Menu

Uitzending over ouderverstoting, de harde realiteit

2 reacties
Ouderverstoting

Afgelopen zondagavond was er een uitzending van Kruispunt over ouderverstoting. Tienduizenden ouders en grootouders mogen hun (klein)kinderen niet meer zien. Vaak het gevolg van een (v)echtscheiding. Geschat wordt dat er op dit moment 16.000 kinderen ernstig last hebben van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3.500 nieuwe kinderen bij.

Geïnterviewd werd een oma die haar kleinkinderen niet meer mag zien. Ook werd Sandra geïnterviewd, die na haar scheiding haar drie kinderen niet meer mag zien. In één klap kan ze geen moeder meer zijn. Ze heeft er alles voor over om de stemmen en het gelach van haar kinderen weer te horen. Voor Sandra heeft de scheiding niet alleen emotionele gevolgen, ze belandt in de schuldsanering en is aangewezen op de Voedselbank. Zij pleit voor een “Scheidingsloket in een gemeente waar net gescheiden ouders met al hun vragen terecht kunnen. Zo kan voorkomen worden dat kinderen uiteindelijk de dupe worden van een scheiding.

De boodschap die kindbehartiger Marieke Lips uitdraagt, is dat ieder kind het verdient om zo lang mogelijk kind te zijn. Zij denkt dat praten met kinderen zoveel meer vraagt dan even een gesprek of even een brief naar de rechter, zeker bij deze complexe vraagstukken.

Bekijk de hele aflevering.

REACTIES

Marieke de Rooij - 12 mrt 2019

Aangezien wij niets maar dan ook niets over deze situatie weten kunnen we er ook niets over zeggen Heel sneu voor de kinderen.sneue ouders ook...

nikkie - 12 mrt 2019

De confrontatie tussen de 3 kinderen, 2 hulpverleners van jeugdzorg en de moeder geeft duidelijk aan dat Jeugdzorg vreselijk faalt en met hun huidige aanpak gewoon mee werkt aan ouderverstoting. De eerste vraag die de kinderen aan moeder stelden was: Wat heb jij papa en ons aangedaan? Deze zin zegt alles over de pijn van vader en de kinderen identificeren zich daarmee en niemand van jeugdzorg grijpt in. Niemand die de kinderen uitgelegd heeft dat ouders wel van elkaar kunnen scheiden ( en dat dat iets is tussen papa en mama) en dat verdriet daar bij hoort maar dat ouders altijd ouders blijven. Jeugdzorg zet de moeder gewoon nog onder druk zet met de woorden " vertel maar gewoon hoe het zit, vertel het maar gewoon". Die moeder had geen schijn van kans in dit gesprek op deze manier en de kinderen worden in grote mensen problematiek gezogen ipv gewoon kind mogen zijn...........wat een wanvertoning van jeugdzorg en wat vreselijk triest voor deze kinderen en hun moeder.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = zestig drie

Vlog

Marloes van Succesvol Scheiden Brabant bespreekt vandaag met je de keuze Scheiden of Blijven? Wanneer je denkt aan scheiden maar je bent niet zeker of het de juiste stap is, is het al heel belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Marloes denkt met jLees verder > Scheiden of blijven?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.