weten nu nog steeds niet goed wat hem toen bezielde.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 9 = vierenvijftig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.