Menu

Uitzending over ouderverstoting, de harde realiteit

3 reacties
Ouderverstoting

Afgelopen zondagavond was er een uitzending van Kruispunt over ouderverstoting. Tienduizenden ouders en grootouders mogen hun (klein)kinderen niet meer zien. Vaak het gevolg van een (v)echtscheiding. Geschat wordt dat er op dit moment 16.000 kinderen ernstig last hebben van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3.500 nieuwe kinderen bij.

Geïnterviewd werd een oma die haar kleinkinderen niet meer mag zien. Ook werd Sandra geïnterviewd, die na haar scheiding haar drie kinderen niet meer mag zien. In één klap kan ze geen moeder meer zijn. Ze heeft er alles voor over om de stemmen en het gelach van haar kinderen weer te horen. Voor Sandra heeft de scheiding niet alleen emotionele gevolgen, ze belandt in de schuldsanering en is aangewezen op de Voedselbank. Zij pleit voor een “Scheidingsloket in een gemeente waar net gescheiden ouders met al hun vragen terecht kunnen. Zo kan voorkomen worden dat kinderen uiteindelijk de dupe worden van een scheiding.

De boodschap die kindbehartiger Marieke Lips uitdraagt, is dat ieder kind het verdient om zo lang mogelijk kind te zijn. Zij denkt dat praten met kinderen zoveel meer vraagt dan even een gesprek of even een brief naar de rechter, zeker bij deze complexe vraagstukken.

Bekijk de hele aflevering.

REACTIES

Marieke de Rooij - 12 mrt 2019

Aangezien wij niets maar dan ook niets over deze situatie weten kunnen we er ook niets over zeggen Heel sneu voor de kinderen.sneue ouders ook...

nikkie - 12 mrt 2019

De confrontatie tussen de 3 kinderen, 2 hulpverleners van jeugdzorg en de moeder geeft duidelijk aan dat Jeugdzorg vreselijk faalt en met hun huidige aanpak gewoon mee werkt aan ouderverstoting. De eerste vraag die de kinderen aan moeder stelden was: Wat heb jij papa en ons aangedaan? Deze zin zegt alles over de pijn van vader en de kinderen identificeren zich daarmee en niemand van jeugdzorg grijpt in. Niemand die de kinderen uitgelegd heeft dat ouders wel van elkaar kunnen scheiden ( en dat dat iets is tussen papa en mama) en dat verdriet daar bij hoort maar dat ouders altijd ouders blijven. Jeugdzorg zet de moeder gewoon nog onder druk zet met de woorden " vertel maar gewoon hoe het zit, vertel het maar gewoon". Die moeder had geen schijn van kans in dit gesprek op deze manier en de kinderen worden in grote mensen problematiek gezogen ipv gewoon kind mogen zijn...........wat een wanvertoning van jeugdzorg en wat vreselijk triest voor deze kinderen en hun moeder.

Jan - 14 apr 2019

Zolang de overheid, jeugdzorg en de Raad van de Kinderbescherming ouderverstoting negeert, bagtaliseert omdat men er miljarden per jaar mee kan verdienen omdat we in Nederland niet willen horen dat een kind recht heeft op een vader en een moeder en vaak de moeder nog steeds boven de wet zetten zonder pedagogische argumenten gaat er niks veranderen. Rechters voeren de wet ook niet uit maar tunnelvisie beleid waar ze niet van af willen wijken. Je kind moet er maar de dupe van worden.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − zeven =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.