Menu

Singles Day oftewel: De Grote Verwen Jezelf Dag

1 reactie
Singles day: verwen jezelf!

Sinds een paar jaar krijgt Singles Day in Nederland steeds meer bekendheid. Als tegenhanger van Valentijnsdag is Singlesday een feestdag voor de singels van onze maatschappij. En dat zijn er een boel!

Een dag om jezelf als single in het zonnetje te zetten en te verwennen! Hoe fijn is het dat je zonder excuus iets moois voor jezelf mag kopen. Gewoon omdat je het verdient!

Omdat we als nieuwestap.nl een feestdag voor alle singles enorm willen promoten willen we jullie de geschiedenis niet onthouden: dat het is overgewaaid uit China wist je natuurlijk al. Maar wat ging eraan vooraf? Wikipedia heeft verschillende lezingen:

Ontstaan in China

Vrijgezellendag of Singles’ Day is ontstaan in 1993 in de Universiteit van Nanking en werd initieel gevierd in verschillende universiteiten van de staat in de jaren 90. De dag kreeg de naam Vrijgezellendag dankzij de vier enen in de datum. Toen de studenten afstudeerden zetten ze de traditie verder in het maatschappelijke leven. Sindsdien heeft de feestdag veel online populariteit gekregen en wordt zelfs gevierd door jongeren buiten China.

Vier het vrijgezelle bestaan!

Vrijgezellendag biedt alleenstaanden de kans om met vrijgezelle vrienden te vieren. Hoewel er initieel enkel jonge mannen bij betrokken waren- vandaar de naam ‘Bachelor’s Day’, wordt de dag nu ook gevierd door vrouwen. Er worden blind dates gehouden om vrijgezellen de kans te geven een relatie te hebben, en sommige scholen organiseren zelfs speciale bijeenkomsten om de dag te vieren. Hierdoor is het zelfbeklag en de overdreven bescheiden houding die bij vrijgezelle universiteitsstudenten vaak voorkwam verminderd en heeft de viering een positievere connotatie gekregen.

11-11-2011

11 november 2011 (11/11/2011) werd tot ‘Vrijgezellendag van de Eeuw’ gedoopt, door de 6 enen in de datum in plaats van vier, en er werd dan ook uitbundiger gevierd. China werd overweldigd door speciale winkelacties en promoties. Ondanks het feit dat de dag eigenlijk bedoeld is om het vrijgezel-zijn te vieren, gebruiken veel Chinese jongeren het festival als een opportuniteit om een partner te vinden. Daarbij focussen de Chinese media zich op die dag vooral op liefde-gerelateerde onderwerpen.

Er bestaan twee theorieën over het ontstaan van Vrijgezellendag:

1. De ‘slaapzaalcultuur’

Dit is waarschijnlijk de meest aanvaardbare ontstaanstheorie van de feestdag, waarbij vier studenten van de universiteit van Nanking in de zogenaamde Mingcaowuzhu – of ‘alle alleenstaande mannen’ slaapzaal – tot laat in de nacht ideeën uitwisselden over hoe ze aan een vriendin konden geraken. Zo kwamen ze op het idee om op 11 november activiteiten te organiseren die al gauw door heel wat andere universiteiten in Nanking werden overgenomen, en later zelfs in andere staten. Nadat de studenten afgestudeerd waren trokken ze de traditie door naar de maatschappij en werd ze steeds populairder dankzij het grote aantal vrijgezellen en de krachtige invloed van de media.

2. Een liefdesverhaal

Een jonge man, Mu Guang Kun genaamd, geboren op 11 november 1970, werd al in de lagere school ‘Guang Gun’ genoemd dankzij zijn opvallende naam. Tijdens zijn tweede jaar aan de Universiteit van Nanking begon hij een relatie met een meisje, die al snel eindigde omdat ze stierf aan kanker. Op de dag van haar dood ging jonge student naar de hoogste verdieping van de universiteit, stak kaarsen aan en speelde op een fluit, waarna hij nooit meer dezelfde persoon was. Op zijn verjaardag in zijn laatste jaar aan de universiteit werd hij hierbij vergezeld door zijn vrienden en sindsdien werd de droevige gebeurtenis bekend in de Universiteit van Nanking. Zijn verjaardag werd het ‘Guang Gun Festival’ genoemd.

Tja, welke theorie vind jij het leukste?

Maak er vandaag voor jezelf een feestje van, vier het ‘vrijgezel zijn’ en het leven.  🙂

REACTIES

Bart - 12 dec 2019

Ik heb 1 probleem met deze datum; het was onze huwelijksdatum .... 😂

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = nul
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.