Menu

Scheidings rouw in 4 kwartalen, blog van Astrid

3 reacties
rouw in 4 kwartalen

Er is een standaard volgorde van emoties die je doorloopt bij een scheiding. Ik weet die volgorde niet precies, wel de bijbehorende gevoelens.  Ontkenning;  komt me bekend voor. Die fase heeft aardig wat jaren geduurd. Ontkenning dat dit totaal niet meer werkte. Op gezette tijden gecombineerd met een flinke dosis  boosheid. Berusting, ook bekend. Ja, laten we alsjeblieft uit elkaar gaan voor we elkaar gek maken! Maar toen de scheiding  fysiek eenmaal een feit was, heb ik de fases gelaten voor wat het was. Te druk met andere dingen.

Kwartaal 1: opluchting

Nadat de scheidingskogel door de kerk was, heeft het nog flink wat maanden geduurd voordat m’n ex vertrok. Raar; hij vertelt graag dat hij de stekker er uit getrokken heeft, maar maakte geen enkele  aanstalten om te vertrekken. Omdat we samenwoonden in mijn huis, heb ik hem een deadline gesteld. Toen die eenmaal verstreken was en ex met enige zachte dwang vertrok, was het enige gevoel wat me overviel: opluchting. Ademruimte. Weg irritaties. Vanaf nu wordt het leven beter!

Kwartaal 2: andere prioriteiten

De opluchting duurde ongeveer een kwartaal. En net op het moment dat ik mezelf de vraag ‘En nu?’ begon te stellen, belandde mijn vader in het ziekenhuis. Randje dood. Het schrikeffect, de vele  ziekenhuisbezoeken, een fikse familieruzie en allerlei bijkomende praktische regeldingen bleken onbewust een goed excuus om niet stil te staan bij datgene wat er net gebeurd was. Ik was gescheiden. Maar zo voelde het helemaal niet. Want hoewel m’n ex tijdens onze relatie in emotioneel opzicht vaak in geen velden of wegen was te bekennen, bood hij nu zijn schouders aan om op uit te huilen.

Kwartaal 3: Deadlines

Vervolgens brak op het werk een enorm drukke periode aan. Heerlijk, afleiding! En wederom een goed excuus om niet stil te staan bij….. juist, mijn scheiding. Tel daar de gezamenlijke Sinterklaasviering en Kerst wintersport met m’n ex en dochter bij op en het leven was eigenlijk wel ok. Het leek er zelfs op dat we weer wat naar elkaar toe groeiden. Kerstverlichting en besneeuwde bergtoppen doen rare dingen met een mens……

Kwartaal 4: Solliciteren

Datzelfde werk waar ik een kwartaal eerder nog vaak tot diep in de nacht voor had zitten werken, was niet te beroerd me out of the blue na 2 jaar te ontslaan. Paniek! Waarom? Hoeveel kan een mens hebben in een jaar? Maar ook nu gold weer: rouwen? Geen tijd voor, andere prio’s. Fulltime solliciteren. Een kwartaal later had ik een andere baan. Eind goed, al goed. Toch?

Rauw en rouw

En nu? Datgene waar ik een jaar voor weggelopen ben, staat te trappelen om m’n humeur de komende tijd eens flink te verpesten. Ik zou bijna wensen dat er weer iets gebeurt wat m’n aandacht afleidt. Wetend dat dat uitstel van executie is. Het valt me rauw op m’n dak. Rouw. Hoe doet een mens dat; rouwen?

Mijn naam is Astrid, ik ben 44 jaar en supertrotse moeder van een dochter van 6. Sinds mei 2015 gescheiden met co-ouderschap. Hoewel de scheiding soepel ging, ex en ik prima met elkaar over weg kunnen en ook de jongedame haar draai lijkt te hebben gevonden, is het voor alle drie toch ‘zoeken’ naar het hoe nu verder. Als individu maar ook samen.

REACTIES

Engel - 12 aug 2016

Ja wat is rouwen? en loop je voor dat gevoel weg of spelen er op dat moment echt andere zaken waardoor je er niet aan toe komt. Ik ben bijna 4 jaar verder en weet het nog/ook niet. De afgelopen jaren zijn er veel zaken langs gekomen (die ook met de scheiding te maken hadden), waardoor ik sterk moest zijn en mijn verdriet regelmatig de ijskast weer in ging. Het is nu een tijdje rustig geweest en floep ineens zit ik er ongewild weer in...waardoor je weer met nare emoties geconfronteerd wordt. De pijn van het geen gezin meer zijn blijft denk, al hoef ik mijn ex never nooit meer terug. Ik denk dat mijn rouw in kleine stukjes kwam. Of dat goed is en te lang duurt? ik weet het niet.

Tessa - 14 aug 2016

Heel herkenbaar. Ik wil mijn ex ook zeker nooit meer terug. Maar ik mis het gezinnetje. Ik mis t samen voor je kind zorgen. Ik ben nu bijna 3 jaar uit elkaar maar het leven is er niet leuker op geworden. Ook een paar keer een nieuwe relatie gehad maar dat is ook enorm moeilijk. Allebei bagage en kinderen. Pfffff. Mijn dochter heeft het er ook nog heel moeilijk mee. En mijn ex doet de dingen die hij bij mij nooit wilde en die altijd voer waren voor enorme ruzies, die doet hij nu fluitend in zijn nieuwe relatie. Pfffff. Je wil niet terug maar een scheiding daar komt zoveel bij kijken. Succes

Sdtr - 18 aug 2016

Wat mijn rauwe rouw nu makkelijker gaat maken, is dat m'n ex een paar dagen geleden vertelde dat hij een ander heeft. Ik moet nu wel rouwen, want aan de ogenschijnlijke ideale situatie na de scheiding komt nu een eind. Oftewel; hij heeft het weer "uitgemaakt". Auw.... Maar vluchten kan nu niet meer....

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ drie = 4
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.