Menu

Uitdaging voor een stiefvader

stiefvader

Kinderen en jongeren worden steeds mondiger. Voor stiefouders kan dat een hele uitdaging zijn. Kort geleden nog is ergens in Noord-Brabant een stiefvader neergestoken door zijn stiefzoon. Meestal loopt het niet zo volledig uit de hand, maar “stiefpubers” kunnen het je aardig moeilijk maken, als ze je niet mogen.

Verhaal van een stiefvader

Ik ken het verhaal van een stiefvader (die zelf ook wel veel commentaar gaf ten opzichte van zijn stiefzonen) waarbij de stiefzoon uit pure pesterij het toilet niet doortrok na “de grote boodschap”. Stiefvader werd dan des duivels.

En zo waren er meer dingen die expres gebeurden. De moeder van de zoons vond dit natuurlijk ook niet leuk, maar begreep haar kinderen wel. Dagelijks kregen ze te horen van stiefvader dat ze niks goed konden doen.

Stiefvader was heus geen slechte kerel. Hij had alleen veel verdriet om zijn eigen kinderen, waarmee het contact ook zwaar verstoord was. Hij kon dat verdriet echter niet anders uiten dan voortdurend kritisch te reageren op alles wat zijn stiefzoons deden.

De moeder van de kinderen voelde zich gedwongen om het alsmaar voor hen op te nemen, vaak in het bijzijn van zowel kinderen als stiefvader. Dan werd stiefvader nog bozer (en moedigde ze hem dus in zekere zin aan tot nog meer boosheid) en voelden de kinderen zich ook gesteund. Eigenlijk werden zij door dit gedrag ook aangemoedigd om vooral door te gaan met de pesterijen…..

Doorbreken van pesterijen

Toen ik dat zo naar hen omschreef, begreep moeder dat zij anders moest gaan handelen. In de hitte van de strijd ging dat nog regelmatig mis, maar het is sterk verbeterd. De jongens waren echter zo gewend dat stiefvader gepest mocht worden (dat ze daar eigenlijk een soort toestemming voor hadden) dat er nog weinig veranderde.

Pas nadat moeder zich duidelijk had uitgesproken dat zij dat gedrag niet langer zou tolereren werd het beter. Stiefvader bleef boos en verdrietig, kon daar ook nog steeds slecht mee omgaan. Het is de vraag of dit stel het uiteindelijk zal redden, aangezien het verdriet van stiefvader niet bespreekbaar kon worden gemaakt. Steevast bleef hij ontkennen dat dit er iets mee te maken had……

www.stief-gezin.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− vier = 0
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.