Menu

Schuld is een illusie

Voel je je schuldig na scheiding?

Schuld is een illusie

‘Ik snap niet waarom je niet van dat schuldgevoel af bent na die gesprekken met die psycholoog’ zei mijn vriendin destijds tegen mij. ‘Zij heeft toch ook tegen je gezegd dat het geen zin heeft om je schuldig te blijven voelen?’ Was het maar zo simpel. Schuldgevoel kan een echte dealbreker zijn om mee af te rekenen. Toch is schuld naar mijn mening een illusie.  Eerst iets meer over langdurig schuldgevoel.

De boemerang

Werken aan je schuldgevoel, dat heb je misschien al meerdere keren gedaan. Gesprekken met professionals, vrienden geraadpleegd, jezelf streng toegesproken, alles gerelativeerd etc etc. En toch komt het weer als een boemerang bij je terug: je voelt je slecht en schuldig over jouw keuze voor de relatiebreuk (en misschien wel over nog veel meer).

Het patroon

Ik sprak laatst een klant die vertelde dat door de gesprekken die ze met mij had het kwartje was gevallen dat ze behalve naar haar ex ook altijd naar haar familie het boetekleed aantrekt. Je de schuldige voelen kan een chronisch patroon worden. En dat heb je pas in de gaten als je er verstrikt in zit.

Omdenken is niet genoeg

Het lastige is dat je niet van schuldgevoel afkomt door anders te gaan denken, wat omdenken of positief leren denken suggereren. Het heeft ook niets te maken met dat je vaak moet horen dat je toch echt anders naar jouw aandeel in de situatie mag kijken. ‘Waar twee kijven hebben twee schuld’. Hoe vaak ik die niet als reactie heb gehad. Maar toch bleef ik in mijn ogen de grote schuldige.

Vergeving als oplossing

Schuldgevoel kan alleen opgelost worden door jezelf te leren vergeven. En dat doe je niet met je hoofd, en lukt niet altijd via gesprekken met een reguliere psycholoog,maar leer je alleen via een spirituele route. Je hebt er namelijk een hoger niveau, of goddelijke essentie, of een spirituele bron bij nodig. Niet omdat die voor jou bepaalt of iets wel of niet vergeven mag worden. Wel omdat je daar de terugweg naar ware liefde gaat vinden, jouw essentie zeg maar. En die liefde brengt je vanzelf bij de verlossing van alles wat jij als schuld beschouwt.

Van oordeel naar liefde

Op de weg van ware liefde ga je ervaren dat oordeel jouw grootste vijand is. Wanneer je het oordeel uit de situatie haalt, blijven er enkel feiten over. En feiten staan los van interpretatie. Een voorbeeld: laat twee personen naar een filmpje met geweld kijken en beiden houden er een andere mening op na. Die mening wordt gevormd door hun oordeel.  Door enkel naar de feiten te kijken, zonder bril van oordeel, zoals jouw spirituele bron dat ook naar jou doet, blijkt schuld een illusie. Wat er overblijft is slechts een tijdelijke vergissing of – onvermogen. En dat heeft een heel andere lading dan schuld, vind je niet? 

Even praktisch

Kijken met ogen van liefde. Het klinkt heel simpel en dat is het ook. Het vraagt soms wel wat praktische oefening. Onze maatschappij en ons menselijk brein is nou eenmaal ingericht op schuld en oordeel. Maar je kunt dit leren in een spirituele route. Wat niet betekent dat je 6 maanden in een klooster moet of af hebt te reizen naar de tempels van Thailand (ik zou het geen straf vinden en als het jouw manier is zeg ik ‘go for it’). Er zijn veel wegen naar ‘Rome’, zoek er vooral één die jou aanspreekt en bij jou past. En durf dáár, op dat pad, te vragen om meer liefde. Er is een onuitputtelijke bron en het is hét antwoord op jouw schuldgevoel. 

Debbie Versluis, Vergevingscoach

Lees alle blogs van Vergevingscoach Debbie

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− vijf = 2




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.