Menu

Slechte relatie voorkomen, makkelijker gezegd dan gedaan?

slechte relatie

Voorkomen is beter dan genezen. (Je knikt ja). Dus zodra je merkt dat je relatie ietsje achteruit gaat, wordt het tijd om in actie te komen. (Je knikt ja). En zodra die flirterige collega naar je lonkt, juist als jij gisternacht door je partner bent afgewezen, kun jij beter niet reageren. (Je knikt ja). En zodra je een paar nachten slecht hebt geslapen vanwege jengelende kinderen, kun je maar beter doorbijten en aan gelukkigere momenten denken. (Je knikt ja). O ja? Hoe dan?

Vooruit denken kan slechte relatie voorkomen, maar hoe dan?

Ging het maar zo makkelijk. Wij zijn helaas niet goed in vooruitdenken naar ‘toekomstige spijt’. We laten ons eerder leiden en verleiden in het moment, wanneer we zwak en kwetsbaar zijn, aandacht nodig hebben, behoeftig zijn. Voordat je het weet zit je in een slechte relatie. Dus hoe breng je dat voorkomen dan in de praktijk?

Benut sterke momenten

De sleutel tot je succes op dit gebied ligt juist in het benutten van de sterke momenten in de bloeitijd van je relatie. Juist wanneer je helemaal in de flow zit met je partner, als het op rolletjes loopt, als je de heerlijkste en intiemste seks hebt genoten, als je in een goed gesprek zit, je overal  van binnen voelt hoe blij je met je partner bent, dán doe je er nog een schepje bovenop. Een toegift zogezegd.

Op die manier schep je een stevig in elkaar verstrengeld partnerschap, een nog diepere fundering van gezamenlijkheid, een reservoir aan dierbare ervaringen en een gezamenlijke emotionele focus. Je maakt een buffer waardoor je een stootje best kan hebben.

Een basis voor de toekomst

Zo leg je een basis voor de toekomst waarin je het hard nodig hebt om te herinneren hoe het óók ooit was. Het geheim is dus: herinneren werkt sterker dan vooruitdenken. Dat er tegenslag komt is een wetmatigheid van het leven. Ook jij en je partner krijgen helaas je deel. Hoe je je daarop voorbereidt is een keuze.

Ik wens je veel succes met dat schepje er bovenop. Geniet met volle teugen. Voed de ander, maak hem of haar groot en sterk. Laat je trots en liefde merken. En vooral: Overdrijf!    

Pep Degens

Relatietherapie Amersfoort e.o.

Lees meer over het boek dat Pep schreef ‘Liefde in tijden van scheiden‘.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + = 13




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.